Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Зрелите резници от къпините се събират през есента

Синор.БГ / 11.11.2017 г.

За целта могат да се използват както зрели, така и зелени резници. Събирането на зрелите се извършва през есента, за да се избегнат повредите на издънките от зимните студове. Подготвените за вкореняване резници са с дебелина не по-малка от 6 мм и дължина 15-20 см се съхраняват през зимата, заровени ¾ от дължината им във влажен пясък при температура от 0 до 5 градуса. Вкореняването се извършва през пролетта на равна площ или леко издигнати лехи под наклон 45 градуса, като над повърхността на почвата се оставя само най-горната пъпка. Почвата трябва да бъде предварително добре обработена и наторена. През първите 3-4 седмици се извършват по 2-3 поливки на седмица, след това се полива по-рядко в зависимост от метеорологичните условия. Резниците с дължина 3-5 см,включващи един лист, респективно 1 пазвена пъпка, се получават чрез нарязване на младите издънки и техните странични разклонения. Те се вкореняват от края на юли до средата н август. За да се образуват корените, задължително условие е през първите 2-3 седмици да се поддържа постоянна температура относителна влажност на въздуха 85-95%. След 10-15 дни от пъпките започват да израстват издънки. Поради краткият им вегетационен период до края на есента, макар че са образували корени, те не успяват да се развият в годни за засаждане на постоянно място растения. Това налага тяхното превкореняване рано през пролетта на следващата година.

Зрелите резници от къпините се събират през есента
12173
 

Последни материали
Виж
Вижте ставките по преходната национална помощ за говеда и биволи за Кампания 2025 г.
Хапваме повече плодове и зеленчуци
За пет години сме намалили хляба с 16%
Среща на депутата Десислава Танева с привърженици
ГЕРБ в Сливен: Има дефицити в управлението на много министерства
Басейнова дирекция
Светкавично разчистват асфалтов отпадък от брега на Тунджа, до Крушаре
Стопанинът обяснява чудото
Как овощната градина на Халил оцеля в масивен пожар около нея
Посланикът н.пр. Арун Саху пред бизнеса
Пазарът в Индия е отворен за българското вино
Свързани материали
Виж
Как да познаем узрелите плодове?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини