Начало » Новини » Коментари
30.08.2023 г.

Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели

Въпрос на диалог и разбиране
Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели

sinor.bg

„Производителите на слънчоглед винаги сме намирали общ език с преработвателите и е необяснимо кому са нужни противоборствата, свързани с искането да се вдигне забраната за вноса на маслодайно семе от Украйна”. Така председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова коментира поредицата от срещи, които представители на Сдружението на производителите на маслопродукти в България организират през последните две седмица с ръководството на агроминистерството и браншови организации, настоявайки за освобождането на украинския внос. Припомняме, че забраната важи до 15 септември.

Днес от сдружението отново организираха пресконференция, за да представят позицията си на губещ бизнес. С мотива, че мощностите на българските рафинерии са за преработка на цели 4 милиона тона маслодайно семе годишно, докато българската суровина може да покрие едва половината и затова се нуждаели от черноморския внос.

За пример те дадоха стопанската 2021-2022 г., когато са внесли и преработили 1,4 милиона тона слънчоглед, а заедно с българската суровина общо суровината за олио е достигнала 3,2 млн. т. В същото време през стопанската 2022-2023 г. в страната са внесени едва 670 хил. т семе, като към момента рафинериите са преработили едва 2 млн. т. Причината според тях е в спрения внос и в опитите държавата да изкриви пазара, предлагайки по време на предишния министър на земеделието временната забрана, която щяла да повлияе върху вътрешните цени. Само че от април досега цените на слънчогледа не се покачиха, припомниха от сдружението.

Само преди дни от Национанлата асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че в трите месеца преди жътвата фермерите са продали около 600 хил. т от миналогодишното семе, а в момента складовите наличности възлизат на около 300 хил. т (припомняме, че цените бяха между 750-800 лв., докато себестойността за производство през миналата година беше хиляда лева на тон). Другият проблем идва и с очакваната реколта – под 2 млн. т., която също не е ясно на какви цени ще бъде изтъргувана. Още в началото на юли фермерът от Съединение Ангел Вукодинов с тъга пророкува, че тази година целият зърнопроизводителен бранш ще се върти „в окото на бурята”. Това вече се случва, защото, ако при слънчогледа все пак има надежди за някакви добиви, то при царевицата ситуацията е критична и редица стопани се отказват от жътвата, поясни в интервю за националното радио Радостина Жекова.

Опитът за арбитърство от страна на агроминистерството

Ако при пшеницата сметките горе-долу ще излязат на нула, след като бъдат платени и рентите, то при останалите култури фермерите изцяло са на загуба. „Въпреки всичко, ние сме отговорни хора и ще платим рентите на притежателите на земя, както гласят договорите”, обясни Жекова. И още веднъж подчерта безсмислието да се противопоставят български фермери на български преработватели. Още повече, че вносът на слънчоглед от Румъния и други държави не е спрял, независимо от временната забрана. А цените на маслодайното семе вървят надолу. В момента родните преработватели са готови да платят по 800 лв. за т семе, транспортирано до пристанище Варна. Но сигналите от Европа сочат за нов спад в сделките с маслодайното семе.

Дали ръководството на агроминистерството като арбитър ще намери правилното сечение за решаване на проблемите на двата бранша, тепърва ще разберем. Особено при подобни кризи, когато потърпевши се оказват едни от най-успешните до момента подсектори от селското стопанство и преработвателната индустрия.

Екатерина Стоилова

Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели
8339
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
В опит да удържи цените им на фона на намалелите запаси
Индия запазва пониженото мито при внос на масла за готвене до март 2025 година
Праламентарен блиц контрол
Вътев: От 1-и декември рафинериите за олио ще получат потребните им количества слънчоглед
При слънчогледа обаче е отчетен значителен ръст
ЕС сви преработката на маслодайни култури през септември
При спад на цените от 110 долара на тон спрямо търга преди 4 седмици
Олива пласира още 20 000 тона слънчогледово масло на търга в Египет
Срещи с бранша
Производители на олио остро поставят проблема с доставките на суровини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини