Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.06.2023 г.

Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците

Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците

Обилният цъфтеж при краставиците не винаги гарантира богата реколта. Причината се крие в това, че голяма част от цветовете се оказват мъжки и след увяхване опадат, но не образуват завръзи. Подобен проблем не съществува при партенокарпните хибридни сортове, които не се нуждаят от опрашване – те образуват само женски цветове.

Мъжки цветове формират само традиционните сортове, които се опрашват от насекоми. Това означава, че тези безплодни цветове не трябва да се премахват, защото женските няма да могат да се опрашат и също ще опадат.

Върху числеността на женските цветове може да се влияе, но е важно да установим причините за наличието на повече мъжки.

1. Засяване на много „млади“ семена

Качеството на семената е водещо, но трябва да знаем, че краставиците са култура, чиито семена запазват висока кълняемост до 8 години. Факт е, че семената, събрани миналата година не са готови за сеитба, защото растенията, отгледани от тях – ще дадат предимно мъжки цветове. Най-добре е да бъдат на 3-4 години. По-дълго престоялите дават по-добри резултати.

2. Неправилно поливане

Краставиците са влаголюбива култура, но прекомерното поливане и поливането с много студена вода може също да предизвика появата на предимно мъжки цветове – особено при влажно и студено време. Честотата на поливане трябва да бъде съобразена с региона и конкретните метеорологични условия.

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?

Краставиците се поливат сутрин или вечер – след спадане на горещините, а температурата на водата е добре да бъде 24-26 градуса по Целзий.

3. Горещина

За съжаление, горещината по време на цъфтеж на краставиците също може да повлияе неблагоприятно на плодовитостта на растенията (женските цветове намаляват значително). Температура на въздуха над 28 градуса и в комбинация със сух въздух влошава опрашването и завръзите опадат.

Решението за намаляване на риска от загуба на реколта е повишено поливане (може сутрин и вечер при високи температури) с необходимите количества вода.

4. Студено време

Не трябва да забравяме, че краставиците са култура, която идва от южните райони – студът и температурните колебания създават проблеми при отглеждането, а естествено и плододаването. Когато температурата на въздуха падне под 15 градуса, тогава се образуват предимно мъжки цветове.

Решение: преустановява се поливането, а ако ниските температури се задържат по-продължително, тогава трябва да се използват укрития за растенията.

5. Недостиг на слънчева светлина

Често срещана причина за образуване на много мъжки цветове е недостигът на слънчева светлина. Ако участъкът, на който отглеждаме краставиците е доста сенчест, тогава не можем да очакваме добра реколта. Същото влияние има и продължителното облачно време.

Решение: Ситуацията може да бъде овладяна чрез ограничаване на поливането и прищипване на основното стъбло. При ранните сортове се прищипва след 8-10 листа, а при късните – 6-8. Това стимулира растежа на странични разклонения и формиране на женски цветове.

6. Неправилно подхранване

Ако доминират азотсъдържащите торове при подхранването на краставиците, те ще започнат да нарастват интензивно предимно на зелена маса, а плододаването ще бъде оскъдно. Това се дължи на факта, че за прекалено „ситите“ растения азотът създава комфорт, а потомството остава на заден план.

За добро плододаване краставиците трябва да се подхранват с фосфор и калий – 3-4 пъти за сезон. Азот се внася до началото на цъфтежа, а след това се изключва или ако използваме комбиниран тор, тогава азотното съдържание трябва да бъде минимално.

7. Гъсто засаждане на краставиците

Ако краставиците са засадени твърде нагъсто, тогава доминиращите мъжки цветове не трябва да бъдат изненада. Когато е „пренаселено“, това се отразява негативно на развитието, защото настъпва конкуренция за хранителни вещества, вода и светлина, а формирането на женски цветове е съвсем оскъдно. При гъсто засаждане се препятства и опрашването.

Важно е схемата за засаждане да бъде съобразена със сортовите особености и начина на формиране на растенията. Прищипването на главното стъбло спира прекомерния растеж и енергията на растенията се насочва към формиране на женски цветове.

При липса на опрашители се прилага задължително ръчно опрашване.

Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците
361876
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини