Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.09.2023 г.

Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото

Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото

Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и са еднакво търсени през всеки сезон от годината. Те се отглеждат обикновено през есента и зимата, но лятното производство вече намира сериозно присъствие сред доста земеделски производители. Причината затова е, че консумацията през последните години се увеличава и през топлите месеци, поради търсенето на по-леки и освежаващи ястия. Салатите са популярен избор поради своята висока хранителна стойност, богатство на витамини и минерали, както и лесна подготовка.

В последно време, цените на салатите също са достатъчно атрактивни за производителите. По данни на НСИ за цените на селскостопанската продукция, за второто тримесечие на 2023 г., цената на салатите на едро е 0,67 лв./ бр. Това запазва тенденцията от 2022 г., като цените са по-високи с около 24% спрямо пред-инфлационния период от 2021 г. С тези нива на цените на едро и с по-ограничените разходи спрямо други култури, салатите предоставят възможност за добра печалба през лятото.

Освен това те се оказват добър избор за сеитбооборот и разнообразяване на реколтата през топлия сезон. Поради значително по-ниските си разходи за производство, в сравнение с други традиционни зеленчукови култури, салатите могат да донесат добра доходност на стопаните. Те не изискват толкова чести и продължителни манипулации на полето и намаляват разхода за труд.

Производството на салати през лятото, все пак среща доста предизвикателства, основно заради климатичните условия. Отглеждането през този период е на открито, като основният проблем пред земеделците е да запазят реколтата си от горещото време. Затова е важно да се изберат сортове салати с висока устойчивост на слънчев пригор и стрес от високи температури. Друг основен проблем е и наличието на редица почвени патогени, които водят до заболявания по растенията и могат сериозно да навредят на реколтата.

Тези тенденции и предизвикателства в производството на салати са основните причини Синджента да пусне нов сорт салата на българския пазар – Канариоле. Той се появи в началото на 2023 г. и вече се радва на много положителни отзиви, както от земеделците, така и от потребителите. Стефан Гачев от с. Кранево, обл. Добрич, е един от производителите, които се довериха на  Канариоле за лятната си реколта и е впечатлен от представянето в горещото време.

Салата Канариоле

„Много добра салата, представя се отлично в жегите. Няма никакъв листен пригор, нямаме загнивания. Смятам да я залагаме цяло лято, през интервали. Ще продължим и през есента“, споделя Гачев, който е с 15 години опит в отглеждането на салати и зеленолистни зеленчуци.

Освен отличното представяне в горещото време, Стефан е впечатлен и от качеството на салатите Канариоле: „Абсолютен търговски вид, който е атрактивен на пазара и се пазарува много бързо. Перфектна салата, чиста и крехка“.

Друго основно предимство на Канариоле са пелетираните семена, които осигуряват отлична кълняемост, както и по-добра скорост на покълване и поникване. Стефан Гачев казва, че инвестицията в пелетирани семена е напълно оправдана и резултатите са налице. „Тарелката е пълна догоре, 100% кълняемост, а коренът се развива идеално. Като цена и качество инвестицията си заслужава, защото е с бърза възвращаемост“, допълва той.

На традиционните пазари все повече се търси голяма и едра салата, поради характеристиката за предлагане на брой. В супермаркетите се засилва търсенето на салатени миксове в готови пакети. Поради тези изисквания на двата пазара, земеделците търсят варианти в производството, които да им дадат реколта с обемни и качествени салати. Именно такъв е сортът Канариоле.

Като последно поколение салата от Синджента, той притежава висока устойчивост към последните раси на пригор на листата, както и средна устойчивост на мозайка и фузариум. По този начин производителите получават по-голяма сигурност, че реколтата им ще е от чисти, обемни и атрактивни за пазара салати.  Новият сорт Канариоле е с доста по-широк период на приложение и е подходящ за продължително отглеждане от ранна пролет до късна есен. Салатата може да се отглежда на открито и закрито, като това позволява на производителите гъвкавост в сеитбооборота с гарантиран отличен резултат. Можете да поръчате семена от новата салата Канариоле от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента.

Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
8964
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини