Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2023 г.

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата

Есенната обработка на почвата е в разгара си. Тя обикновено се комбинира с редица мерки, насочени към повишаване на плодородието на почвата. Известно е, че киселите почви са бедни не само на подвижни калциеви соли, но има дефицит и на магнезий.

Значение на магнезия за растенията

Магнезият е един от важните градивни елементи на молекулата на хлорофила – без магнезий фотосинтезата е просто невъзможна. Недостигът на елемента в растенията води до намаляване на хлоропластите, в резултат на което тъканите им избледняват, усвояването на фосфора и синтеза на органични молекули намалява. Това съответно води до формиране на непълноценни плодове, което е особено забележимо при някои култури. Бледите плодове на краставиците (когато не е сортова особеност) винаги сигнализират за липса на магнезий.

Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно

При недостиг на магнезий растенията са отслабени, което води до повишената им чувствителност към различни заболявания. Установено е, че фузарийното увяхване е едно от тях. Магнезият повишава устойчивостта към пектолитичните ензими, които омекотяват тъканите при увреждане от гъбички, а това изисква концентрацията му в почвения разтвор да бъде винаги в нормални граници. Основната нужда от елемента възниква в началото на активния растеж, а при някои култури продължава до средата на вегетационния период.

В началния етап на развитие магнезиевите йони, пренасящи въглехидрати към различни части на растенията, играят съществена роля за формиране и развитие на кореновата система. Това прави растенията по-устойчиви на засушаване. Важно е да знаем, че подвижността на магнезиевите йони в киселата среда на песъчливите почви е много по-ниска, отколкото в глинестите почви. При тежки почви, поради свързването на магнезиевите йони, е възможен дефицит на този елемент. Това налага да се увеличи количеството на магнезия до 1:3 в сравнение с калия.

Има култури, които са много зависими от магнезия. На първо място е царевицата. Картофите, захарното и кръмното цвекло, както и всички бобови растения имат повишени изисквания към елемента и не трябва да бъдем пестеливи, когато ги подхранваме.

Магнезият, натрупан в растенията по време на вегетационният период, трябва да е достатъчен до края на сезона, защото е доста подвижен в тъканите. Той изпълнява и транспортна функция за пренос на въглехидрати в плодовете – при недостиг на магнезий има недостиг на захари в тях. В допълнение, именно магнезият е отговорен за натрупване на аскорбинова киселина (витамин С).

Признаци за недостиг на магнезий

При отделните култури проявите са различни. Характерен признак е междужилковата хлороза, която започва от долните листа – между жилките се образуват светли петна, приличащи на мозайка. При някои култури петната могат да придобият различен цвят и да станат бронзови, жълти или дори да имат  лилав оттенък. Листата стават крехки, набръчкани и извити.

Като цяло е важно да има пропорционалност и навременност.

Магнезият може да бъде и вреден

С увеличаване на наличните магнезиеви йони в почвата, доставката на калциеви йони към растенията намалява, а това води към върхово гниене при доматите и пипера. Не трябва да забравяме и това, че излишъкът на калий също затруднява усвояването на магнезий от растенията. Съотношението между калиев и магнезиев сулфат е добре да бъде 5:1.

Признаци за излишък на магнезий

Листата са по-тъмно зелени, а понякога младите са завити и силно набръчкани. Добивите са намалени.

Токсичността от магнезий е по-рядко явление, а симптомите са тясно свързани с тези на дефицит на калий и калций.

Как да внасяме магнезий при есенната обработка на почвата?

Леките песъчливи почви са по-склонни да бъдат кисели, а в киселата почва усвояването на магнезий е драстично намалено. Може да се използва пепел за разкисляване и обогатяване на почвата. Най-добрият тор за кисели песъчливи почви е доломитовото брашно. То не само разкислява, но и компенсира недостига на магнезий.

В доломита магнезиевите соли съставляват около 12%, което е напълно достатъчно за растенията. Добавя се в размер 30-50 кг на сто квадратни метра. Количеството зависи от степента на киселинност на почвата, като в по-киселите почви се внася повече. Доломитовото брашно се разнася равномерно върху повърхността преди обработка. То ще подобри и структурата на почвата, обогатявайки я с магезий.

Ако не внесем магнезий с есенната обработка, тогава може да се използва магнезиев сулфат при пролетната, а също и магнезиев нитрат за листно третиране на растенията.

Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
54513
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Първа част
Калият – един от „голямата троица”
Служба съвети в земеделието
На 11 юни нов семинар, този път за подхранването на зеленчуците с калий и магнезий
Практика
Калият, този важен за културите елемент
Практика
Значението на микроелементите зарастежа на зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини