Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.04.2023 г.

Най-честите грешки при пресаждане на разсада

Най-честите грешки при пресаждане на разсада

Отглеждането на разсад отнема месеци постоянни грижи, така че винаги е жалко да загубим растения в ключовия момент при засаждане на постоянно място. Най-често това се дължи на фатални грешки по време на пресаждането, което е отговорен процес, защото е свързан със сериозна промяна в условията на отглеждане и създава значителен стрес за растенията.

Какви грешки допускаме и как можем да ги избегнем?

Всяка грешка при пресаждане на разсада носи своите негативни последици, а те са следните:

1. Незакален разсад

Закаляването е процес на постепенно привикване на разсада към новите условия. Отглеждането на разсад на закрито го поддържа в по-безопасна и удобна среда, но когато го изнесем навън, тогава е изложен на преки слънчеви лъчи, вятър, дъжд, студена роса и др.

Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?

Ако разсадът не е закален, той няма да е готов за външните условия, което го прави податлив на слънчево изгаряне, полягане и счупване при вятър и дъжд.

Закаляването е процес, продължаващ 1-2 седмици, в които разсадът се изнася на открито. Започва се с 2-3 часа на ден, като постепенно престоят се увеличава с по 2 часа, докато се стигне до цял ден.

2. Неправилен избор на място

Не всички култури растат еднакво добре на дадено място. Важно е да знаем изискванията при отглеждане на всяка от тях и да се съобразим с това при засаждането. Някои се нуждаят от повече слънчева светлина и топлина, а други от засенчване в горещите часове на деня.

Ако засадим разсада на грешно място и не му осигурим подходящи условия, това ще намали неговия потенциал, а в крайна сметка растенията отслабват – добивите също.

3. Неподходящо  време за вегетационния период

Една от най- големите грешки при засаждането на разсада на постоянно място е неподходящо време. За студоустойчивите култури, каквато е зелето, това е 2-4 седмици до ориентировъчното време за последните студове, а топлолюбивите като домати и пипер се засаждат след преминаване на опасността от слани и температурни колебания. Това зависи от региона и конкретните метеорологични условия.

Топлолюбивите култури се чувстват добре тогава, когато нощната темература на въздуха е постоянно над +14-15 градуса по Целзий, а тази на почвата – на дълбочина 10 см над +10 градуса. Не бързайте със засаждането, защото може да донесе само негативи!

4. Неподходящо време от денонощието

Растенията при пресаждане се нуждаят от малко време за адаптиране преди да са готови за стреса. Идеалният случай е облачен ден, но може също сутрин рано или късно вечер. За предпочитане са вечерните часове, защото това ще предотврати изпарението на вода и увяхването на листата.

Прекалено ветровитото време не е подходящо за разсаждане.

Индикатор, че  разсадът се е адаптирал и вкоренил е бързото развитие на зелена маса.

5. Грешна прогноза за времето

Прогнозата за времето в следващите 7-10  дни след засаждане на разсада е много важна, защото температурните колебания, много ниски или високи температури, силните ветрове и дъждове могат да повредят младите растения.

Когато това е неизбежно, тогава трябва да се осигури защита.

6. Увреждане на корените

Корените на разсада са много нежни и лесно се повреждат. Това се случва най-често при изваждане на растенията от контейнерите, когато са излезли навън. Един от начините за предотвратяване на това е да се полее ден или два преди пресаждането. Почвата трябва да е леко суха, но не пресушена – тогава най-лесно корените излизат и не се увреждат. Веднага след това трябва да се полее.

7. Заплетени корени

Често се наблюдават корени, плътно завити около почвата в контейнера. Това се наблюдава при твърде малки обеми или прерастване на разсада. Ако това се случи, внимателно изправете корените.

По правило растенията се вкореняват добре след тази процедура, но някои култури – краставици, тиквички и тикви не я понасят добре и се садят директно.

Добре и правилно развитата коренова система улеснява достъпа до вода и хранителни вещества.

8. Бедна на хранителни вещества почва

Почвата е основен фактор за здрави растения. Препоръчва се ежегодно внасяне на необходимите количества компост или угнил оборски тор, които обогатяват почвата и поддържат добра структурата.

9. Прекомерно обогатена почва

Излишъкът от хранителни вещества може да се окаже пагубен за младите растения. Съществува много висок риск от изгаряне на разсада при високи дози азот, както и прекомерно развитие на зелена маса.

Подхранването на младите растения трябва да започне 2-3 седмици след засаждането на постоянно място. Това ще им позволи да се вкоренят добре и да получат достъп до внесените хранителни вещества.

!0. Недостиг на влага

Разсадът трябва да се полива непосредствено след пресаждането му на постоянно място. Това ще уплътни почвата и ще позволи на растенията да се задържат на мястото си.

11. Отсъствие на опора за високораслите растения

Растения, които се нуждаят от опора, каквито са високораслите сортове домти, трябва да се укрепват още при засаждането им, за да не се повреди кореновата система, а и самите растения.

Избягването на фатални грешки при пресаждането ще позволи бързо адаптиране на разсада на новото място и правилно развитие.

Най-честите грешки при пресаждане на разсада
318073
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини