Начало » Новини » Коментари
25.04.2023 г.

Софтуерно ще се следи за корупция при теренните проверки

Антикорупционен план за 2023 г.
Софтуерно ще се следи за корупция при теренните проверки

Всички помним схемите с тиквите Снимка: sinor.bg

От тази година инспекторатът на Министерството на земеделието ще следи софтуерно работата на чиновниците от дирекция „Идентификация на земеделските парцели” (СИЗП), когато изпълняват годишната актуализация на заснетите парцели, когато дешифрират новата цифрова орто фото карта или когато отразявт резултатите от теренните проверки. Това е записано в Антикорупционния план на ведомството за 2023 г., в който са записани нови задачи, предназначени да намалят корупционния натиск върху работата на чиновниците не само в министерството, но и във всички подресорни агенции и служби, второстепенни разпоредители с бюджетни средства.

Големият проблем е, че ръководството, отговорно за изпълнението на миналогодишния Антикорупционен план, все още не е качил на интернет страницата си отчета за нарушенията при теренните проверки, установени от инспектората през 2022 г. По закон това трябва да стане до края на март на следващата календарна година, т.е. докладът вече се бави с цели 25 дни.

Затова и на този етап Синор.бг ще представи само задачите, поставени за изпълнение през 2023 г., като ще наблегнем само на тези, при които има вероятност от риск за корупционен натиск върху администрацията.

Освен софтуерните инспекции върху работата на служителите от „Идентификация на земеделските парцели” ведомството ще продължи с ротациите на експерти, които участват в теренните проверки „на четири очи”, където се доказва дали заявените култури са засети на земеделските парцели. За да няма „нездравословни” контакти с хора, които обичат да си вършат работата с рушвети, чиновниците ще бъдат сменяни често. Ще има внезапни проверки и смени на областите от страната, където миналата година са открити корупционни практики, е записано в плана.

Ще се правят и периодични ротации в общинските и областни служби срещу опити за въздействия върху служители за прилагане на корупционни практики.

Тъй като има опасност от нарочни „грешки” или изкривяване на информацията при извършване на проверките на развъдните организации (които удостоверяват дали едно стадо е елитно и може да получава субсидии) или пък ако те не подават ненавременна информация до контролните органи, тогава също ще има постоянни проверки от съответните инспекторати.  

Другият антикоупционен похват е техническите задания на обществените поръчки, изпълнявани от министерството и подопечните му агенции, да не се възлагат на едни и същи експерти в агроведомството. Ще бъдат актуализирани и вътрешните правила за управление на цикъла за придвижване на документите за обществените поръчки.

Постоянни инспекции ще има и по договорите, които държавното предприятие „Напоителни системи” сключва с охранителните фирми на язовирите. Досегашната практика сочи доста пропуски и нередности, затова през годината ще се организират внезапни проверти, пише в антикорупционния план.

Корупционен риск има при предоставянето на административните услуги н системата на ведомството, при издаване на лицензи, разрешения и регистрационни режими – за да се избегне този натиск, постоянно ще се актуализира информацията, качена на страницата на ведомствто по отношение на услугите, така че да се осигури прозрачност, е записано в доклада.

Поради съществуващ риск от недостатъчна прозрачност в дейността на агроведомството, шефът на дирекция „Директни плащания” в министерството също е длъжен да следи непрекъснато за навременното получаване на информация за директните плащания от интернет страницата на ведомството. Ще припомним, че тази пролет отново имаше забавяне на основни документи, очаквани от земеделците, за да могат да очертават в Кампанията за директните плащания. Вероятно те няма да влязат в графата "корупционен риск" с обяснението, че българският стратегически план беше одобрен почти на финала поради голямото му забавяне. 

Като корупционен риск в плана за 2023 г. е посочена и опасността от ненавременно достигане на информация до браншовите организции – затова е записано, че администрацията ще провежда постоянен диалог с браншовите организации. Ще се правят и чести анкети сред гражданите за ползваните услуги.

Три пъти през 2023 г. инспекторатът на агроминистерството трябва да извърши внезапни проверки в три от агенциите или службите към ведомството, които са второстепенни разпоредители с бюджетни средства – ще се проверява дали е упражняван корупционен натиск върху администрацията в тези ведомства. Две подобни проверки ще бъдат направени и на декларациите за установяване на вероятен конфликт на интереси

За да няма забавяне при издаването на разрешения, поетапно ще се въвежда електронното обслужване, обещават от ведомството. Доста проверки на контролните функции ще бъдат правени и на администрацията от агенцията по храните - БАБХ.

В тазгодишния план е записано още, че са възможни нередности при проверките на пристанищата, затова ще се упражнявма постоянен контрол на агенцията по рибарство – ИАРА. Ще се правят проверки и на отчетността върху актовете, наложени от горските служители в системата на агенцията по горите - ИАГ.

В плана има и два конкретни срокове, свързани с необходимостта от предпазване от корупционни практики. До 30 юни ще бъдат въведени промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, необходими за въвеждане на европейските правила за контрол и одобрение на ветеринарните лекарства. За да се облекчат условията за признаване на рибарските организации пък, до 30 юни трябва да се направят поправки в Наредба 7 от 2018 г.

Софтуерно ще се следи за корупция при теренните проверки
8408
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
Проучване срещ общинските чиновници
ИПИ: На местно ниво борбата с корупцията не дава ефект
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Доказано с доклад от 2021 г.
Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско
Заради избирателна пропускливост на корабите за товарене
Украинска компания обвини отговорни чиновници за зърнения коридор в корупция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини