Доматите са добре позната и масово отглеждана култура, но дори при правилни грижи не гарантира отлична реколта. Те са самоопрашващи се растения, за което е достатъчно разклащане на цветовете. Често се случва така, че стъблата се развиват добре и цъфтежът е обилен, но завръзи почти няма.
Срещу този проблем има и противодействие, като се създадат най-благоприятни условия за растеж и развитие.
Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене
Доматите са култура, която е много чувствителна към температурата и температурните колебания. Както необичайно ниските, така и изключително високите температури са сред основните причини за малкото плодове върху обилно цъфтящите растения. Прашецът при доматите узрява през нощта, а през деня се извършва опрашването. За узряването му е необходимо температурата да е в интервала 15-28 градуса по Целзий.
Върхово гниене при доматите - причини
Когато живачният стълб на термометъра се установи над 30 градуса, тогава прашецът остава стерилен и завръзи не се образуват, въпреки обилния цъфтеж. Най-благоприятните нощни температури за опрашване са плюс 15-21 градуса, а ако са под 15, тогава растенията приемат това като сигнал, че е твърде рано за размножаване. Всички вегетативни процеси се забавят, както и производството на цветен прашец. Може да има много цветове при такива условия, но няма завръзи, което показва, че не трябва да се бърза с пресаждането на разсада на постоянно място, ако температурите не са подходящи. При нощни температури над +25, растенията не могат пълноценно да почиват и също формират по-малко завръзи.
Влажността на почвата и въздуха също играят важна роля и е често срещана причина за липсата на домати. Ако върховете на стъблата и листата повяхват, изсъхват и опадат, това са първите сигнали за недостиг на влага в почвата.
Сухият въздух не позволява на прашеца да прорасне върху плодника. Влажността на въздуха трябва да бъде не повече от 70%. При по-високи нива прашецът се обединява в топчета и става неефективен. Най-много завръзи се формират при въздушна влажност 50-65%.
Температурата на водата за поливане (в идеалния случай) трябва да бъде поне 1-2 градуса по-висока от тази на въздуха. Доматите се поливат рядко, но обилно, като не се мокрят листата. Те не обичат и кондензат, който е идеална среда за размножаване и развитие на патогени. Мулчирането ще сведе до минимум изпаренията на влага от почвата.
За доброто опрашване на доматите благоприятства вятърът и насекомите, а при отглеждане в закрити съоръжения сутрин или през деня е добре леко да се разклащат растенията или опорите, така че прашецът да се зазпръсне наоколо.
Прехранени или недохранени? Всяка злина си е злина, но когато избираме между две – тогава по-добре е да са на гладна диета. Факт е, че доматите усвояват много бързо от почвата всички достъпни хранителни вещества. Недостигът, както и излишъкът на хранителни вещества може да доведе до опадане на цветовете.
Случаите, когато и краставиците не връзват
За активно залагане на плодове доматите се нуждаят от фосфор, азот и калий, като азотът се внася в началото на вегетационния период – преди началото на цъфтеж. При формиране и наливане на плодовете растенията консумират повече фосфор и калий.
Излишъкът на азот кара растенията да се развиват на листна маса и забравят за плододаване. При недостиг на фосфор и калий могат да се използват еднокомпонентни или комплексни торове, като последните се прилагат при температури над +16 градуса, защото в противен случай – те не могат да се усвояват пълноценно от растенията и ще останат в почвата в големи количества.
Как може да се коригира преторяването?
Необходимо е да се създаде стресова ситуация за доматите и тогава – те ще започнат да плододават. Постига се чрез редовно премахване на колтуците, прищипване на върховете при индетерминантните сортове, както и отстраняване на 2-3 долни листа.
Колтуците пречат на образуването на плодове, защото черпят сили за израстването си от матерното растение и плододаването се отлага за неопределено време.
Отстраняването на първите колтуци се извършва около две седмици след засаждане на растенията на постоянно място, но преди да са станали по високи от 5-6 см. Задължително трябва да остане малко пънче.
Недостигът на микроелементи може да провокира недоразвитие и опадане на завръзите. Особено опасен е дефицитът на бор. Той стимулира цъфтежа и опрашването, образуването на плодове и семена. При недостиг рязко намалява продуктивността на растенията. Борът нормализира синтеза на азот, подобрява обмяната на веществата, повишава хлорофила в листата и прави доматите по-сладки и сочни.
Борът в почвата е малко и се намира в трудно усвоима за растенията форма. Листното подхранване в този случай е най-подходящо. Прави се през 10-14 дни с разтвор на борна киселина в съотношение 10 г на 10 л вода. Разтваря се предварително в малко количество топла вода и се разрежда до 10 л.
Първото подхранване се прави в началото на цъфтежа, като трябва да се пръскат предимно китките и цветовете. Могат да се използват и други стимулатори за плодообразуване по указания на производителите.