Начало » Новини » Страната
15.05.2023 г.

Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата

Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата

Околостволовите кръгове на плодните дървета най-често са покрити с трева. Това решение далеч не е най-доброто както за дърветата, така и за тревата. Дърветата поглъщат от почвата много влага и създават гъста сянка, което затруднява растежа на тревата, а при косене има голяма вероятност да се нарани ствола, което е особено опасно за младите овошки.

Вместо трева под дърветата могат да се засадят цветя и почвопокривни растения. Такова съседство не само ще преобрази градината с ярки цветове, но ще бъде полезно и за овошките.

Как да направим правилния избор на растения за околостволовите кръгове?

Преобразяването на околостволовите кръгове има не само декоративна стойност, но е полезно за цялостното здраве на дърветата, защото грижите, които се полагат за засадените там растенията – допълнителни количества вода и хранителни вещества – ще помогнат и на дърветата.

Изборът на растения за околостволовите кръгове е много важна стъпка, защото условията под дърветата са различни от тези в останалата част на градината. Там преобладава сянка и полусянка, което изисква избор на растения, можещи да се развиват добре в тези условия. Изключение правят само пролетно цъфтящите луковични, които обикновено цъфтят преди разлистване на короните на дърветата.

Възможно е мястото под дърветата да е доста сухо, защото те поглъщат значително количество влага. Ако не планираме да поливаме често, тогава трябва да изберем растения, толерантни към засушаване.

Възможно е почвата да е бедна на хранителни вещества, защото дърветата извличат голяма част от тях. В този случай са ни нужни растения, които не се нуждаят от особени грижи.

Киселинността на почвата под дадено дърво може да бъде различна от тази на участъка, както и химичния състав. Иглолистните дървета могат с времето да направят почвата кисела поради разлагащите се иглички и други опадали части от тях.

Зеленика дребна

Зелениката (Vinca Minor) е много непретенциозно и устойчиво на вредители почвопокривно растение с атрактивна зеленина и цветове. Стъблата са пълзящи и се вкореняват в междувъзлията, а растящи по земята се превръщат в красив цъфтящ килим, който може да обхване голяма площ и да ограничи растежа на плевелите.

Цветовете на зелениката най-често са сини, но може да бъдат бледолилави, лилави или бели. Цъфти през пролетта, а понякога и през лятото, но не толкова обилно.

Листата обикновено са тъмнозелени, но при някои сортове са с жълта или кремава централна ивица. Зелениката расте на слабо огрявани места, полусянка или пълна сянка и може да изгори на пряка слънчева светлина. Развива се силно на влагоемки почви, но е доста устойчива на суша.

Здравец

Здравецът е студоустойчиво почвопокривно многогодишно растение с цветове в розови, лилави и сини нюанси. Листната петура е красиво нарязана с 5-7 дяла. Листата излъчват силен аромат, а през есента стават жълтеникави до керемиденочервени.

Здравецът е лесно за отглеждане растение и цъфти по-продължително на сенчести места, осигурявайки цветен прашец и нектар за опрашителите.

Пахисандра

Пахисандрата е многогодишно вечнозелено растение, чиито листа не умират през зимата, а само леко пожълтяват. Това почвопокривно растение през пролетта отваря нежни бели цветове, но се отглежда основно заради устойчивите си кожести и тъмнозелени листа. Има и сортове с вариегатни изящни листа.

Пахисандрата се отглежда на частична или пълна сянка и кисела почва. Толерантна е на засушаване, вредители, сянка и тежка глинеста почва.

Пълзящо срещниче

Пълзящото срещниче е многогодишно тревисто бързорастящо почвопокривно растение. Коренището е плитко, пълзящо и силно разклонено, а летораслите се самовкореняват.

Цветовете са синьо-виолетови и много атрактивни, но е ценено основно заради зеленината. Растението е подходящо за много сенчести места, образувайки плътен килим, потискащ плевелите. Може да расте под плътна орехова сянка, както и на ярко слънце. Окраската е най-ярка, когато получава 3-4 часа слънчева светлина на ден.

Медуница

Медуницата, позната още като Меча пита, е многодишно тревисто растение, което цъфти през ранна пролет. Представителите на този род са нискорасли, въпреки че стъблата могат да достигнат и до 30 см височина. Пчели и други опрашители обичат да посещават цъфтящите растения. Листата са покрити с тънък слой мъхести власинки и са зелени на цвят, а понякога със светли точки или петна. Цветовете са събрани в гроздове и обикновено венчелистчетата са първо розови, а след това стават лилаво-сини, но може цветово да варират в зависимост от разновидностите.

Медуницата обича сянката, но не се съревновава с дърветата за влагата в почвата. Ако посадим медуница под дърветата, важно е да поливаме регулярно.

Гейхера

Гейхерата е многогодишно декоративно растение, което има стотици разновидности, отличаващо се с много ярки и разнообразни листа. Цветовете са дребни камбанки, разположени на високи и тънки дръжки. Цъфти през лятото или началото на пролетта и привлича много пеперуди.

Листата са закръглени и красиво нарязани, космати и в зависимост от климата – полу- или вечнозелени. Има сортове с листа в нюанси на лилаво, розово, зелен лайм, златисто, а някои с изпъкнали жилки и гофрирани по края.

Гейхерата обича умерена влажност и вирее на частична сянка, а засадени на влажно и сенчесто място са податливи на гъбични заболявания. Препоръчително е да се пресаждат на всеки 3-5 години.

Изборът на растения трябва да бъде съобразен и с това, че под дърветата не могат да се правят големи посадъчни ями. Не е сложно да превърнем участъка в цветна градина, съблюдавайки някои правила.

Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
6180
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Ръстът е с близо 40 на сто в стойностно изражение на годишна база
Турция постави нов рекорд в износа си на цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини