Начало » Новини » Коментари
07.10.2022 г.

Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации

Мнението на кооператори
Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации

Повечето земеделски кооперации в Южна България членуват в НАЗ Снимка:sinor.bg

По повод публикувания на 18 май т.г. законопроект за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти, който беше качен за обсъждане на интернет страницата на Министерството на земеделието (МЗм), икономистът и дългогодишен председател на Земеделската кооперация "Дръстър" в Силистра Кирил Боянов представи своята позиция по предложения проект. Тъй като дискусията по този проект е крайно необходима на земеделската общност. Синор.бг публикува мнението на нашия читател.

Сред регистрираните над 400 асоциации и съюзи, от които само в пчеларството са 80 по различни нормативни актове, вече 30 години се води битка кой е по-първи и кой има по-голяма представителност пред МЗм или ЕК. С този нов проект, изграден на база научно обоснован критерии-класификатор на икономическите дейности съгласно Закона за статистиката, най-после се въвежда единомислие и порядък. Защото ненужността от досегашното многообразие на съюзи и асоциации не подпомага отрасъла,а доведе до „надцакване  между участниците“.

Някои олигарси, прикривайки се под маската на защита на собствениците или ползватели на земя, успяха да изкупят земята на бедните селяни с грижа за защита на техните интереси.Това многообразие от досегашните структури рекушира и в недоброто качество на представения Стратегически план на България, който беше внесен през пролетта на тази година в ЕК. В провежданите заседания на тематичните работни групи всяка асоциация или съюз се опитваше да лобира в интерес на своята структура. Информацията от проведените обсъждания показва,че структурата на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и на картофопроизводителите, изградени на критерии икономическа дейност, предлагаха обосновани и разумни допълнения в Стратегическия план.

Питам се къде бяха БАСЗЗ,АЗПБ,НСЗКБ и много други, без да ги изброявам до пълната им бройка от 400 - с предложения и препоръки по проекта на Стратегическия план? Кой ме попита мен, собственика или ползвателя на земя, за да му гласувам доверие да ме представлява пред държавата..?

Нужен ли е закон за земята

Същите структури след публикуването на новия проект на Закон за браншовите организации правят опит да търсят корелация между новия проект на Закона за браншовите организации/ЗБО/и Закона за подпомагане на земеделските производители/ЗПЗП/.

Двата закона имат различна философия и цели за постигане.

Цитирането на чл.9,ал.1,чл.25,ал.4 и чл.9,ал.2 от ЗПЗП регламентира подпомагането,а не представителността и да се търси корелация означава, че не се отчита различната философия на целеползване и предназначение.

Новия Закон за браншовите организации е началото на пътя за изграждане на земеделска камара, каквато съществува в целия цивилизован земеделски бранш за защита интересите на държавата и фермерите.По-нататъшното усъвършенстване на поземлените отношения изискват нов ЗБО,нов Закон за земята,нов модерен закон за кооперациите.

Връщайки се на заседанията на ТРГ и прочитайки предложенията и препоръките на НАЗ, си задавам въпроса „Къде е Националният съюз на земеделските кооперации/НСЗКБ/ и неговия бивш председател, сега министър на земеделието? Пасивността на НСЗКБ или липсата на капацитет за усъвършенстване на кооперативизма в условията на ОСП е причина за неучастие в обсъждането на Стратегическия план.

Вече 30години в условието на променящите се поземлени отношения в условията на пазарна икономика продължава един морално остарял закон за кооперациите с над 150 поправки.Изчезнаха от публичното пространство над 3200 земеделски кооперации.В много области на страната няма областна структура на земеделските кооперации, а изключителен пример за Южна България е, че всички земеделски кооперации са членове на НАЗ.

Последните 5 години от моето членство в НСЗКБ няма нито едно годишно събрание, проведено с годишен доклад на УС и на КС,няма насоки за развитие,липса на подпомагане на ЗК при изготвяне на проекти към ДФЗ и т.н.

Новата обща селскостопанска политика след 2023г. изисква нови критерии за използването на финансовия ресурс, затова трябва да се адаптираме чрез новия Закон за браншовите организации и чрез промени в статута на земеделските кооперации по Търговския закон, да се приспособим към европейските изисквания.

Кирил Боянов

Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации
6928
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Политики
До броени минути от БАК ще обявят дали ще има протести и на 6 февруари
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
Вътев отговори на протестиращите фермери с отчет за изплатените средства през 2023 г.
Министърът на земеделието и храните
Кирил Вътев: Заедно с бранша ще откриваме слабите звена по веригата от полето до клиента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини