Начало » Новини » Страната
25.09.2022 г.

Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите

Икономиите на електроенергия достигат 32 на сто
Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите

В периода на криза, предизвикана от повишаването на цените на енергоносителите, някои производители на ябълки в северна Италия си спомниха за стария метод на съхраняване на плодовете в пещери, съобщи „Ройтерс”. Естествените геоложки образувания осигуряват достатъчно пространства за съхраняване на реколтата в контролирана среда при поддържане на постоянна температура, което спестява разходи за електроенергия на фермерите. Ябълките се съхраняват в пластмасови щайги.

„От гледна точка на въздействието върху околната среда предимствата и изгодите са големи”, заяви един от инициаторите на новата-стара технология Мауро Ерлихер. Сред най-големите предимства е „в използваната енергия, тъй като с резултатите от тестовете, проведени през миналата година, отчетохме 32% икономия на електроенергия”, изтъкна Ерлихер.

По думите му ако в традиционните хладилни камери за запазване на температурата се използват т. нар. „панели сандвич”, изолирани с полиуретан и метални листове, самите скали в пещерите действат като панели сандвич. „Методът възможно най-естествен”, изтъкна той.

Преди пещерите в Италия да могат да се използват за съхранение на ябълките, скалите се изстудяват с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което дава възможност за поддържането на постоянна температура от 1 градуса по Целзий.

Макар част от  фермерите първоначално да се отнесоха скептично към идеята за пещерно съхранение на плодовете, в крайна сметка резултатът им хареса.

Междувременно под овощните градини в района на Трентино групата Melinda е изградила и изкуствени пещери с 34 хладилни камери, където могат да се съхраняват около 30 хил. тона ябълки, а се очаква скоро капацитетът им да надхвърли 40 хил. тона.

Производителите на ябълки в Италия си спомниха за съхраняването им в пещерите
10157
 

Последни материали
Виж
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Шапка невидимка
От БАБХ не знаят за протест на овчари, които бойкотирали техни разпоредби
Форумът се провежда от 12 до 16 май в Стара Загора
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 204 фирми от агросектора
Присъдиха награда от 100 хиляди евро за принос към хуманното отношение към животни
Първо интервю с Марин Генуров, председател на БАПОП
От 3 години зимното производство на оранжерийни зеленчуци намалява, а МЗХ сякаш е оглушало
Агне, пълнено с боб
Свързани материали
Виж
Заради високи нива на силно канцерогенен микотоксин
Изтеглиха турски сушени смокини от пазара в Италия
Landini – 140 години страст и иновации
В Италия арестуваха трима за нова измама с европейско финансиране
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Пилешки гърди по италиански
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини