Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.11.2023 г.

Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане

Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане

Най-благоприятното време за събиране на калеми за облагородяване през пролетта е от края на ноември, декември, но може и до средата на март – когато все още дърветата и храстите се намират в покой. Много важно е да са преминали през  всички физиологични процеси, подготвящи ги за зимуване.

Известно е, че след настъпване на трайните студове тъканите стават крехки и чупливи, което може да доведе до увреждане на калемите. Летораслите трябва да бъдат едногодишни, добре узрели и достатъчно дебели, като не е без значение и здравословното състояние на дърветата и храстите.

Особености на различните култури при събирането на резници

За присаждане се използват калеми, но всяка култура има свои собствени характеристики на развитие, с което е задължително да се съобразим.

Ябълка, круша, дюля

Основно предимство на тези култури е, че почти винаги на летораслите формират растежни пъпки. Това означава, че всеки може да бъде подходящ  за вземане на калеми.

Вишна и череша

При тези костилкови култури, заедно с растежните пъпки, често се формират и цветни. Ако се присади калем с такива пъпки – ще се развият само цветните. А след присаждането, дори да е успешно, няма да се развият нови леторасли в короната. При черешите цветните пъпки се образуват обикновено в долната част на летораслите, което означачава, че тези участъци не са подходящи за присаждане.

Има още една особеност – колкото по-къси са летораслите, толкова повече са цветните пъпки. Следователно не са подходящи за вземане на калеми леторасли, които са по-къси от 40 см. Колкото са по-дълги, толкова по-добре.

Слива, кайсия, праскова

Сливата формира значително повече растежни пъпки от вишната. Кайсията и прасковата образуват групови пъпки (няколко събрани заедно), като централната е растежна. Ако се присади такъв калем, тогава централната се развива, а страничните (цветните) загиват.

На дългите леторасли се образуват предимно растежни пъпки, което означава, че са отлични за резници и присаждане.

Растежните особености на всяка култура са важни и трябва да се съобразяваме с тях при събирането на резници.

Какво следва, ако не сме взели резници навреме?

Възможно е да се вземат по-късно, но при определени условия: за костилковите култури температурите не трябва да са падали под -20 градуса по Целзий, а за семковите – под -30 градуса. Дори и в тези случаи резниците трябва да се подготвят една до две седмици преди присаждането и да се съхраняват в хладилник, поставени в полиетиленова торба и завити с влажна кърпа.

Не можем да поръчаме времето, така че е по-добре да се запасим с калеми от желаните култури през есента или началото на зимата, но преди настъпване на трайните студове.

Как се съхраняват резниците?

Според правилата най-добре се съхраняват в снежна преспа, но в някои региони снегът е малко и се топи много бързо. В този случай се поставят на тъмно и студено място (при температури близки до 0 градуса), каквато е най-долната част на хладилника. Задължително се завиват с влажна кърпа и се поставят в полиетиленова торбичка.

При по-голям обем на калемите те се връзват на снопчета и се съхраняват във влажен пясък в избено помещение или хранилище, където температурите са в границите 0-6 градуса. Не трябва да се допуска преовлажняване, защото резниците могат да загният. Важно е пъпките да не се развият до присаждането, което се прави преди или по време на сокодвижението – зависи от метода.

Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане
16904
 

Последни материали
Виж
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
Свързани материали
Виж
Правила на зимното присаждане
Умеете ли да присаждате калеми?
За калеми избирайте клончета от южната страна на дървото
Събрахте ли калеми
Време е за присаждане
Важно за фермера
Защо е важно калемите да се събират през януари
За да не се прихване калемът, има причина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини