Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.04.2023 г.

Архитект® - за резултати като по проект!

Архитект®  - за резултати като по проект!

През последните няколко години средният добив от слънчоглед в България варира в много тесни граници. Преимуществата на съвременните слънчогледови хибриди не винаги успяват да компенсират ускорения темп на промени в климата и неговото негативно влияние. Производителите на слънчоглед имат нужда от подкрепа в постигането на трайно високи и стабилни добиви, отговарящи на направените инвестиции. Такава подкрепа идва от световният лидер в химията БАСФ с представянето на първият растежен регулатор и фунгицид в слънчоглед – Архитект®.

Архитект® е единствена по рода си, уникална иновация с многостранен ефект върху слънчогледа и възможност да осигури по-висока рентабилност на производството.

Архитект® е 3 компонентен оптимизатор на физиологията и растежа на слънчогледовите растения, осигуряващ и фунгицидна защита от болести. За постигане на целите с които е натоварен Архитект се грижат активните компоненти - мепикват-хлорид, прохексадион-калций и най-широкоспектърния стробилурин - пираклостробин.

Ефектът от Архитект® приложен във фаза 2-ро развито междувъзлие на слънчогледа е без аналог, постигайки ключови предимства:

Архитект, фунгицид

Как всичко това се реализира на полето?

Архитект® управлява физиологията на растенията, като ги кара да се грижат по-добре за себе си – хранят се по-ефективно и усвояват вода по-ефективно, като в същото време използват по-малко енергия за поддържане на жизнените процеси. Растенията вече не изразходват ресурси за нарастване във височина и формиране на голяма биомаса. Те остават по-компактни, процесите се ускоряват, ресурсите стигат по-бързо до листата и питите, а корените задоволяват нуждите им по-успешно, дори в условия на воден дефицит и високи температури. Архитект® създава растения, които са по-подготвени за предстоящите изпитания в най-критичните фази от развитието на слънчогледа – цъфтеж и наливане на зърното.

Архитект- Архитект® намалява височината на растенията средно със 17 см. Посевите стават по-изравнени, а един от 3те основни компонента на живота на растенията – светлината, успява да достигне до по-долните етажи от листа. Съчетанието от повече светлина и ускорената дейност на ензима нитрат редуктаза, води до увеличаване на фотосинтезата, давайки възможност на растенията да работят на максимални обороти. В същото време ниските растения осигуряват много по-добра устойчивост на стъблено пречупване и полягане.

 

- Архитект® изгражда средно 20% по-голяма коренова система с повече вторични корени, разпростираща се по-дълбоко в почвата. Когато Архитект® бъде приложен във фаза 2ра-3та двойка листа на слънчогледа, растенията се справят по-успешно със сушата и високите температури. Те усвояват вода и хранителни вещества в по-големи обеми и по-ефективно през цялата вегетация, и най-вече през трите най-важни, но и най-критични летни месеци. Благодарение на мощната коренова система, посевите са много по-устойчиви на кореново полягане, дори при обилни дъждове и бури, придружени със силни ветрове.

Растежен регулатор

- Архитект® има изключителен ефект върху репродуктивните органи на слънчогледа, като увеличава размера на питите средно с 10%. Питите стават и по-изравнени, броят на семките се увеличава, а озърняването е по-добро в централната част. По този начин Архитект® има пряк позитивен ефект върху основния стопански показател – добива.

- Архитект® работи не само в посока увеличаване на продуктивността на растенията, но опазва потенциала за добив като подобрява здравината на стъблата и защитава посевите от основните болести по културата. След третиране, стъблата на слънчогледа увеличават диаметъра си с 10%, като по този начин се намалява значително риска от пречупването им при силен вятър, механични въздействия или натиск от болести. Пираклостробин като част от Архитект® работи в симбиоза със съставките регулиращи дебелината на стъблото, като защитава посевите от основни болести по слънчогледа като алтернария, склеротиния, фома и фомопсис.

Цялостният, многопластов ефект от Архитект® върху растенията е незаменим в условия климатичен стрес, а отражението върху добива далеч надхвърля направената инвестиция. Докато всички останали продукти са ефективни когато растенията са в добра кондиция, Архитект® създава самите растения - с нужната архитектура и възможностите, за да се справят по-успешно с предизвикателствата на времето.

Архитект® е връзката между потенциала за добив и реализирането му на полето!

От БАСФ – Решения в земеделието

Архитект®  - за резултати като по проект!
4051
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!
Свързано със Зелената архитектура
ЕК въвежда ново отчитане на промените в биоразнообразието е екосистемите
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини