Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.05.2023 г.

Възможно ли е да засадим краставиците на сянка?

Преди да започнат горещините
Възможно ли е да засадим краставиците на сянка?

sinor.bg

Родината на краставицата е горещаjd и влажна Индия, затова при по-различен клим, за да се получи добра реколта, трябва да се спазват редица агротехнически условия за почвата, осветеността на парцела, температурата и подхранването. При недостиг на влага листата бързо губят тургора си, а прекомерната увеличава податливостта на растенията към болести.

Оптимални условия за отглеждане на краставици

Краставиците са взискателни към наличието на топлина, влага, светлина и почвено плодородие. Виреат добре на питателна, рохкава и леко влажна почва, затова и подхранването на краставиците с угнил оборски тор е добро решение.

Ако мястото е много слънчево, а времето топло, струва си да се погрижим за укритие за насажденията, защото парещите слънчеви лъчи могат да причинят изгаряне на листата и съответно – намаляване на добивите. Плодовете на краставицата, продължително изложени на жарките слънчеви лъчи променят цвета си – избледняват, а е възможно и да станат горчиви. За укритие се използват мрежи от нетъкан текстил.

При отглеждане на краставици в по-студените райони, по-висока надморска височина най-добрият вариант са оранжериите. За предпазване на растенията от гъбични заболявания и стелещите се стъбла да се развиват нормално, добре е да се монтират опори, като най-често се използват решетки.

Оптималните условия за отглеждане на краставици са:

Топлина – през пролетта растенията се нуждаят от полиетиленово укритие, което ги предпазва от възвратните студове и температурните колебания, а лятото мрежите ги предпазват от палещите слънчеви лъчи.

Светлина – листата на краставиците обичат ярката светлина, а плодовете, напротив, харесват полусянка. За да се постигнат такива условия, по-добре е да се създаде разсеяна светлина. Може да стане, ако наблизо се засади царевица или слънчоглед. Използването на опори, по които се закрепва стелещото се стъбло на  краставиците, позволява листата да останат на светло, а плодовете да бъдат скрити на сянка.

Ето как да използваме салициловата киселина 

Влага – сушата и сухият климат са пагубни за растенията. За нормален растеж и развитие почвата не трябва да се оставя да пресъхне, а затова е важно да се полива и пръска своевременно. Засаждането на разсада се извършва сутрин или вечер, а най-добре е в облачно време, след което се полива и при необходимост се засенчва.

Почва – оптималният вариант е плодородна, съдържаща малко количество азот. При подготовката на почвата през есента, ако е необходимо, се внася оборски тор, пепел, калиева сол, суперфосфат, а през пролетта – амониев нитрат, като при засаждане е най-добре в посадъчните ямки да се сложи угнил оборски тор или компост.

Можем ли да садим краставиците на слънце на открито?

Ясно е, че краставиците обичат слънчевата светлина. Недостигът на светлина води до забавяне на растежа, образуване на плесени, провокира развитието на гъбични и други токсични заболявания.

Грешки при презасаждане на разсада

Засаждането на краставиците много нагъсто води до появата на повече мъжки цветове.

Много важно е правилно да подберем засенчването на растенията, защото силните слънчеви лъчи могат бързо да ги изгорят, а при дефицит на светлина да забавят развитието, при което листата остават малки и бледи, стъблата – тънки и безжизнени.

В идеалния случай краставиците се нуждаят от полусянка, а за изпаряване на излишната влага – от вертикални опори за закрепване. Мястото трябва да бъде защитено от силни ветрове.

Правилното засенчването на краставиците е важно за добро и продължително плододаване. Използват се защитни мрежи от нетъкан текстил, способни да създават разсеяна светлина.

Днес производителите предлагат мрежи с различен цвят. Правени са научни изследвания, които показват, че цветовете имат различно влияние върху растенията и могат да се използват по предназначение:

– сивият цвят влияе благоприятно върху растежа на стъблото и увеличава количеството на разклоненията;

– червеният увеличава плододаването, както и едрината на плодовете;

– синьо-зеленият защитава растенията от парещите слънчеви лъчи и осигурява подходящ микроклимат.

Места със застойни и високи подпочвени води не са подходящи за отглеждане на краставици. Тази култура има изразени предпочитания към органичното подхранване.

Възможно ли е да засадим краставиците на сянка?
15294
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Практика
За зеленчуците, които не обичат много слънцето
Подходящи цветя за сенчестите места в градината
Толерантни към сянка растения
Сянката: добрата, лошата, ужасната
Полезни съвети
Репичките и киселецът растат добре и под сянката на дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини