От всички хранителни елементи калият по принцип достига най-високо съдържание в растенията. За разлика от останалите елементи като азот, фосфор, магнезий, калций и сяра калият присъства в състава на малка част от органичните субстанции. За поддържане на почвеното плодородие и продуктивността в почти половината от земите в България е необходимо редовно внасяне на калий.
Ролята на калия в растенията
Регулира водния режим - кореновите клетки на добре осигурените с калий растения могат да поемат по-добре почвената вода и да я препратят към останалите части на растенията. Затова те не увяхват така лесно и понасят по-добре периодите на сухо и топло време.
Активира голям брой ензими - Известно е, че около 60 ензимни реакции се активират от калиевия йон. Чрез тези ензими калият оказва съществено влияние върху синтеза на веществата, транспорта и отлагането им на определени места. Калият активира процесите на фотосинтеза, усилва синтеза на протеини, захари, мазнини и високомолекулни въглехидрати.
Повишава устойчивостта - Калият прави растенията устойчиви на стрес. Културите, които са обезпечени с необходимите количества калий, имат по-висока студоустойчивост и са значително по-устойчиви на вирусни и бактериални заболявания.
Калият е необходим в по-големи количества на младите части на растенията - младите листа, пъпките, цветовете, завръзите и плодовете. При недостиг на калий те използват вторично натрупания в корените, стъблата и по-старите листа и така дефицитът се пренася в тях. В резултат на това старите листа пожълтяват, потъмняват, изгарят и умират.
Наблюдават се и други последствия - стъблата изтъняват и стават крехки; растенията прекратяват интензивното си развитие; забавя се развитието на цветовете; намалява тяхното количество; растенията трудно понасят температурните колебания; разболяват се от кафява петнистост; при доматите, в плодовете се образуват несъзряващи, зелени части, които при някои сортове може да отнемат половината плод.
За да се избегне всичко това, необходимо е редовно подхранване с необходимите количества калий, а източниците му могат да бъдат различни. Важно е да се избере най- подходящият.
Пепел
Пепелта съдържа големи количества калий, но освен това съдържа калций, магнезий, фосфор и други елементи. Добре е да се внася с есенната обработка, но може да се използва и за коренно подхранване - 1-2 чаши пепел се накисват в 10 литра вода за 2 часа и се полива по 1-3 литра на растение, в зависимост от големината.
Калиев хлорид
Не е подходящ за всички култури. За цвеклото е прекрасен, но за доматите е строго противопоказен.
Калиев монофосфат
Съдържа фосфор и калий, разтваря се добре във вода. Подходящ е за коренно и листно подхранване.
Калиев нитрат или калиева селитра
Съдържа азот и калий и е особено необходим за подхранване на доматите след оформяне на първата китка. Разтварят се 10-20 грама в 10 литра вода и се напръскват листата на растенията.
Калиев сулфат
Отлично хранително вещество, което не съдържа нитрати, разтваря се във вода. Не е подходящ за кисели почви.
Калиево - магнезиев сулфат
Препоръчително е да се използва на песъчливи почви.
Това не са всички варианти – съществуват още много течни торове, в различни комбинации на хранителни вещества.
Начини на приложение на калиевите торове
Сухите торове се внасят с есенната обработка.
Коренното подхранване – в период на бутонизация.
Примерно след седмица да се прилага и листно подхранване, а след две седмици – второ.
Специалистите твърдят, че е по-добре да има излишък, отколкото недостиг, но когато растенията не проявяват признаци на глад , подхранването трябва да се намали.
Когато се спазват всички инструкции – тогава подхранването ще донесе само ползи.