Начало » Новини » Страната
10.07.2018 г.

Калият, този важен за културите елемент

Практика
Калият, този важен за културите елемент

sinor

От всички хранителни елементи калият по принцип достига най-високо съдържание в растенията. За разлика от останалите елементи като азот, фосфор, магнезий, калций и сяра калият присъства в състава на малка част от органичните субстанции. За поддържане на почвеното плодородие и продуктивността в почти половината от земите в България е необходимо редовно внасяне на калий.

Ролята на калия в растенията

Регулира водния режим - кореновите клетки на добре осигурените с калий растения могат да поемат по-добре почвената вода и да я препратят към останалите части на растенията. Затова те не увяхват така лесно и понасят по-добре периодите на сухо и топло време.

Активира голям брой ензими - Известно е, че около 60 ензимни реакции се активират от калиевия йон. Чрез тези ензими калият оказва съществено влияние върху синтеза на веществата, транспорта и отлагането им на определени места. Калият активира процесите на фотосинтеза, усилва синтеза на протеини, захари, мазнини и високомолекулни въглехидрати.

Повишава устойчивостта - Калият прави растенията устойчиви на стрес. Културите, които са обезпечени с необходимите количества калий, имат по-висока студоустойчивост и са значително по-устойчиви на вирусни и бактериални заболявания.

Калият е необходим в по-големи количества на младите части на растенията -  младите листа, пъпките, цветовете, завръзите и плодовете. При недостиг на калий те използват вторично натрупания в корените, стъблата и по-старите листа и така дефицитът се пренася в тях. В резултат на това старите листа пожълтяват, потъмняват, изгарят и умират.

Наблюдават се и други последствия - стъблата изтъняват и стават крехки; растенията прекратяват интензивното си развитие; забавя се развитието на цветовете; намалява тяхното количество; растенията трудно понасят температурните колебания; разболяват се от кафява петнистост; при доматите, в плодовете се образуват несъзряващи, зелени части, които при някои сортове може да отнемат половината плод.

За да се избегне всичко това, необходимо е редовно подхранване с необходимите количества калий, а източниците му могат да бъдат различни. Важно е да се избере най- подходящият.

Пепел

Пепелта съдържа големи количества калий, но освен това съдържа калций, магнезий, фосфор и други елементи. Добре е да се внася с есенната обработка, но може да се използва и за коренно подхранване - 1-2 чаши пепел се накисват в 10 литра вода за 2 часа и се полива по 1-3 литра на растение, в зависимост от големината.

Калиев хлорид

Не е подходящ за всички култури. За цвеклото е прекрасен, но за доматите е строго противопоказен.

Калиев монофосфат

Съдържа фосфор и калий, разтваря се добре във вода. Подходящ е за коренно и листно подхранване.

Калиев нитрат или калиева селитра

Съдържа азот и калий и е особено необходим за подхранване на доматите след оформяне на първата китка. Разтварят се 10-20 грама в 10 литра вода и се напръскват листата на растенията.

Калиев сулфат

Отлично хранително вещество, което не съдържа нитрати, разтваря се във вода. Не е подходящ за кисели почви.

Калиево - магнезиев сулфат

Препоръчително е да се използва на песъчливи почви.

Това не са всички варианти  – съществуват още много течни торове, в различни комбинации на хранителни вещества.

Начини на приложение на калиевите торове

Сухите торове се внасят с есенната обработка.

Коренното подхранване – в период на бутонизация.

Примерно след седмица да се прилага и  листно подхранване, а след две седмици – второ.

Специалистите твърдят, че е по-добре да има излишък, отколкото недостиг, но когато растенията не проявяват признаци на глад , подхранването трябва да се намали.

Когато се спазват всички инструкции – тогава подхранването ще донесе само ползи.

Калият, този важен за културите елемент
5865

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Важно за фермера
До 5 хил. лева ще се дават за въвеждане на GLOBALG.A.P. стандарт при зеленчуци и плодове
БАБХ
Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Анализ
С очакване за по-благоприятна 2019 г. за износителите на рапично семе, масло и шрот
Възможности
Китайска организация ще обучава български компании как да кандидатстват по програмата „Един пояс, един път“
НСИ
Хем харчим повече за храна, хем намаляваме покупките в кошницата
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците
Важно за фермера
Как да понижим киселинността на почвата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам