Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.10.2022 г.

Синджента оформя бъдещето на зеления фасул с клиенти от Европа и Африка

Зеленият фасул може да осигури някои конкурентни предимства пред други култури
Синджента оформя бъдещето на зеления фасул с клиенти от Европа и Африка

От засаждането до прибирането на реколтата, производителите имат много работа през сезона. Добавете към това сложността на пазара на зелен фасул – както пресен, така и преработен – това са много задачи за управление. С новите и развиващи се тенденции може да е трудно да бъдете в крак с времето. Ето защо Syngenta Vegetable Seeds покани ключови клиенти, партньори от прясната и преработвателната промишленост,търговци на дребно и хранителни експерти, за да обсъдят бъдещето на фасула. „Ние сме световен лидер в производството на зеленчукови семена“, казва Аренд Шот, регионален директор „Зеленчукови семена“ в Синджента за Европа, Африка и Близкия Изток. „Нашият бизнес в региона се състои от 2400 души в 52 страни, посветени на зеленчуковите семена. Това  подчертава ангажимента на компанията да бъде предпочитан партньор във веригата за създаване на стойност на хранително-вкусовата промишленост. Фокусираме се върху иновациите и устойчивостта, за да произвеждаме повече, имайки предвид здравето на хората и околната среда“.

Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите

В началото на септември, екипът на Синджента покани ключови клиенти, своите партньори в Компания, Франция, за да обсъдят предизвикателствата, пазарните тенденции и необходимите адаптации, за да осигурят по-добро бъдеще на зеления фасул. Те бяха запознати с това какво правят селекционерите в научноизследователската и развойна дейност, както и как търговският екип си партнира с пазарите за пресни и преработвателни продукти. „Синджента е много добър партньор. Те са с нас от доста време и ни слушат. Така, че това е партньорство за бъдещето”, каза Гарет Уилки, генерален мениджър на VegPro в Кения.

Експертни познания за важна зеленчукова култура

Разнообразна 3-дневна програма с широк набор от теми и дейности започна с конференция с участието на експерти от компанията и външни специалисти, предоставящи данни за текущите тенденции и предизвикателства. В Европа и Африка зеленият фасул е важна култура както за производителите, така и за потребителите по света. Регионът разполага с повече от 1 620 000 декара обработваема площ, като 19% са предназначени за промишлеността за консервирани храни, 30% са предназначени за замразени храни, а останалите 51% се използват за пресния пазар. Преработката на фасул, консервиран или замразен, е чудесно решение за намаляване на хранителните отпадъци.

Тойне Тимерманс, директор на Charity Food Waste Free United в Холандия, подчертава, че осведомеността на потребителите за хранителните отпадъци се е повишила драстично. Тъй като губим около една трета от нашата храна в световен мащаб, времето за доставка става дори по-важно от визуалната привлекателност и вкус. Тези тенденции се прилагат в нашите програми за отглеждане, които също издържат на строги тестове, за да се гарантира, че надхвърлят регулаторните стандарти и тези, изисквани от производителите и потребителите. Въпреки това, докато семената са един от най-важните суровини за производителите, това не е единственият фактор, който определя крайните добиви и качеството.

„Ние сме повече от продуктова компания – ние търсим решения“, каза Матьо Фасола. Ние събираме точни и еднакви данни и това голямо количество данни се предоставя на нашите клиенти, за да могат те да приемат най-добрите решения и съобразени с техните нужди и разновидности.

Предизвикателства в индустрията и на пазара

Производителите на зелен фасул по света се борят с различни предизвикателства пред отглеждането и популяризирането на културата. Участниците се събраха, за да обсъдят проблеми и да намерят заедно решения. „Изправени сме пред огромни проблеми: необуздана инфлация, високи цени на торовете, високи цени на горивата, фермерите се отказват от зеленчуците, трудно им е да печелят пари, когато отглеждат зеленчуци“, споделя Кжишек Панковски от Bonduelle, Полша.

Зеленият фасул може да осигури някои конкурентни предимства пред други култури, когато става въпрос за труд. Той е по-лесен за прибиране на реколтата и може да се използва механизация, което може драстично да намали разходите за труд. Спестява време, спестява пари. Както знаят производителите на зелен фасул, важно е да се разберат характеристиките на новите сортове, за да се знае дали те са подходящи не само за условията на засаждане, но и за механичното прибиране на реколтата.

Гарет Уилки, генерален мениджър на VegPro в Кения, заявява: „По отношение на семената, основните ни предизвикателства в Кения в момента очевидно са разходите за превоз, наличността и последователността. Подкрепата, която получаваме от Синджента в Кения, е фантастична. Извършваме много тестове на място заедно, за да съберем данни за новите сортове и генетиката им. Мисля, че устойчивостта е предизвикателство - създаването на сортове, които се справят с изменението на климата, е високо в дневния ред.“

От по-висок потенциал за добив до устойчивост на вредители, до подобрения на качеството, изисквани от потребителите, селекционерите вземат под внимание много фактори. Експертите на Синджента са идентифицирали развиващи се тенденции сред потребителите, като предпочитание към сортове с по-фини зърна. Високата хранителна стойност и наличието на фибри също се нареждат сред основните изисквания, изразени от потребителите в пазарните проучвания. „Връзката, която успяхме да изградим със Синджента през годините, е силна. Те ни подкрепят и помагат за всяка стъпка, която предприемаме в борбата ни да разработим продукт с най-високо качество и много висока хранителна стойност, който по-късно да достигне до нашите клиенти. Определено ще си сътрудничим с компанията в бъдеще, тъй като нашите проблеми са общи“, споделя Теодорис Циблиакис, мениджър изследвания и технологии за земеделие в Barba Stathis, Гърция.

Вижте и видеото от събитието:

 

Синджента оформя бъдещето на зеления фасул с клиенти от Европа и Африка
5345
 

Последни материали
Виж
С малко над литър концентрат пръскам 5 дка за три часа
Рангел Янакиев: Колесната пръскачка за хербициди Манкар-Рол замени 5 работници, изплати се за 6 месеца
Заради огнищата на чума по дребните преживни животни
Забраниха износа на овце и кози от Румъния за ЕС до края на септември
Зърното от Украйна е скъпо за турските купувачи, макар и с 5-10 долара на тон
Половината квота за внос на царевица в Турция с ниско мито не е запълнена
Със сигурност ще се стигне до увеличение на цената на меда тази година
Студовете през април ще понижат добивите от пролетния мед в Добруджа
Метеорологичните условия нанесоха тежък удар и на производството
Потреблението на вино в света е на най-ниското си ниво от над 60 години
Лошо време спря полските дейности за седмица, но увеличи запасите от влага
Сеитбата на пролетните култури в Украйна върви със значително закъснение
Свързани материали
Виж
Потфолиото хибриди и растителна защита слънчоглед 2025 г.
Кортева Агрисайанс™ отбелязва 30 години на на марката Pioneer® в България с нов слънчогледов хибрид P64LE280
Над 40 хиляди българи си искат старите сортове
Сложни дискусии по нов европейски регламент за хибридите
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини