Реколтата от ябълки в Унгария ще остане между 300 и 350 хил. тона при прибрани през миналата година 520 хил. тона, сочат предварителни оценки на унгарската Национална овощарска асоциация Fruitveb, цитирани от електронното издание AgroTimes. От асоциацията припомнят, че по-слаба реколта от ябълки напоследък в страната е имало само през 2007 г. (214 хил. тона) и 2011 г. (300 хил. тона), които и двата случая се дължаха на пролетните застудявания.
„Причините за настоящата много слаба реколта са много. Още през периода на цъфтене през пролетта овощарите забелязаха, че цъфтежът в ненапояваните масиви с по-екстензивна система на отглеждане е слаб, докато в интензивните напоявани градини (които са само 25% при ябълките в Унгария) бе оценяван като среден или добър в зависимост от сорта. Причините за слабото залагане на цветни пъпки е трудно да бъдат установени, но вероятно са свързани със сушата през миналото лято и есен, макар че и миналогодишното натоварване на дърветата не бе високо: прибрахме незначителна реколта от 520 хил. тона”, коментират от браншовата организация. Оттам добавят, че през тази година пролетните студове не са причинили големи и ясно различими увреждания на цветовете, но са влошили процеса на завръзване и това е довело до значителното опадане на плодове през юни. След това на реколтата се е отразил същественият недостиг на валежи, който продължава на практика от миналото лято.
От и без това слабата реколта около 100-120 хил. тона ябълки са планирани за продажби на пазара на свежи плодове, а всичко останало ще бъде преработено в сокове и други продукти.