Известно е, че по-голяма част от плодните дървета, поникнали от костилки, стават „дивачки“. В една история от приключенията на барон Мюнхаузен той стрелял с костилка от вишня в главата на елен, а от нея израстнало дърво между рогата му. Разбира се, не всичко е толкова лесно – засаждаме в земята костилка или семе и пониква дърво. Известно е и това, че няма винаги да получим дърво със 100% идентични качества на плодовете, от които са взети.
Разсадът, отгледан от семена или костилка на повечето плодни култури, като правило не запазва качествата на родителите. За получаване на желания сорт е необходимо присаждане.
От семената и костилките се получават растения, които се използват за подложки и върху тях се присажда желан сорт.
Какво е важно, за да поникнат овощните растения?
Материалът за сеитба се взема от добре развити дървета, чиито плодове са напълно узрели. След освобождаване от пулпата се измиват добре и се изсушават. Преди стратификация се държат 5-7 дни във вода, която се сменя ежедневно. Процесът на стратификация при костилковите видове е доста дълъг – до 240 дни.
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Семеният материал трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. Желателно е температурата да не надвишава +15 градуса по Целзий, защото семената не трябва да се пресушават. Дезинфекцират се в светъл разтвор на калиев перманганат за около 20 минути.
Костилките могат да бъдат стратифицирани в мокри дървени стърготини, пясък, мъх и друг подходящ материал. Контейнерите трябва да се съхраняват на хладно, а най-добре в хладилник и процесът изисква много внимание и време. Стратифицираните семена се сеят в ранна пролет или късна есен.
Стратификацията може да се осъществи и по естествен път. За да направим това, семената се засяват в почвата през октомври-ноември на дълбочина 4-5 см. Препоръчва се в предварително издълбаните канали да се изсипе слой от около 5 милиметра речен пясък, върху който се разпръскват семената. Отгоре се покриват със смес от почва и хумус в съотношение 1:1. Покритието е от порядъка на 10-15 см, а върху него за зимата се поставя слой от сухи листа или друг подходящ изолационен материал, който се отстранява през пролетта.
Ако тези растения се използват за подложки, тогава те ще бъдат готови за присаждане към есента на втората година.
Възможно е от семенния материал на подходящи сортове да се получи културно растение без присаждане, но то ще се различава от майчиния сорт.
Овощните култури предават на потомството по различен начин своите качества. По отношение на това са разделени условно на три групи.
Първата включва тези, които дават поколение с добри качества само при условие, че цветовете не се опрашват с цветен прашец от диворастящи видове.
Втората група има неустойчива способност да предава своите културни качества на потомството.
Към третата група се отнасят овощни култури и сортове, които не изискват специални условия за събиране на семената и дават висок процент растения с добри качества на плодовете.
За целта е важно да познаваме добре сортовите особености на овощните култури, а ако ги отглеждаме за подложки, тогава е важно да обърнем внимание и на други качества – устойчивост на болести и вредители, студоустойчивост, устойчивост на засушаване и др.