Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.12.2023 г.

Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери

Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери

По време на годишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите Тодор Евтимов, маркетинг и технически мениджър за България на БАСФ - Решения в земеделието, представи продукта Архитект®: „Смело мога да кажа, че Архитект® е решение за всяка технология в предизвикателните условия, които всяка година земеделците срещат при производството на слънчоглед”, посочи експертът.

Продуктът направи своите първи стъпки в България през 2022 г. и е комбинация от фунгицид и растежен регулатор, който успява да подготви растенията към променящите се условия на средата, свързани със сушата и екстремните температури. „След опитите през миналата година, с които проследихме представянето на продукта в реални условия в цялата страна, тази година продължихме с проекта Архитект®, но вече с идеята да потвърдим качествата и представянето на това изключително иновативно решение”, посочи Евтимов.

Тъй като никога няма две последователни и еднакви от климатична гледна точка години, експертите са решили да видят как този продукт ще се представи през 2022 и 2023 г.

„Заедно измерихме някои от най-важните биометрични данни, като започнахме от корените. През 2022 г. установихме, че след третиране с Архитект® кореновата система слънчогледа е нараснала с 21% спрямо контролата, а през настоящата година тя е била дори по-обемна и развита достигайки +25%. Знаете, че този показател е изключително важен, особено когато валежите са лимитирани и растенията изпитват критична нужда не само да развият потенциала си, но също и да оцелеят”, посочи експертът.

През двете години на изпитване посевите са обследвани и за дебелина на стъблата. Тук данните сочат еднакво увеличение през двата сезона с около 10%. Тоест в различни години Архитект® създава по-дебели и здрави стъбла, по-устойчиви на механични (ветрове и бури) и патогенни влияния.

Третият показател е височината на растенията, който е винаги във фокуса на фермерите заради непредвидимия климат и все по-често случващите се периоди със силни и дори бурни ветрове и рисковете от полягане и пречупване на растенията. Архитект® е намалил височината на третираните растения с цели 17 см средно през 2022 и с 15 см средно през 2023 година.

Архитект

Най-интересно е как растежният регулатор влияе на големината на питите. „Всички знаем колко драматично беше това лято и как изглеждаха посевите. Въпреки това на полето имахме с 10% по едри пити през 2022 г и с 6% по-едри пити през 2023 година. Не е за пренебрегване факта, че те бяха отлично озърнени и с по-добре изпълнени семки ”, заключи Евтимов.

Експертите обясняват и защо са изследвали тези биометрични показатели. „Ако растежно-регулаторните качества на Архитект® са ясно видими, понякога забравяме, че той същевременно е фунгицид, а с промяната на климата и със сгъстения сеитбооборот болестите стават все по-често явление в полетата със слънчоглед и все по-рано и по-рано започват да се появявят”, обяснява Тодор Евтимов. Ако преди тези болести се проявяваха във втората половина на вегетацията, то сега са на полето седмица-две след появата на слънчогледа. Именно в такива години, каквото беше и тази – със силно дъждовен юни, употребата на фунгицид е нещо задължително като растителнозащитно мероприятие.

Комбинирайки всички тези предимства на продукта в едно, всички стопани отчетоха и добри добиви. През 2022 г. средните добиви след третиране с Архитект® бяха с 21 килограма по-високи в сравнение с нетретираната контрола, а 2023 г. с 18 кг. Или, обобщението е следното. „Със сигурност мога да кажа, че Архитект® може да доведе до едно по-устойчиво производство на слънчоглед в условията на по-сухо и горещо време. Чрез по-голямата коренова система ние даваме на растенията по-голяма възможност да черпят от ограничените ресурси като вода хранителни вещества от почвата. Чрез по-здравите си стъбла и по-малката височина на стъблата растенията стават по-устойчиви на силни ветрове и бури, а с фунгицидната защита опазваме посевите и им даваме възможност максимално да развият потенциала, който им е заложен. С продукт като Архитект® можем сериозно да повлияем на представянето и в не малка степен да намалим негативното влияние на климата върху посевите”, заключи Евтимов.

Архитект® е уникален продукт с многопосочен положителен ефект върху растенията и силно влияние върху адаптивността и възможностите им да устояват на несгодите на времето.

Архитект® – За резултати по проект!

От БАСФ – Решения в земеделието

Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
4198
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Проекти извън сферата на научната и развойна дейност също ще се възползват от иновацията
BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини