Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.12.2022 г.

Как живеят корените на растенията и какво полезно можем да направим за тях

Как живеят корените на растенията и какво полезно можем да направим за тях

Когато се разхождаме в градината, виждаме само надземните части на дърветата и храстите – короните и стволовете, а това е само „върха на айсберга“. Всичко, което се намира под земята, то е надеждно скрито от очите ни. За него съдим само по изкоренените части на растенията или по корените, оголени от ерозия и свлачища, а това е много впечатляваща гледка.

Как изглеждат корените на различните овощни дървета и храсти?

Колкото и внимателно да се освободи кореновата система на дърветата и храстите от почвата, винаги една значителна част ще остане скрита в нея. Ще се видят само големите корени, чиято основна задача е да се закрепват здраво в земята, да осигурят съхранение на полезните за растенията хранителни елементи, а когато е необходимо, да стигнат до мястото, където има вода по време на суша.

Когато закупим разсад с открита коренова система, тогава фиданките на първо време живеят единствено за сметка на резервите, депозирани в големите корени, докато не обраснат с малките всмукателни коренчета. В този случай ограничаването на короната, както и решително препятстване на цъфтежа и плододаването са необходима помощ за младите растения.

По-голямата част от всмукателните корени се намират в горния – 40-50 сантиметров почвен слой.

При всички дървесни растения обемът на кореновата система е 2-5 пъти по-голям от обема на короната. В някои случаи, например в сухи зони с песъчлива почва, дори повече.

Структурата на кореновата система е силно зависима от вида на растението. Ябълковите дървета имат влакнеста структура и не особено дълбока коренова система, а крушовите имат дълбок основен вретеновиден корен. Независимо от типа коренова система, във всички случаи основният обем от всмукателни корени се намира в горния почвен слой. В овощните градини, в които нищо не се обработва, а само се коси, те се намират на дълбочина 10-20 см, защото там има най-активен живот.

В градините, където почвата се обработва, корените на дърветата са принудени да навлизт в по-дълбоките почвени слоеве и да се задоволяват с по-малки количества хранителни вещества. При промишлено отглеждане на овощни дървета се преминава най-често на „бързо хранене“, защото лъвският пай от бактерии, гъбички, водорасли и всичко вкусно и полезно се намира в горния 20-на сантиметров почвен слой. Даже водата, която поглъщат дърветата се осигурява от този слой почти наполовина. Корените, които отиват по-дълбоко са „котви“, извличащи вода от по-дълбоките слоеве при засушаване и в тях се депонират хранителни вещества за „черни дни“.

Съвременните сортове, присадени върху колонни (джуджета или мини овошки) подложки, не образуват дълбока и мощна коренова система, защото основната им задача е интензивно плододаване в продължение на 10-15 години с умерен растеж на короната. Тези растения нямат дълъг живот, но обемът на кореновата им система е не по-малък от два пъти този на короната, а това трябва да се има предвид при засаждането.

Кореновата система не винаги расте равномерно в страни, както короната. Корените, които „закотвят“ в земята дърветата и храстите се опитват да се подредят така, че да ги задържат при силни ветрове, в съответствие с розата на ветровете в района, а всмукателните ще достигнат мястото, където има хранителни вещества и влага. В уплътнена почва и места (пътеки, площадки) те няма да се опитват да ги преодоляват по своя воля, а ще овладеят по-удобните пространства.

Кореново меню и съжителство

Животът на корените под земята е изпълнен с трудности. Растейки, корените си проправят път между частиците на почвата с помощта на коренова шапка, която предпазва точките на растеж. Клетките и осигуряват слизеста повърхност, в която растящият корен е защитен и прониква по-лесно. Върху удължената част се образуват коренови власинки, които абсорбират вода и хранителни вещества. В допълнение към това, корените също отделят различни вещества, играещи ролята на примамки за микроорганизмите, които с удоволствие се доближават до тях и образуват ризосфера. Слоят почва с дебелина около 2-5 мм около корените е пълен с микроживот. Бактериите се хранята с мъртвите клетки, както и с отделяните от корените протеини и захари, а те (корените) използват секретите на бактериите, едноклетъчните протести и нематоди.

Сеитбооборот вместо пестициди – няколко прости правила

Гъбите имат своя собствена примамка – растителни хормони, които насърчават поникването на спорите и създават условия за образуване на микориза. Тя се разраства далеч от корена и доставя допълнителна вода и разтворени хранителни вещества в замяна на органични съединения. Смята се, че микоризата осигурява основно фосфор, калий и дори азот, но защитава „своя“ корен от патогени и обменя физиологично активни вещества с растението.

Животът под земята е доста забързан, особено в горните слоеве на почвата, защото те са по-наситени с въздух и влага. Корените непрекъснато растат, а умиращите им части се използват от почвените живи организми. Така в почвата остават кухини, които кондензират влага и там започват да растат нови корени.

В горния слой на почвата всичко се движи непрекъснато, обогатявайки я с отпадъчни продукти от живота си и оставяйки кухини за проникване на въздух и кондензиране на влага.

Как можем да помогнем на кореновата система?

Можем да помогнем на кореновата система на дърветата и храстите, ако познаваме нейните особености.

1. При накисване на посадъчния материал се поставя малко пръст във водата, която трябва да бъде взета под подобни дървета, защото микоризните гъби винаги присъстват там и ще прилепнат към корените, а контейнерните се проливат с инфузия.

2. Почвата в посадъчните ями не трябва да се прави много хранителна (добавянето на разхлабващи материали и дренаж е достатъчно), защото от богатата среда корените няма да искат да излязат, което ще забави развитието.

3. За овощните култури затревяването е по-полезно от обработването. Мулчирането се приветства, но на разстояние 15-20 см от стъблото. Хранителният мулч през зимата ще насърчи развитието на корените към повърхността, което не е желателно. Добре е да се използват падналите листа.

4. По време на сезона корените растат много по-дълго от короната и преустановяват развитието си при температури +2-3 градуса по Целзий. Ако земята е топла или покрита с дебел слой сняг, даже през зимата корените могат да растат.

5. Есенните корени са по-мощни и издръжливи от пролетните. При суха есен е добре да се полива не само зоната на околостволовите кръгове, а цялата площ. Подхранването с дървесна пепел през есента също е полезно.

Как живеят корените на растенията и какво полезно можем да направим за тях
9463
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Причини за кореново гниене при краставиците и мерки за контрол
Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини