Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2023 г.

С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!

Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!

В портфолиото си при слънчоглед за тази година, екипът на БАСФ поставя силен акцент върху първия по рода си растежен регулатор и фунгицид при маслодайната култура – Архитект®. Подробности за неговите предимства и характеристики бяха представени пред производители от Южна България на първата за годината среща на БАСФ, организиранана 9 февруари в комплекса Старосел.

Регионалният търговски мениджър за Южна България на БАСФ, Върбан Върбанов, определи Архитект® като оптимизатор на физиологията и размерите на растенията. Той посочи, че иновативният продукт прави посевите по-силни и по-подготвени за екстремните условия през вегетацията, като в същото време работи в посока намаляване на загубите причинени от полягане и пречупване при бури, силни ветрове и нападение от болести които засягат стъблата и листата на растенията.

Световната иновация на БАСФ Архитект® влезе на българския пазар още през 2022 година, но поради ограниченията от ковид пандемията, експертите не можаха да запознаят фермерите с ползите от Архитект® директно на полето. Това обаче беше направено в Старосел от техническият мениджър  на БАСФ за България Тодор Евтимов, който разясни предимствата му, наблягайки на широкоспектърното действие на продукта. Трите активни вещества работят в синхрон, като правят растенията по-силни, по ефективно използващи ресурсите, по-устойчиви на суша и екстремни условия и по-защитени от болести, като  алтернария, фома, септория, дори и ръжда.

Най-добри резултати Архитект®  дава когато слънчогледа е третиран във фаза 2-ро/3-то развито междувъзлие. „Условията на полето са толкова променящи се, че е трудно да видим напълно хомогенен посев, така че да изберем точния момент, в който да приложим  Архитект®.  Затова най-подходящият момент е в началото на удължаване на стъблото, при 45-50 см височина на слънчогледовите растения - тогава когато редовете вече се затварят и има достатъчно листа за да може продукта да се поеме в по-голямата си част от растенията”, посочи Евтимов.

Уникалността на Архитект® е, че съчетава много повече предимства, отколкото фермерите са свикнали да получават от един продукт за растителна защита. От една страна той оптимизира растежа, като осигурява по-развита и ефективна коренова система, от друга – опазва слънчогледите от заболявания, като Алтернария, Фома, Фомопсис, Ръжда и Септория, а от трета страна – имаме допълнително физиологично предимства, така че растенията максимално ефективно да усвояват хранителни вещества и вода от почвата.

През 2022 година, екипът на БАСФ е тествал Архитект® при 12 хибрида слънчоглед, на 14 различни локации в цяла България, при различни условия и технологии, като за това са помогнали фермери, които са проявили интерес първи да видят ползите от приложението на продукта.

Резултатите навсякъде са наистина впечатляващи, защото слънчогледовите полета са били по-изравнени, растенията по-ниски с между 10 и 40 см, коренова система с по-развити вторични корени и обем, по-дебели стъбла и по-големи пити. Промяна има и в площта на листната маса -  тя е по-малка с 6% което води до намалена листна транспирация в горещите пролетни и летни дни. Увеличение се наблюдава  в броя на семената в питата, което е най-важният фактор за увеличаване на добивите. В големите горещини през миналато лято в Южна България, слънчогледовите растения третирани с Архитект са били с много по-стабилно поведение на полето, по-витални и с листа които много по-дълго са запазили зеления си цвят, и са успели да допринесат за пълно изхранване на семките. По-дебелите стъбла пък са били причината растенията да успеят по-успешно да се справят с пречупването преди узряване когато има силни ветрове и бури. Впечатляващ обаче е ефекта при прибиране когато комбайните буквално събарят нетретираните растения заедно с корените, а третираните се държат стабилно и устояват дори на механичния натиск на хедерите. Това е нагледно доказателство колко устойчиви могат да бъдат растенията срещу кореново полягане – един от основните проблеми на посевите с недобре развити корени и голяма височина на растенията.

И като логичен завършек на продуктовата презентация, БАСФ показаха как Архитект® след като помага на растенията на всички нива, успява да повлияе и на добивите. Отчетени резултати средно от всички опити с фермери показват 21 кг по-висок добив за Архитект® в сравнение с нетретираните слънчогледови посеви.

Всички предимства на инавацията Архитект® бяха много бързо възприети от земеделците, и през 2023 година се очаква много голям интерес към продукта, заради това че българските фермери отглеждат слънчогледа и като цяло културите си при изключително стресови условия, а Архитект е способен да провокира растенията да работят по-добре в тези условия и съответно да ги накара да произведат повече продукция от единица площ. Според експертите, в условията на ранни засушавания и температурни рекорди Архитект® е най-доброто решение, което помага на слънчогледовите посеви да постигат по-високи резултати. С Архитект може да получавате резултати като по-проект! 

С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
3973
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Архитект® - за резултати като по проект!
Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!
Свързано със Зелената архитектура
ЕК въвежда ново отчитане на промените в биоразнообразието е екосистемите
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини