Начало » Новини » Страната
11.09.2020 г.

Калият – един от „голямата троица”

Първа част
Калият – един от „голямата троица”

sinor

След прибирането на житните култури, слънчогледа и останалите култури започва подготовката на площите за отглеждането на следващите видове. Част от тази подготовка включва торенето, чиято цел е да бъдат възстановени хранителните вещества, заемали площите. Нормалното развитие на растенията, от които стопаните очакват високи и качествени добиви, изисква наличието на редица елементи, които специалистите определят като макро- и микроелементи.

Макроелементите са азот (N), фосфор (P) и калий (K). Към микроелементите пък спадат борът (В), желязото (Fe), магнезият (Mg), манганът (Mn), сярата (S), медта (Cu) и др. В този ред трябва да бъде отбелязано значението на калия за регулирането на водния режим и ензимната активност, както и за устойчивостта на растенията към неблагоприятни фициологични условия и болести.

Корените на растенията, които са осигурени с калий, поемат по-добре почвената вода. Калият регулира отварянето и затварянето на лисните устица по начин, намаляващ изпаряването на водата от растителните тъкани. Наторените с калий растения понасят по-лесно периодите на засушаване и след паднали валежи или навременно напояване се възстановяват бързо. Това може да бъде обяснено с нормализирането на клетъчното налягане, наричано тургор. При нормален тургор растенията имат свеж вид и се отличават на фона на повяхналите.

Калият засилва фотосинтезата и съответно оттичането на образуваните в този процес вещества (асимилати). За тяхното образуване растенията имат потребност от енергия, която идва от аденозин трифосфата (АТФ), чието образуване е благоприятствано от калия.

При добър запас от от асимилати в клетъчния сок енговата точка на зазмръзване става по-ниска и съответно растенията са по-студоустойчиви. Калият влияе положително върху здравината на клетъчните стени. Така той пречи на причинителите на болести да проникват в растителните тъкани и органи. Нещо повече – наблюдавано е по-слабо нападение от листни въшки там, където културите са осигурени с калий.

Какво трябва да знаем за калиевите торове

Най-разпространени са торовете,съдържащи калиев хлорид. За отбелязване е, че немалко ктултурни растения като краставици, чушки, салати, лук, нискостъблен фасул, бакла, дини, пъпеши и др. не понасят хлора. Това важи и за овощните ягоди, малини и къпини, френско грозде, череша и др. От техническите култури непонасящ хлора е тютюнът.

Хлоролюбиви култури са захарното цвекло, крючното цвекло и целината. С поносимост към хлора се отличават зърнените житни, царевицата, рапицата, главестото зеле (бяло и цветно), салатното цвекло и др. При някои условия към тази група спадат картофите, слънчогледа, семковите овощни и др.

Съветите на доц. Киряков: При семената питайте за кълняемата енергия и поне 10% от засятата пшеница да е селектирана в България

Калиевото торене трябва да става по съвет на специалист след направен почвен анализ. Възможно е вместо да бъде препоръчан тор на база калиев сулфат*.

* Източник за този материал е Калият – хранителен елемент за добив и качество, Международен калиев институт в Базел – Швейцария, 1995 г.

(Очаквайте втора част)

Доц. д-р Антоний Стоев, ИПАЗР „Никола Пушкаров“ - София

Калият – един от „голямата троица”
10633
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Практика
Трябва ли да се подхранват малините преди узряване и с какво?
В градината
Плюсовете на органоминералните торове!
Важно за градинаря
Краставиците вече връзват – важно е да торите правилно!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини