Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.08.2023 г.

Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон

Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон

На фона на продължаващите ценови колебания на пазара при зърнено-житните култури зимната маслодайна рапица си остава добра алтернатива в сеитбооборота за есенната сеитба –  въпреки тежките климатични условия през последните години, когато заради безводието голяма част от засетите площи трудно поникваха и почти не се развиваха. Известно е, че рапицата е изключително богата на белтъчини и масло – точно това я нарежда на трето място в света, като около цели 11% от световното производство и потребление на растителни масла (след палмовото масло – около 33% и соевото масло – около 24%).

Затова припоръките на експертите от Кортева Агрисайънс (Corteva Agriscience™) към стопаните е да разчитат на съвремнната селекция, която прилага редица иновации по отношение на сухоустойчивостта на селскостопанските култури. Защото пазарът на рапица остава стабилен, а доходите от нея биха компенсирали проблемите с други култури.

Именно затова по време на наскоро провелия се Фестивал „Ден на полето”, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, представителите на Кортева Агрисайънс за Добрич и областта  Цветелина Георгиева и Владимир Аврамов подробно разясниха основните предимства на новите хибриди рапица, чиято устойчивост многократно е доказана и в практиката.

В портфолиото за тази есен изборът на компанията пада върху два хибрида от новата генерация иновативни решения на марката Pioneer® – РТ302 и РТ303. Първият от тях РТ302 е конвенционален хибрид и се отличава с високата си адаптивност при отглеждане в различните райони от страната. При оптимални условия добивите от него са изключително високи. Успешно работи срещу опасните форми на фома, хибридът е устойчив и на преждевлеменно разпукване на шушулките. През есента е издръжлив на ниски температури. Стъблото му е по-ниско от друг вид хибриди, като осигурява повече разклонения, гарантиращи високата му добивност.

Подобни характеристики има и вторият хибрид РТ303, който се отличава с високо ниво на защита срещу опасната болест склеротиния, толерантен е и към фома. Растенията при тази рапица също се отличават с ниско стъбло и много разклонения, което осигурява високите добиви от тази култура.

Предложението на Кортева при Clearfield® технологията е хибридът РТ279CL, който през миналата година е бил най-отглежданият в България. Изключително издръжлив е на суша, гарантира и високи добиви.

„Характерното за нашите хибриди рапица е, че те навлизат в зимен покой малко по-късно от останалите, което им позволява да се преборят с икономически важните болести и неприятели.”, поясни Цветелина Георгиева. По отношение на обеззаразителите тя се спря на новия продукт на Кортева: инсектицида Лумипоза™. Третираните с него семена са защитени и за кратко време от 24 до 60 часа инсектицидът унищожава появилите се смучещи и гризещи неприятели. Този продукт е напълно безопасен за пчелите, опрашителите и хората, като за целта трябва стриктно да се спазват указанията и инструкциите за употреба.

Регистриран и разрешен за употреба както у нас, така и в Унгария, Румъния, Полша, Сърбия, Словакия, Германия, Ирландия, Латвия, Украйна, Беларус, Молдова и Русия.

Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
4369
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини