Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.12.2022 г.

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!

Традиционният агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведен в края на ноември 2022 г., привлече вниманието на стотици земеделци към модерните продукти на компаниите за семена и препарати за растителна защита, насочени изцяло към защита на родните посеви срещу климатичните промени. В тази връзка, портфолиото на БАСФ за 2023 година изненада с редица иновативни продукти, подготвяни и тествани през последните две години в различни сегменти и култури.

Акцентът беше поставен върху първия по рода си растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа – продуктът Архитект®, който със сигурност привлече вниманието на земеделците. По думите на Мария Неделчева, търговски мениджър на „БАСФ България”, от дистанцията на последните две години, в които социалните контакти между бизнеса бяха силно ограничени, след кризата се отвориха и нови възможности в земеделието. „Затова и стъпвайки на отминалия опит, можем да кажем, че трудностите отминават благодарение на оптимизма на хората и на науката, която днес намира бързо решения, за да вървим напред”, посочи още Неделчева.

Заедно с екипа на компанията, който през последната година  е участвал в реализацията на тестови опити на полето, фермерите от първа ръка са се убедили във високата ефективност на  Архитект®. Уникалната му комбинация от качества създава растения по-устойчиви на влиянието на съвременния климат с неговите високи температури, суша, бури и силни ветрове, съпътстващи отглеждане на слънчогледа през целия пролетно-летен период.

Това, което отличава Архитект® от познатите до момента продукти, е  неговата способност да действа в няколко направления –  да изгражда и оптимизира енергийната система на  растенията, както и да  осигурява силна защита срещу болести чрез фунгицидното си действие и чрез подобряване на физиологичните процеси в растенията, обясни Тодор Евтимов, технически мениджър  на БАСФ за България. Архитект® оптимизира биосинтетичните процеси и създава посеви от здрави и силни растения, устойчиви на климатичен стрес.

На опитните полета тази година са  засети 12 хибрида в 14 различни различни района на страната, отличаващи се с разнородни почвено-климатични условия Благодарение на Архитект®  растенията са развили по-силна коренова система – с 20% по-голям обем на корените в сравнение с нетретираната контрола, в следствие на пренасочване на енергията на растенията от израстване във височина към  по-ефективно усвояване на хранителните вещества и водата от почвата. По-голямата и здрава коренова система прави растенията много по-устойчиви на кореново полягане. Освен това, опитите покзват, че  слънчогледовите стъбла нарастват  на дебелина. И при 11% по-дебело стъбло продуктът осигурява устойчивост срещу пречупване на стъблата при силни ветрове и були. С близо 6 на сто е намалена и листната маса, което пък е условие за по-ефективно използване на ресурсите и за по-малка транспирация – фактори, които пряко влияят на представянето на хибридите при суша и наднормени температури. Благодарение на растежно-регулаторните свойства и фунгицидната сила на Архитект®  се формират по-големи пити, а това означава повече семена и по-висока маса на 1000 семена. Като краен резултат, третираните с Архитект посеви осигуряват средно със 7% по-високи добиви, което означава 18-19 лева в повече приход на декар при сегашните цени на продукцията от слънчоглед, изчисляват експертите.

Защитата от болести е изключително важна, особено при ускорения сеитбооборот, който се наблюдава през последните години. Освен доброто действие срещу алтернария, Архитект® предпазва посевите и от най-важните болести по маслодайните култури като Фома, Фомопсис, Септория и Ръжда, обясни още Тодор Евтимов.

Благодарение на допълнителните свойства на Пираклостробин, Архитект® осигурява подобрена устойчивост на стресови фактори. Тестове в парникова топлинна камера при 42 градуса по Целзий показват, че само след 4 дни, при нетретираната контрола има видимо увяхване на листата, докато при Архитект® растенията остават свежи и не показват видими признаци на стрес.  

Архитект® е уникален продукт с който фермерите могат да създават и проектират хибриди с желаните от тях качества на полето. Архитект® управлява енергията в растенията конструира здрави и устойчиви на стрес посеви, които водят до по-конкурентни резултати и устойчиво развитие на производството. Архитект® – за резултати като по проект!

Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!
4688
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Архитект® - за резултати като по проект!
Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
Свързано със Зелената архитектура
ЕК въвежда ново отчитане на промените в биоразнообразието е екосистемите
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини