Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.04.2023 г.

Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?

Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?

Доматите не са сред най-претенциозните култури, но отглеждането на разсад е отговорен процес, при който могат да възникват различни проблеми. Един от тях е пожълтяването на листата – най-напред стават светлозелени, след това пожълтяват, изсъхват и падат. Способността да се разчитат правилно сигналите, които растенията „подават“ за предстоящ проблем, помага за отглеждане на качествен разсад.

Причини за пожълтяване на листата на разсада

Причините за пожълтяването се крият в начина на отглеждане на разсада, когато един или няколко фактора оказват влияние.

Най-честите грешки при пресаждане на разсада

1. Недостиг на светлина

Доматите са светлолюбива култура и при ниска степен на осветеност те се издължават, а долните листа започват да пожълтяват. При силен дефицит на светлина цялото растение придобива жълтеникав оттенък, а долните листа стават яркожълти. Разсадът изглежда закърнял, издължен и слаб.

Ситуацията може да се поправи чрез доосветяване, като необходимото време за осветеност е 12-14 часа в денонощие. Ако времето е облачно, тогава доосветяването се удължава до 18-19 часа.

2. Много ярко слънце

Пролетното слънце е много силно и пряк достъп на слънчева светлина върху доматения разсад, може да предизвика изгаряне на листата. Върху тях се появяват бели сухи петна, които са разположени както по края, така и в центъра на листната петура. Тъканта в увредените места изтънява, изсъхва и наподобява на пергаментова хартия. Растенията като цяло избледняват, а в тежки случаи стават жълти.

Ако преместим разсада на светло място, но без достъп на преки слънчеви лъчи, тогава той постепенно ще възстанови естествено зеления си цвят.

При закаляване на разсада и засаждането му на постоянно място е необходимо леко засенчване, за да се предотврати изгаряне.

3. Неправилно поливане

Това е най-честата причина за пожълтяване на листата. Както недостигът, така и излишъкът от влага водят до появата на жълт нюанс в цвета на листата. С влошаването на ситуацията пожълтяването започва от долните листа. При недостиг на влага листата първо увяхват, а после пожълтяват и изсъхват. При излишък на влага също губят тургор и пожълтяват, но не изсъхват.

При недостиг на влага, когато дефицитът е малък, проявите са индивидуални за всяко едно растение, а при преовлажняване признаците са еднакви и настъпват почти по едно и също време при всички растения.

При недостиг е нужно незабавно, но умерено поливане и като правило, растенията постепенно възстановяват нормалния си цвят.

При преовлажняване ситуацията е по-тежка и сложна, защото разсадът се възстановява много по-бавно. Поливането се прекратява напълно, докато почвата не просъхне, а при възможност се добавя нова пръст. Жълтият цвят се запазва още 7-10 дни след това.

4. Нагъсто засяване на разсада

Ако гъстотата на растенията е голяма, тогава разсадът може да започне да пожълтява още на етапа на първите истински листа, но обикновено това се случва в процеса на развитие.

Нагъсто разположените растения се конкурират за светлина, влага и хранителни вещества. Остават тънки слаби и пожълтяват.

Решението е намаляване на гъстотата и пикиране.

5. Малки контейнери

При малки контейнери корените не могат да се развиват нормално, преплитат се и се разполагат по периферията. Кореновата система не функционира нормално и разсадът започва да жълтее, като долните листа стават яркожълти.

Решението е добавяне на свежа пръст или пресаждане в по-големи контейнери, като част от растящите по периферията корени се отстраняват внимателно.

6. Неправилно подхранване

Разсадът може да бъде блед, ако има недостиг на азот. Той остава тънък, слаб, с малки листа и с жълто-зелена окраска. Колкото дефицитът е по-голям, толкова по-интензивни са проявите.

Проблемът може да се отстрани чрез подхранване с комплексен тор, в който азотът не превишава 10%. Използването на листен тор в необходимите количества може да ускори процеса на възстановяване.

7. Неподходяща почва

При неправилен избор на почва разсадът страда от недостиг на хранителни вещества и в резултат на това листата пожълтяват. Доматите обичат леко кисела почва (рН 5-6). Ако е алкална, тогава най-често има дефицит на желязо, а листата са жълтеникави с тъмнозелени жилки и е изразено най-силно при долните листа. При твърде кисела почва (торфена смес) има дефицит на всички хранителни елементи със същите последствия.

След установяване на киселинността се използва калиев перманганат или торфена смес при алкална почва, а при кисела – дървесна пепел или креда.

8. Промяна след пикиране или засаждане на постоянно място

Пожълтяването на листата най-общо се дължи на промяна в условията на отглеждане – температурни колебания, влияние на околната среда (слънце, вятър, дъжд). Растенията изпитват стрес и това може да доведе до пожълтяване на долните листа. Възможно е при пикиране  или засаждане да има повреждане на кореновата система, което води до промяна в окраската на разсада. В зависимост от степента на увреждане проявите са различни, но е възможна и загуба на растения.

Често разсадът изпада под влиянието на няколко фактора едновременно, което затруднява значително решаването на проблема.

Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
295075
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини