Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.08.2014 г.

Значението на микроелементите зарастежа на зеленчуците

Практика

Farmer.bg

Важно значение за плодовитостта на зеленчуковите и овощни насаждения освен хранителните елементи като азот, фосфорл и калий имат и микроелементите. Недостигът им има характерни белези, по които можете да познаете от какво имат нужда растенията в градината ви.

Магнезият участва в процеса за усвояване на макроелементите от растенията (азот, фосфор, калий) и стимулира образуването на плодовете на зеленчуковите култури. При недостиг се появява мраморно оцветяване на листата от краищата им, като постепенно те загиват.

Важно е да се знае, че магнезият може да се внася 2-3 пъти през вегетацията.

Калций - помага за развитие на мощна коренова система и повишава устойчивостта на растенията срещу заболявания. При недостиг се забавя растежът на корените. Образуват се дребни листа с неправилна форма. Върховете на растенията и връхчетата на младите листа побеляват, а краищата им се завиват надолу. Калцият се внася 2-3 пъти в почвата през летния период.

Манган - има важна роля при дишането и фотосинтезата на растенията. При недостиг растенията започват да натрупват желязо, което води до отравянето им. При излишък се развива хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и накрая загиват. През активния сезон се внася на 2-3 пъти.

Желязо - при недостиг листата и върховете на растенията стават светложълти, забавя се растежът и развитието на корените. Наличието на витамин С в зеленчуците подобрява усвояването на желязото. По време на вегетацията се внася на 2-3 пъти в почвата във вид на зелен камък.

Бор - спомага за постъпване на кислород към корените на растенията, както и за увеличаване броя на завръзите, като предотвратява предварителното им окапване. Липсата на бора възпрепятства поглъщането на калция от зеленчуковите растения.

Борното гладуване влошава цъфтежа, забавя растежа на корените. Краищата на връхните листа на растенията се завиват надолу. Образуват се много странични разклонения с крехки стъбла и твърди листа. Внася се в почвата под формата на боракс в началото на образуване на цветните пъпки и завръзите. Мед - взима участие в белтъчния и въглеродния обмен и повишава устойчивостта на растенията към гъбни болести. Влиза в състава на много подпомагащи най-важните процеси растения – фотосинтезата, дишането и др. Внася се в почвата под формата на син камък 1-2 пъти през лятото.

Цинк - необходим е за профилактика срещу хлорозата. Влиза в състава на редица ензими, оказва влияние върху въглехидратния обмен в растенията и синтеза на витамин С. Гладуващите растения развиват дребни, спираловидно завити със светлозелени петна листа.

Молибден - участва в процеса на усвояване на азота. Недостигът му води до нарушаване на азотния обмен, до завиване краищата на листата нагоре и покритието им с ярко жълти петна, а жилчиците им изсветляват. Торовете, съдържащи молибден е най-добре да се внасят като извън кореново подхранване.

 

Значението на микроелементите зарастежа на зеленчуците
9809
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Микроелементите, без които растенията не могат
Микроелементите са важни за пълноценното подхранване на растенията
Микроелементи за растенията
Медният дефицит провокира различни заболявания и забавя развитието на растенията
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Полезни съвети
Как картофите показват какви микроелементи им липсват
Подхранване
От какво се нуждае овощната градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини