Начало » Пазари » Маслодайни култури
15.10.2022 г.

Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите

Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите

Заради изострянето на кризата с торовете фермерите в Европейския съюз се отказват от маслодайните култури в полза на бобовите, съобщи „Блуумбърг”. Влагането на по-малко подхранващи вещества, което е от решаващо значение в отглеждането на основни култури като пшеницата и рапицата, подчертава заплахата, която представлява кризата за производството на хранителни продукти. ГОляма част от заводите за торове на територията на общността прекратиха или свиха дейността, тъй като бойните действия на Русия в Украйна доведоха до спад в доставките на природен газ, а за производството на торове са необходими значителни количества от горивото.

Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 11-14 октомври 2022 година

„Някои фермери закупиха торове за тазгодишната реколта още преди цените да скочат, но сега са изправени пред много по-високи сметки за плащане при започването на есенната сеитба. Големите разходи за енергоносители оскъпяват работата на тракторите и сушенето на зърното, което увеличава рисковете за ускоряване на инфлацията при храните”, коментират от американската агенция.

От френската компания за пазарни анализи и прогнози  Strategie Grains очакват фермерите в ЕС да увеличат площите с култури, чиято обработка изисква по-малки количества торове, макар структурата на посевите като цяло засега да остава неясна. Част от производителите в Полша вече преминават от рапица на грах, а фермери от Великобритания и Финландия също обявиха, че ще засеят повече бобови култури.

В Европа пшеницата и ечемикът се сеят основно през есента и изискват най-много изкуствени торове напролет. Ако фермерите не разполагат с достатъчни количества или цените на зърното са много ниски, за да оправдаят разходите, качеството на отгледаната реколта ще остане ниско и ще се използва за фураж.

В момента покупките на торове в ЕС са с 30-50% под миналогодишните, заяви заместник- директорът на Генералния директорат за селското стопанство в ЕС Фабиен Сантини. По думите му употребата на подхранващите вещества през 2023 г. зависи и от това дали производителите ще си осигурят достатъчно запаси отсега.

Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
5437

Последни материали
Виж
WWF и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ
Артисти и учени се включват в проекта за защита на Драгоманското блато
Център за оценка на риска
Преразглеждат се правилата за хуманно отношение към животните
Правни мерки
ЕК с последно предупреждение към България заради пропуски в борбата с измамите
Остават обаче ограниченията за брашното
Сърбия отмени тавана на цените на дребно на олиото
Рециклиране
За 2 месеца клиенти на търговска верига са върнали над 1,1 млн. пластмасови опаковки
Корекциите към понижение при ечемика и царевицата са несъществени
ЕК повиши рязко прогнозата за реколтата от мека пшеница в ЕС
Свързани материали
Виж
Корекциите към понижение при ечемика и царевицата са несъществени
ЕК повиши рязко прогнозата за реколтата от мека пшеница в ЕС
ИАГ въвежда електронен тест за кандидат-ловците
Изпитите за кандидат-ловците започват от 1 юни и продължават до края на юли
Заседание на парламентарната земеделска комисия
НАЗ: Декларирането на рентите под 5 хил. лв. е огромна тежест за фермерите!
Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles
Най-доброто червено вино в света е българско
Германия одобри наредба за етикиране на непакетирано прясно, охладено или замразено свинско, овче, козе и птиче месо
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам