Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2023 г.

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата

Есенната обработка на почвата е в разгара си. Тя обикновено се комбинира с редица мерки, насочени към повишаване на плодородието на почвата. Известно е, че киселите почви са бедни не само на подвижни калциеви соли, но има дефицит и на магнезий.

Значение на магнезия за растенията

Магнезият е един от важните градивни елементи на молекулата на хлорофила – без магнезий фотосинтезата е просто невъзможна. Недостигът на елемента в растенията води до намаляване на хлоропластите, в резултат на което тъканите им избледняват, усвояването на фосфора и синтеза на органични молекули намалява. Това съответно води до формиране на непълноценни плодове, което е особено забележимо при някои култури. Бледите плодове на краставиците (когато не е сортова особеност) винаги сигнализират за липса на магнезий.

Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно

При недостиг на магнезий растенията са отслабени, което води до повишената им чувствителност към различни заболявания. Установено е, че фузарийното увяхване е едно от тях. Магнезият повишава устойчивостта към пектолитичните ензими, които омекотяват тъканите при увреждане от гъбички, а това изисква концентрацията му в почвения разтвор да бъде винаги в нормални граници. Основната нужда от елемента възниква в началото на активния растеж, а при някои култури продължава до средата на вегетационния период.

В началния етап на развитие магнезиевите йони, пренасящи въглехидрати към различни части на растенията, играят съществена роля за формиране и развитие на кореновата система. Това прави растенията по-устойчиви на засушаване. Важно е да знаем, че подвижността на магнезиевите йони в киселата среда на песъчливите почви е много по-ниска, отколкото в глинестите почви. При тежки почви, поради свързването на магнезиевите йони, е възможен дефицит на този елемент. Това налага да се увеличи количеството на магнезия до 1:3 в сравнение с калия.

Има култури, които са много зависими от магнезия. На първо място е царевицата. Картофите, захарното и кръмното цвекло, както и всички бобови растения имат повишени изисквания към елемента и не трябва да бъдем пестеливи, когато ги подхранваме.

Магнезият, натрупан в растенията по време на вегетационният период, трябва да е достатъчен до края на сезона, защото е доста подвижен в тъканите. Той изпълнява и транспортна функция за пренос на въглехидрати в плодовете – при недостиг на магнезий има недостиг на захари в тях. В допълнение, именно магнезият е отговорен за натрупване на аскорбинова киселина (витамин С).

Признаци за недостиг на магнезий

При отделните култури проявите са различни. Характерен признак е междужилковата хлороза, която започва от долните листа – между жилките се образуват светли петна, приличащи на мозайка. При някои култури петната могат да придобият различен цвят и да станат бронзови, жълти или дори да имат  лилав оттенък. Листата стават крехки, набръчкани и извити.

Като цяло е важно да има пропорционалност и навременност.

Магнезият може да бъде и вреден

С увеличаване на наличните магнезиеви йони в почвата, доставката на калциеви йони към растенията намалява, а това води към върхово гниене при доматите и пипера. Не трябва да забравяме и това, че излишъкът на калий също затруднява усвояването на магнезий от растенията. Съотношението между калиев и магнезиев сулфат е добре да бъде 5:1.

Признаци за излишък на магнезий

Листата са по-тъмно зелени, а понякога младите са завити и силно набръчкани. Добивите са намалени.

Токсичността от магнезий е по-рядко явление, а симптомите са тясно свързани с тези на дефицит на калий и калций.

Как да внасяме магнезий при есенната обработка на почвата?

Леките песъчливи почви са по-склонни да бъдат кисели, а в киселата почва усвояването на магнезий е драстично намалено. Може да се използва пепел за разкисляване и обогатяване на почвата. Най-добрият тор за кисели песъчливи почви е доломитовото брашно. То не само разкислява, но и компенсира недостига на магнезий.

В доломита магнезиевите соли съставляват около 12%, което е напълно достатъчно за растенията. Добавя се в размер 30-50 кг на сто квадратни метра. Количеството зависи от степента на киселинност на почвата, като в по-киселите почви се внася повече. Доломитовото брашно се разнася равномерно върху повърхността преди обработка. То ще подобри и структурата на почвата, обогатявайки я с магезий.

Ако не внесем магнезий с есенната обработка, тогава може да се използва магнезиев сулфат при пролетната, а също и магнезиев нитрат за листно третиране на растенията.

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
55558
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Първа част
Калият – един от „голямата троица”
Служба съвети в земеделието
На 11 юни нов семинар, този път за подхранването на зеленчуците с калий и магнезий
Практика
Калият, този важен за културите елемент
Практика
Значението на микроелементите зарастежа на зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини