Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.06.2020 г.

На 11 юни нов семинар, този път за подхранването на зеленчуците с калий и магнезий

Служба съвети в земеделието
На 11 юни нов семинар, този път за подхранването на зеленчуците с калий и магнезий

sinor

Въздействието на минералното подхранване с магнезий и калций на отглежданите на открито зеленчуци ще бъде представено на практичен семинар, организиран на 11 юни онлайн (уебинар) от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Събитието се организира по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020, в рамките на хъб България на мрежа 7, като цели да подпомогне фермерите как да подобрят ефективността на използваните хранителни вещества в градинарството.

Уебинарът е отворен за всички желаещи да участват – земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието  и е безплатен.

Основните теми са свързани с подхранването на зеленчуковите култури за производство на функционална (здравословна) продукция, с ролята на калия и магнезия за формиране на ценни хранителни съставки и за преодоляване на стресови ситуации, както и за прилагане на добри практики и новости в прилагането на калиеви и магнезиеви торове за увеличаване съдържанието на здравословни съставки в зеленчуковите култури (ефективност, избор на подходяща форма на торовете, оптимални норми и срокове на торене).

Фермерите ще научат каква диагностика да правят при храненето с калий и магнезий, как визуално да откриват липсата на двата елемента мрез признаци на дефицит на калий и магнезий по културите.

Уебинарът ще се проведе от 13,30 до 15,45 часа, като е необходима предварителна регистрация, която да направите на следния линк: https://forms.gle/wh1bHicCUFSuNiDc6, или като изпратите на e-mail: pkumanova@naas.government.bg следната информация: име и фамилия, e-mail адрес и качеството, в което се регистрирате (земеделски стопанин, съветник, научен работник, студент, представител на неправителствена организация, друго), както и ако имате въпроси, които желаете предварително да зададете към лектора.

За допълнителна информация и въпроси може да се свържете с г-жа Петя Куманова - член на екипа на НСЗЗ за изпълнение на проект NEFERTITI и координатор на хъб България на мрежа 7 по проекта. Електронна поща: pkumanova@naas.government.bg; Тел.: 0887 626 246;

Проектът „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации (NEFERTITI) е уникална мрежа (одобрена за финансиране по програма „Хоризонт 2020“), включваща 32 партньори и координирана от Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) - Франция. Продължителността на проекта е 4 години и ще приключи на 31 декември 2022 г. Основната цел на проекта е да създаде тясно свързана мрежа от демонстрационни и пилотни ферми, имащи за цел подобряване на обмена на знания и взаимното обучение между участниците в демонстрационните събития, както и ефективно внедряване на иновации в селскостопанския сектор чрез взаимни демонстрации на техники организирани по теми.

По проекта са създадени 10 интерактивни тематични мрежи, които обединяват 45 регионални хъба (центрове) включващи земеделски стопани организиращи демонстрации и институции свързани със земеделието (съветници, неправителствени организации, индустрия, образование, научни институти и политици в 17 държави.

Мрежите са: 01 „Управление на пасища и практики за улавяне (поглъщане) на въглерода“; 02 „Разработване и вземане на решения за фермери от сектор "млечното говедовъдство", на основата на налични данни и информация (т.нар. интелигентно земеделие)“; 03 „Системи за опазване на здравето и биологично отглеждане на животни“; 04 „Качеството на почвите при полските сеитбооборотни) култури“; 05 „Използване на приложения за управление на мултифункционални сензори и измерване на различни променливи при отглеждане на полски (сеитбооборотни) култури“; 06 „Повишаване на производителността и качеството при биологично отглеждане на полски (сеитбооборотни) култури“; 07 „Подобряване на ефективността на хранителните вещества в градинарството (НССЗ ръководи и координира дейностите по тази мрежа в т.ч. създаването на хъба в България); 08 „Ефективно използване на водата в градинарството“; 09 „Намаляване използването на пестицидите при производството на грозде, плодове и зеленчуци“ (НССЗ ръководи и координира дейностите по създаването на хъба по тази мрежа в България); 10 „Засилване на привлекателността на земеделието за новонавлизащи фермери“.

На 11 юни нов семинар, този път за подхранването на зеленчуците с калий и магнезий
8846
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Практика
Трябва ли да се подхранват малините преди узряване и с какво?
В градината
Плюсовете на органоминералните торове!
Първа част
Калият – един от „голямата троица”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини