Начало » Новини » Страната
25.09.2022 г.

Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите

Икономиите на електроенергия достигат 32 на сто
Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите

В периода на криза, предизвикана от повишаването на цените на енергоносителите, някои производители на ябълки в северна Италия си спомниха за стария метод на съхраняване на плодовете в пещери, съобщи „Ройтерс”. Естествените геоложки образувания осигуряват достатъчно пространства за съхраняване на реколтата в контролирана среда при поддържане на постоянна температура, което спестява разходи за електроенергия на фермерите. Ябълките се съхраняват в пластмасови щайги.

„От гледна точка на въздействието върху околната среда предимствата и изгодите са големи”, заяви един от инициаторите на новата-стара технология Мауро Ерлихер. Сред най-големите предимства е „в използваната енергия, тъй като с резултатите от тестовете, проведени през миналата година, отчетохме 32% икономия на електроенергия”, изтъкна Ерлихер.

По думите му ако в традиционните хладилни камери за запазване на температурата се използват т. нар. „панели сандвич”, изолирани с полиуретан и метални листове, самите скали в пещерите действат като панели сандвич. „Методът възможно най-естествен”, изтъкна той.

Преди пещерите в Италия да могат да се използват за съхранение на ябълките, скалите се изстудяват с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което дава възможност за поддържането на постоянна температура от 1 градуса по Целзий.

Макар част от  фермерите първоначално да се отнесоха скептично към идеята за пещерно съхранение на плодовете, в крайна сметка резултатът им хареса.

Междувременно под овощните градини в района на Трентино групата Melinda е изградила и изкуствени пещери с 34 хладилни камери, където могат да се съхраняват около 30 хил. тона ябълки, а се очаква скоро капацитетът им да надхвърли 40 хил. тона.

Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите
9354
 

Последни материали
Виж
ДФЗ
Предупреждение към фермерите до 25 ноември да коригират площите си в СЕУ
Контрол
Не купувайте зехтин в Гърция на цена под 10 евро!
Тенденцията за намаляване на улова на риба в ЕС продължава
Зрял фасул със сланина
Следващият прием се отваря през януари 2025 г.
През декември ЕК ще отпусне за промоционални програми 142,6 млн. евро на 76 агрофирми
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Свързани материали
Виж
Landini – 140 години страст и иновации
В Италия арестуваха трима за нова измама с европейско финансиране
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Пилешки гърди по италиански
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини