Начало » Новини » Страната
15.05.2023 г.

Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата

Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата

Околостволовите кръгове на плодните дървета най-често са покрити с трева. Това решение далеч не е най-доброто както за дърветата, така и за тревата. Дърветата поглъщат от почвата много влага и създават гъста сянка, което затруднява растежа на тревата, а при косене има голяма вероятност да се нарани ствола, което е особено опасно за младите овошки.

Вместо трева под дърветата могат да се засадят цветя и почвопокривни растения. Такова съседство не само ще преобрази градината с ярки цветове, но ще бъде полезно и за овошките.

Как да направим правилния избор на растения за околостволовите кръгове?

Преобразяването на околостволовите кръгове има не само декоративна стойност, но е полезно за цялостното здраве на дърветата, защото грижите, които се полагат за засадените там растенията – допълнителни количества вода и хранителни вещества – ще помогнат и на дърветата.

Изборът на растения за околостволовите кръгове е много важна стъпка, защото условията под дърветата са различни от тези в останалата част на градината. Там преобладава сянка и полусянка, което изисква избор на растения, можещи да се развиват добре в тези условия. Изключение правят само пролетно цъфтящите луковични, които обикновено цъфтят преди разлистване на короните на дърветата.

Възможно е мястото под дърветата да е доста сухо, защото те поглъщат значително количество влага. Ако не планираме да поливаме често, тогава трябва да изберем растения, толерантни към засушаване.

Възможно е почвата да е бедна на хранителни вещества, защото дърветата извличат голяма част от тях. В този случай са ни нужни растения, които не се нуждаят от особени грижи.

Киселинността на почвата под дадено дърво може да бъде различна от тази на участъка, както и химичния състав. Иглолистните дървета могат с времето да направят почвата кисела поради разлагащите се иглички и други опадали части от тях.

Зеленика дребна

Зелениката (Vinca Minor) е много непретенциозно и устойчиво на вредители почвопокривно растение с атрактивна зеленина и цветове. Стъблата са пълзящи и се вкореняват в междувъзлията, а растящи по земята се превръщат в красив цъфтящ килим, който може да обхване голяма площ и да ограничи растежа на плевелите.

Цветовете на зелениката най-често са сини, но може да бъдат бледолилави, лилави или бели. Цъфти през пролетта, а понякога и през лятото, но не толкова обилно.

Листата обикновено са тъмнозелени, но при някои сортове са с жълта или кремава централна ивица. Зелениката расте на слабо огрявани места, полусянка или пълна сянка и може да изгори на пряка слънчева светлина. Развива се силно на влагоемки почви, но е доста устойчива на суша.

Здравец

Здравецът е студоустойчиво почвопокривно многогодишно растение с цветове в розови, лилави и сини нюанси. Листната петура е красиво нарязана с 5-7 дяла. Листата излъчват силен аромат, а през есента стават жълтеникави до керемиденочервени.

Здравецът е лесно за отглеждане растение и цъфти по-продължително на сенчести места, осигурявайки цветен прашец и нектар за опрашителите.

Пахисандра

Пахисандрата е многогодишно вечнозелено растение, чиито листа не умират през зимата, а само леко пожълтяват. Това почвопокривно растение през пролетта отваря нежни бели цветове, но се отглежда основно заради устойчивите си кожести и тъмнозелени листа. Има и сортове с вариегатни изящни листа.

Пахисандрата се отглежда на частична или пълна сянка и кисела почва. Толерантна е на засушаване, вредители, сянка и тежка глинеста почва.

Пълзящо срещниче

Пълзящото срещниче е многогодишно тревисто бързорастящо почвопокривно растение. Коренището е плитко, пълзящо и силно разклонено, а летораслите се самовкореняват.

Цветовете са синьо-виолетови и много атрактивни, но е ценено основно заради зеленината. Растението е подходящо за много сенчести места, образувайки плътен килим, потискащ плевелите. Може да расте под плътна орехова сянка, както и на ярко слънце. Окраската е най-ярка, когато получава 3-4 часа слънчева светлина на ден.

Медуница

Медуницата, позната още като Меча пита, е многодишно тревисто растение, което цъфти през ранна пролет. Представителите на този род са нискорасли, въпреки че стъблата могат да достигнат и до 30 см височина. Пчели и други опрашители обичат да посещават цъфтящите растения. Листата са покрити с тънък слой мъхести власинки и са зелени на цвят, а понякога със светли точки или петна. Цветовете са събрани в гроздове и обикновено венчелистчетата са първо розови, а след това стават лилаво-сини, но може цветово да варират в зависимост от разновидностите.

Медуницата обича сянката, но не се съревновава с дърветата за влагата в почвата. Ако посадим медуница под дърветата, важно е да поливаме регулярно.

Гейхера

Гейхерата е многогодишно декоративно растение, което има стотици разновидности, отличаващо се с много ярки и разнообразни листа. Цветовете са дребни камбанки, разположени на високи и тънки дръжки. Цъфти през лятото или началото на пролетта и привлича много пеперуди.

Листата са закръглени и красиво нарязани, космати и в зависимост от климата – полу- или вечнозелени. Има сортове с листа в нюанси на лилаво, розово, зелен лайм, златисто, а някои с изпъкнали жилки и гофрирани по края.

Гейхерата обича умерена влажност и вирее на частична сянка, а засадени на влажно и сенчесто място са податливи на гъбични заболявания. Препоръчително е да се пресаждат на всеки 3-5 години.

Изборът на растения трябва да бъде съобразен и с това, че под дърветата не могат да се правят големи посадъчни ями. Не е сложно да превърнем участъка в цветна градина, съблюдавайки някои правила.

Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
5327
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Ръстът е с близо 40 на сто в стойностно изражение на годишна база
Турция постави нов рекорд в износа си на цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини