Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.12.2023 г.

Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини

Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини

sinor.bg

Сред огромното разнообразие от широколистни дървета и храсти има и такива, които не могат да се размножават със семена – те или не връзват, или не узряват. Семената на някои видове отнемат много време, за да покълнат. Намирането на посадъчен материал също може да се окаже проблемно. Какво може да бъде решението?

Изходът е предзимно вкореняване с резници и при това на открито. Процесът е много прост и ефективен и има няколко предимства:

– методът позволява със сравнително ограничено количество изходен материал, да получим голям брой растения от вида, който харесваме;

– той е удобен и с това, че не изисква специални съоръжения (парници или оранжерии), лесен е за изпълнение и дава висок процент вкоренени растения;

– като допълнение можем да посочим и факта, че предзимното използване на резници позволява да се получи висококачествен разсад в рамките само на една и половина години, което е голямо предимство (особено за храстовидните култури).

Към недостатъците можем да отбележим факта, че при вкореняване на резници, сравнено с присаждането, се губят някои от ценните качества на подложката – сухоустойчивост, студоустойчивост и мощно развитие на кореновата система.

Кога и какви резници се използват?

Веднага след завършване на вегетационния период и листата опадат напълно, започваме да събираме вдървесинените вече резници. Оптималната дебелина трябва да бъде 6-8 мм (ако се използват по-тънки или по-дебели, резултатите се влошават) и дължина 20-25 см. Не е късно това да стане и през декември, ако времето е топло и влажно, което на практика означава, че температурите трябва да бъдат над 0 градуса по Целзий.

Най-успешно е вземането и вкореняването на резници да се извърши към края на листопада или непосредствено след него. Когато листата опадат сами, това означава, че разделящият корков слой вече е формиран напълно и времето за събиране на резници тогава е най-добро.

Резниците, взети от млади леторасли от долната част на ствола на майчиното растение, се вкореняват най-добре. Могат също да се използват и леторасли, които се образуват след рязане на дървото до пън.

Как да засаждаме резниците?

Ако са засадени на открито, правим горния срез над пъпката на разстояние 0,3-0,5 см и наклонен, за да се стича влагата, а долният е прав (директно под пъпката). Ако растението се вкоренява трудно, тогава може леко да нараним резника, като с остър нож направим плитък надлъжен разрез в долната част, но от противоположната на пъпката страна.

Подготвените резници засаждаме възможно най-бързо в предварително подготвени лехи, върху които са направени редове с дълбочина около 5 см, подреждаме ги на малко разстояние един от друг и засипваме с пясък. Допустомо е предварително да насипем пясък и да забием вертикално резниците в него.

Вдървесинените резници, независимо от факта, че нямат листа по тях, все още губят вода поради изпаряване от цялата повърхност и това е най-простото обяснение защо не се появяват нови корени, а растението изсъхва. За намаляване загубата на влага е необходимо да се засаждат по-дълбоко, като само една трета от пъпките се оставят над земята.

Колкото снежната покривка е по-дебела, толкова по-добре за новите питомци, защото ще бъдат на топло и ще имат достатъчно влага. Масовото вкореняване ще започне през пролетта заедно със затоплянето на почвата, а към края на лятото се пресаждат на разстояние 5-6 см. Следващата пролет младите растения ще бъдат готови за засаждане на постоянно място.

При отглеждане от семена този процес се удължава с още 2-3 години. Предзимното вкореняване дава по-добри резултати от вкореняване на зелени резници и загубите са по-малко.

Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
18199
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане
За красива градина
Размножаване на петуниите чрез резници
Полезни съвети
Вкореняване на резници от различни култури
Зрелите резници от къпините се събират през есента
Пеперомията - размножава се чрез резници
Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини