Начало » Новини » Страната
07.07.2023 г.

ИПИ: На местно ниво борбата с корупцията не дава ефект

Проучване срещ общинските чиновници
ИПИ: На местно ниво борбата с корупцията не дава ефект

sinor.bg

Преди ден от Института за пазарна икономика (ИПИ) публикуваха интересен анализ на тема „Местните форми за борба с корупцията на местно ниво – между централизацията и децентрализацията”, проследяващ същестуващата нормативна уредба и практиките в общинската администрация, които да установят дали формите борба с корупцията сред служителите в общините са ефективни и как се прилагат разпоредбите на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

Икономистите са анкетирали по реда на Закона за достъп до обществена информация всички 265 общини в Република България за приложението на закона за периода 01.01.2019 г. – 01.01.2023 г., тоест за действащия режим по ЗПКОНПИ.

Резюмирайки получените отговори при 75% от общините, се установява, че на общинско ниво всички задължени лица подават редовно декларации за конфликт на интереси; при проверките на декларациите не се установяват несъответствия; гражданите не виждат корупционни практики, за които да подават сигнали; не се открива завишен корупционен риск при проверка на единичните сигнали; на практика няма никакви установени конфликти на интереси.

В същото време обаче от ИПИ сравняват друго изследване - на „Прозрачност без граници“, според което 11,3% от анкетираните смятат, че местната власт е вземала участие в корупционни практики. Друг анализ на организацията от 2018 г. показва, че според анкетираните втората най-важна задача за новосформираната нова антикорупционна комисия е „Разследване на корупция в местната власт“ (63,7%). Пак там политическите и роднински назначения, конфликтът на интереси и търговията с влияние в местната власт са посочени от 54,2% от анкетираните като основен проблем, който трябва да се адресира.

Този рязък контраст между усещанията и очакванията на гражданите и самото приложение на антикорупционното законодателство от общините показва, че сегашната система за борба с корупцията на местно ниво НЕ РАБОТИ. Това не е изненада, но настоящото усилие доказва на практика това, което усещат гражданите.

Изводът от проучването е, че за последните три години в цялата страна около 340-350 служители от общинската администрация не са подали декларации в срок; с доклади за съответствие са приключили много голяма част от проверките (над 99%), като с доклад за несъответствие са приключили 5 проверки – три в Свиленград и по една в Радомир и Алфатар; сигналите с данни за корупционно нарушение или за конфликт на интереси по смисъла на ЗПКОНПИ за лица от местната администрация, подадени в общините за 2019-2022 г. са общо 46 за всички общини; само при един от сигналите, подаден за периода, е установено наличие на завишен корупционен риск;

Конфликт на интереси е установен веднъж в Алфатар през 2020 г. и в Добрич – град през 2021 г., а за 2022 г. по веднъж в Шабла и Радомир. Съответно установени случаи с данни за извършено престъпление през разглеждания период са налице в Алфатар през 2020 г. и в Добрич – град през 2021 г.

На база на емпиричното изследване от ИПИ заключават, че държавата не желае да регламентира уредба, която по задоволителен и задълбочен начин да разреши корупционните зависимости на местно ниво. Това води до практическия отказ гражданите и заинтересованите страни да подават сигнали за корупция и конфликт на интереси.

ИПИ: На местно ниво борбата с корупцията не дава ефект
3224
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Антикорупционен план за 2023 г.
Софтуерно ще се следи за корупция при теренните проверки
Доказано с доклад от 2021 г.
Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско
Заради избирателна пропускливост на корабите за товарене
Украинска компания обвини отговорни чиновници за зърнения коридор в корупция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини