Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.05.2023 г.

Азотно подхранване на растенията през пролетта

Азотно подхранване на растенията през пролетта

Всички растения се нуждае не само от вода, но и от основни хранителни вещества. В зависимост от климатичните и почвени условия, сезона, както и вида на дадена култура – нуждите от подхранване се променят. Опитните градинари знаят, че от азотно подхранване  растенията се нуждаят в началото на своята вегетация, за да формират зелена маса.

Какъв е най-добрият начин за внасяне на азота и в каква форма се усвоява по-лесно от кореновата система?

Азотът е в основата на всички жизнени процеси на растенията – той влиза в състава на белтъчините, но участва и във фотосинтезата. При недостиг на азот растенията забавят растежа и развитието си, листата избледняват и падат, добивите намаляват, а вегетационният период се съкращава значително.

Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?

През пролетта могат да се прилагат както минерални, така и органични торове. Внасят се при подготовката на лехите и посадъчните ямки, по време на разхлабване на почвата, както и под формата на листен тор.

Как растенията усвояват азота?

Съществуват три форми на азота: амониев (амониев сулфат, амониев нитрат, амониев хлорид), нитратна (калциев нитрат, натриев нитрат) и амидна (карбамид).

Амониевият азот се задържа добре в почвата и се усвоява лесно от растенията дори в студено време. Ето защо през пролетта, когато нощните температури са все още ниски, азотът трябва да се внася предимно в амониева форма.

Амоният се конкурира в почвата предимно с магнезия и калция. Ако растенията показват признаци на недостиг на магнезий (междужилкова хлороза) или калций (върхово гниене), не трябва да се прилагат амониеви торове.

Когато почвата е топла, тогава растенията абсорбират добре азота както в амониева, така и в нитратна форма. Струва си да отбележим, че нитратите в почвата са много подвижни, слабо се фиксират в нея и на леки почви се измиват бързо от кореновия слой. Ето защо е добре да се използват за подхранване на растенията през първата половина на вегетацията им. Важно е да знаем, че не е добре да се използват азотни торове по време на вкореняване на разсада и по време на цъфртеж, защото нитратният азот препятства усвояването на фосфора.

Азотът в амидна форма се усвоява най-бързо през листата, но когато се прилага кореново, амидът се превръща в амоний под въздействието на почвените бактерии. Следователно уреята (карбамид) може да се използва както за листно, така и за кореново подхранване при разхлабване на почвата.

Как се внасят минералните азотни торове?

При прилагането на минерални азотни торове трябва да се има предвид типа на почвата, киселинността и особеностите на културата, която ще се подхранва.

Амониевата селитра (амониев нитрат) съдържа амониев и нитратен азот в съотношение 1:1. Общото количество азот е около 35%. Торът е силно разтворим във вода и в почвата и се усвоява бързо от растенията. Селитрата се внася през пролетта като основен тор или като последващо подхранване на растенията. На тежки почви торът се внася при окопаване, а на леки може да се зарива с гребло (5-10 г/м2 за зеленчуци, 10-15 г/м2 за храсти и 15-20 г/м2 под овощните дървета.

Калциевата селитра (калциев нитрат) съдържа около 14% азот, силно разтворим във вода и има алкална реакция. Препоръчва се за торене на зеле, което не понася кисели почви, както и за домати, особено ако през предходния сезон е имало върхово гниене.

За профилактика на върховото гниене при доматите се прилага кореново (1 г на 1 л вода), а за листно – 1,5 г на 1 л вода. Кореново се подхранва след добре овлажнена почва.

Карбамидът е най-концентрирания азотен тор, който съдържа 46% азот. Разтваря се добре във вода и е активен върху добре навлажнена почва. Когато се внася в почвата е добре да се вгражда на дълбочина до 7-8 см в количества 5-10 г/м2 за зеленчукови и цветни култури, 10-20 г/м2 за ягодоплодни.

За листно подхранване на овощни и ягодоплодни култури през пролетта  се използват 20-30 г на 10 л вода и се обработва до навлажняване на листата.

Освен основните азотни торове, през пролетта могат да се използват и комплексни, съдържащи повишени количества азот.

Органичен или минерален тор?

Добре е да познаваме характеристиките на органичните торове, както и предимствата им. Първо, органичните торове съдържат не само азот, но и други хранителни вещества в достъпна за растенията форма. Второ, подобряват качествата на почвата, повишават хумусното съдържание, усилват микробиологичните процеси. Трето, именно органичните торове позволяват да се избегне засоляване на почвата, както и да се отстранят всички недостатъци от нерационалното използване на минералните торове.

По-често използвани органични торове са: зелен тор, компост, оборски тор, птичи тор, биохумус. Птичият и неузрелият оборски тор съдържат високи дози азот, но е по-добре да се внасят през есента, защото могат да причинят изгаряне на растенията.

Минералните торове действат по-бързо, но влошават физичните свойства на почвата и не могат пълноценно да се усвояват от растенията без почвените гъби и бактерии. Благодарение дейността на микрофлората протичат процеси на минерализация на органичните остатъци и труднодостъпните хранителни елементи се превръщат в достъпни. Важно е да се внасят органични торове, защото именно те правят почвата „жива“, аерирана и богата на полезни микроорганизми.

Азотно подхранване на растенията през пролетта
44856
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Употребата на торове в селското стопанство на ЕС намалява
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини