Начало » Новини » Коментари
07.10.2022 г.

Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации

Мнението на кооператори
Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации

Повечето земеделски кооперации в Южна България членуват в НАЗ Снимка:sinor.bg

По повод публикувания на 18 май т.г. законопроект за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти, който беше качен за обсъждане на интернет страницата на Министерството на земеделието (МЗм), икономистът и дългогодишен председател на Земеделската кооперация "Дръстър" в Силистра Кирил Боянов представи своята позиция по предложения проект. Тъй като дискусията по този проект е крайно необходима на земеделската общност. Синор.бг публикува мнението на нашия читател.

Сред регистрираните над 400 асоциации и съюзи, от които само в пчеларството са 80 по различни нормативни актове, вече 30 години се води битка кой е по-първи и кой има по-голяма представителност пред МЗм или ЕК. С този нов проект, изграден на база научно обоснован критерии-класификатор на икономическите дейности съгласно Закона за статистиката, най-после се въвежда единомислие и порядък. Защото ненужността от досегашното многообразие на съюзи и асоциации не подпомага отрасъла,а доведе до „надцакване  между участниците“.

Някои олигарси, прикривайки се под маската на защита на собствениците или ползватели на земя, успяха да изкупят земята на бедните селяни с грижа за защита на техните интереси.Това многообразие от досегашните структури рекушира и в недоброто качество на представения Стратегически план на България, който беше внесен през пролетта на тази година в ЕК. В провежданите заседания на тематичните работни групи всяка асоциация или съюз се опитваше да лобира в интерес на своята структура. Информацията от проведените обсъждания показва,че структурата на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и на картофопроизводителите, изградени на критерии икономическа дейност, предлагаха обосновани и разумни допълнения в Стратегическия план.

Питам се къде бяха БАСЗЗ,АЗПБ,НСЗКБ и много други, без да ги изброявам до пълната им бройка от 400 - с предложения и препоръки по проекта на Стратегическия план? Кой ме попита мен, собственика или ползвателя на земя, за да му гласувам доверие да ме представлява пред държавата..?

Нужен ли е закон за земята

Същите структури след публикуването на новия проект на Закон за браншовите организации правят опит да търсят корелация между новия проект на Закона за браншовите организации/ЗБО/и Закона за подпомагане на земеделските производители/ЗПЗП/.

Двата закона имат различна философия и цели за постигане.

Цитирането на чл.9,ал.1,чл.25,ал.4 и чл.9,ал.2 от ЗПЗП регламентира подпомагането,а не представителността и да се търси корелация означава, че не се отчита различната философия на целеползване и предназначение.

Новия Закон за браншовите организации е началото на пътя за изграждане на земеделска камара, каквато съществува в целия цивилизован земеделски бранш за защита интересите на държавата и фермерите.По-нататъшното усъвършенстване на поземлените отношения изискват нов ЗБО,нов Закон за земята,нов модерен закон за кооперациите.

Връщайки се на заседанията на ТРГ и прочитайки предложенията и препоръките на НАЗ, си задавам въпроса „Къде е Националният съюз на земеделските кооперации/НСЗКБ/ и неговия бивш председател, сега министър на земеделието? Пасивността на НСЗКБ или липсата на капацитет за усъвършенстване на кооперативизма в условията на ОСП е причина за неучастие в обсъждането на Стратегическия план.

Вече 30години в условието на променящите се поземлени отношения в условията на пазарна икономика продължава един морално остарял закон за кооперациите с над 150 поправки.Изчезнаха от публичното пространство над 3200 земеделски кооперации.В много области на страната няма областна структура на земеделските кооперации, а изключителен пример за Южна България е, че всички земеделски кооперации са членове на НАЗ.

Последните 5 години от моето членство в НСЗКБ няма нито едно годишно събрание, проведено с годишен доклад на УС и на КС,няма насоки за развитие,липса на подпомагане на ЗК при изготвяне на проекти към ДФЗ и т.н.

Новата обща селскостопанска политика след 2023г. изисква нови критерии за използването на финансовия ресурс, затова трябва да се адаптираме чрез новия Закон за браншовите организации и чрез промени в статута на земеделските кооперации по Търговския закон, да се приспособим към европейските изисквания.

Кирил Боянов

Земеделци с високи очаквания от проектозакона за браншовите организации
7344
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Политики
До броени минути от БАК ще обявят дали ще има протести и на 6 февруари
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
Вътев отговори на протестиращите фермери с отчет за изплатените средства през 2023 г.
Министърът на земеделието и храните
Кирил Вътев: Заедно с бранша ще откриваме слабите звена по веригата от полето до клиента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини