Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.12.2022 г.

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!

Традиционният агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведен в края на ноември 2022 г., привлече вниманието на стотици земеделци към модерните продукти на компаниите за семена и препарати за растителна защита, насочени изцяло към защита на родните посеви срещу климатичните промени. В тази връзка, портфолиото на БАСФ за 2023 година изненада с редица иновативни продукти, подготвяни и тествани през последните две години в различни сегменти и култури.

Акцентът беше поставен върху първия по рода си растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа – продуктът Архитект®, който със сигурност привлече вниманието на земеделците. По думите на Мария Неделчева, търговски мениджър на „БАСФ България”, от дистанцията на последните две години, в които социалните контакти между бизнеса бяха силно ограничени, след кризата се отвориха и нови възможности в земеделието. „Затова и стъпвайки на отминалия опит, можем да кажем, че трудностите отминават благодарение на оптимизма на хората и на науката, която днес намира бързо решения, за да вървим напред”, посочи още Неделчева.

Заедно с екипа на компанията, който през последната година  е участвал в реализацията на тестови опити на полето, фермерите от първа ръка са се убедили във високата ефективност на  Архитект®. Уникалната му комбинация от качества създава растения по-устойчиви на влиянието на съвременния климат с неговите високи температури, суша, бури и силни ветрове, съпътстващи отглеждане на слънчогледа през целия пролетно-летен период.

Това, което отличава Архитект® от познатите до момента продукти, е  неговата способност да действа в няколко направления –  да изгражда и оптимизира енергийната система на  растенията, както и да  осигурява силна защита срещу болести чрез фунгицидното си действие и чрез подобряване на физиологичните процеси в растенията, обясни Тодор Евтимов, технически мениджър  на БАСФ за България. Архитект® оптимизира биосинтетичните процеси и създава посеви от здрави и силни растения, устойчиви на климатичен стрес.

На опитните полета тази година са  засети 12 хибрида в 14 различни различни района на страната, отличаващи се с разнородни почвено-климатични условия Благодарение на Архитект®  растенията са развили по-силна коренова система – с 20% по-голям обем на корените в сравнение с нетретираната контрола, в следствие на пренасочване на енергията на растенията от израстване във височина към  по-ефективно усвояване на хранителните вещества и водата от почвата. По-голямата и здрава коренова система прави растенията много по-устойчиви на кореново полягане. Освен това, опитите покзват, че  слънчогледовите стъбла нарастват  на дебелина. И при 11% по-дебело стъбло продуктът осигурява устойчивост срещу пречупване на стъблата при силни ветрове и були. С близо 6 на сто е намалена и листната маса, което пък е условие за по-ефективно използване на ресурсите и за по-малка транспирация – фактори, които пряко влияят на представянето на хибридите при суша и наднормени температури. Благодарение на растежно-регулаторните свойства и фунгицидната сила на Архитект®  се формират по-големи пити, а това означава повече семена и по-висока маса на 1000 семена. Като краен резултат, третираните с Архитект посеви осигуряват средно със 7% по-високи добиви, което означава 18-19 лева в повече приход на декар при сегашните цени на продукцията от слънчоглед, изчисляват експертите.

Защитата от болести е изключително важна, особено при ускорения сеитбооборот, който се наблюдава през последните години. Освен доброто действие срещу алтернария, Архитект® предпазва посевите и от най-важните болести по маслодайните култури като Фома, Фомопсис, Септория и Ръжда, обясни още Тодор Евтимов.

Благодарение на допълнителните свойства на Пираклостробин, Архитект® осигурява подобрена устойчивост на стресови фактори. Тестове в парникова топлинна камера при 42 градуса по Целзий показват, че само след 4 дни, при нетретираната контрола има видимо увяхване на листата, докато при Архитект® растенията остават свежи и не показват видими признаци на стрес.  

Архитект® е уникален продукт с който фермерите могат да създават и проектират хибриди с желаните от тях качества на полето. Архитект® управлява енергията в растенията конструира здрави и устойчиви на стрес посеви, които водят до по-конкурентни резултати и устойчиво развитие на производството. Архитект® – за резултати като по проект!

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!
4845
 

Последни материали
Виж
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Свързани материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Архитект® - за резултати като по проект!
Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
Свързано със Зелената архитектура
ЕК въвежда ново отчитане на промените в биоразнообразието е екосистемите
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини