Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2023 г.

С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!

Архитект® - Първият растежен регулатор и фунгицид в слънчогледа
С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!

В портфолиото си при слънчоглед за тази година, екипът на БАСФ поставя силен акцент върху първия по рода си растежен регулатор и фунгицид при маслодайната култура – Архитект®. Подробности за неговите предимства и характеристики бяха представени пред производители от Южна България на първата за годината среща на БАСФ, организиранана 9 февруари в комплекса Старосел.

Регионалният търговски мениджър за Южна България на БАСФ, Върбан Върбанов, определи Архитект® като оптимизатор на физиологията и размерите на растенията. Той посочи, че иновативният продукт прави посевите по-силни и по-подготвени за екстремните условия през вегетацията, като в същото време работи в посока намаляване на загубите причинени от полягане и пречупване при бури, силни ветрове и нападение от болести които засягат стъблата и листата на растенията.

Световната иновация на БАСФ Архитект® влезе на българския пазар още през 2022 година, но поради ограниченията от ковид пандемията, експертите не можаха да запознаят фермерите с ползите от Архитект® директно на полето. Това обаче беше направено в Старосел от техническият мениджър  на БАСФ за България Тодор Евтимов, който разясни предимствата му, наблягайки на широкоспектърното действие на продукта. Трите активни вещества работят в синхрон, като правят растенията по-силни, по ефективно използващи ресурсите, по-устойчиви на суша и екстремни условия и по-защитени от болести, като  алтернария, фома, септория, дори и ръжда.

Най-добри резултати Архитект®  дава когато слънчогледа е третиран във фаза 2-ро/3-то развито междувъзлие. „Условията на полето са толкова променящи се, че е трудно да видим напълно хомогенен посев, така че да изберем точния момент, в който да приложим  Архитект®.  Затова най-подходящият момент е в началото на удължаване на стъблото, при 45-50 см височина на слънчогледовите растения - тогава когато редовете вече се затварят и има достатъчно листа за да може продукта да се поеме в по-голямата си част от растенията”, посочи Евтимов.

Уникалността на Архитект® е, че съчетава много повече предимства, отколкото фермерите са свикнали да получават от един продукт за растителна защита. От една страна той оптимизира растежа, като осигурява по-развита и ефективна коренова система, от друга – опазва слънчогледите от заболявания, като Алтернария, Фома, Фомопсис, Ръжда и Септория, а от трета страна – имаме допълнително физиологично предимства, така че растенията максимално ефективно да усвояват хранителни вещества и вода от почвата.

През 2022 година, екипът на БАСФ е тествал Архитект® при 12 хибрида слънчоглед, на 14 различни локации в цяла България, при различни условия и технологии, като за това са помогнали фермери, които са проявили интерес първи да видят ползите от приложението на продукта.

Резултатите навсякъде са наистина впечатляващи, защото слънчогледовите полета са били по-изравнени, растенията по-ниски с между 10 и 40 см, коренова система с по-развити вторични корени и обем, по-дебели стъбла и по-големи пити. Промяна има и в площта на листната маса -  тя е по-малка с 6% което води до намалена листна транспирация в горещите пролетни и летни дни. Увеличение се наблюдава  в броя на семената в питата, което е най-важният фактор за увеличаване на добивите. В големите горещини през миналато лято в Южна България, слънчогледовите растения третирани с Архитект са били с много по-стабилно поведение на полето, по-витални и с листа които много по-дълго са запазили зеления си цвят, и са успели да допринесат за пълно изхранване на семките. По-дебелите стъбла пък са били причината растенията да успеят по-успешно да се справят с пречупването преди узряване когато има силни ветрове и бури. Впечатляващ обаче е ефекта при прибиране когато комбайните буквално събарят нетретираните растения заедно с корените, а третираните се държат стабилно и устояват дори на механичния натиск на хедерите. Това е нагледно доказателство колко устойчиви могат да бъдат растенията срещу кореново полягане – един от основните проблеми на посевите с недобре развити корени и голяма височина на растенията.

И като логичен завършек на продуктовата презентация, БАСФ показаха как Архитект® след като помага на растенията на всички нива, успява да повлияе и на добивите. Отчетени резултати средно от всички опити с фермери показват 21 кг по-висок добив за Архитект® в сравнение с нетретираните слънчогледови посеви.

Всички предимства на инавацията Архитект® бяха много бързо възприети от земеделците, и през 2023 година се очаква много голям интерес към продукта, заради това че българските фермери отглеждат слънчогледа и като цяло културите си при изключително стресови условия, а Архитект е способен да провокира растенията да работят по-добре в тези условия и съответно да ги накара да произведат повече продукция от единица площ. Според експертите, в условията на ранни засушавания и температурни рекорди Архитект® е най-доброто решение, което помага на слънчогледовите посеви да постигат по-високи резултати. С Архитект може да получавате резултати като по-проект! 

С Архитект® на БАСФ получавате по-високи добиви и по-добро качество на продукцията!
4186
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Архитект® - за резултати като по проект!
Архитект® и новите хибриди на БАСФ – как да проектираме и създаваме слънчогледи за високи добиви при климатичен стрес!
Свързано със Зелената архитектура
ЕК въвежда ново отчитане на промените в биоразнообразието е екосистемите
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини