В провинция Тревизо, Италия, има компания, която събира гроздето през нощта повече от десет години, за да запази качеството му. Историята е на La Vigna di Sarah (Лозята на Сара). С ножици, ръкавици и челници берачите се заемат с удоволствието да събират охладеното от нощните температури грозде в каси.
„Идеята се роди през 2014 г., наблюдавайки поведението на лозата: през нощта, благодарение на по-ниските температури, гроздето става по-компактно, което намалява нуждата от охлаждане след прибиране на реколтата “ , разкрива пред италианското издание Agronotizie Сара Дей Тос , собственик на La Vigna di Sarah . Младата земеделска предприемачка се занимава с лозарство от 2010 г. , след като завършва университетското си образование. „Исках да вдъхна нов живот на земите на семейството си и да съчетая икономическото си образование със страстта си към природата и виното, превръщайки семейната традиция в иновативен предприемачески проект“, разказва тя.
Днес лозето обхваща приблизително 21 хектара, 16 от които са в процес на биологично преобразуване. Глера, основата на Prosecco Superiore DOCG, е основният отглеждан сорт, но компанията експериментира и с други местни сортове, винаги с фокус върху биоразнообразието и устойчивостта.
В продължение на повече от десет години, след внимателно проучване на Сара в сътрудничество с техници и агрономи, винарната практикува нощна реколта . „Това е емпиричен подход, но базиран на наблюдения и изследвания “, обяснява Сара Дей Тос.
Целта на нощното събиране на реколтата е да се запази качеството на гроздето и да се сведат до минимум химическите интервенции и консумацията на енергия. Нощното събиране на реколтата означава работа с естествено свежи и по-устойчиви гроздове, намалявайки риска от окисляване и подобрявайки качеството на виното.
„Предимствата на този подход са многобройни : превъзходно качество на гроздето, намалени енергийни нужди за охлаждане, по-ниска употреба на антиоксиданти и подобрено запазване на аромата .“ Но има и недостатъци , свързани главно с логистичната сложност, необходимостта от по-голяма организация и допълнителните разходи за работа през нощта.
Сара обяснява, че нощната реколта се извършва 50% ръчно , а останалите 50% с най-съвременни машини ; „грижата и селекцията на гроздовете изискват внимание и прецизност, а машините имат още повече предимства, когато се използват през нощта“.
Идеалната температура за нощно бране е между 12 ° C и 18 ° C, идеалният диапазон за свежи, но не прекалено влажни гроздове, като по този начин се максимизират ароматните качества и структурата на виното. Освен това не всички сортове са подходящи за този вид бране. „Нощното бране е идеално за Глера и други ароматни грозде. За сортове, които са по-малко чувствителни към температурни промени, могат да се използват традиционни методи “, обяснява винопроизводителят.
Брането на грозде под лунна светлина има значително влияние върху качеството и вкуса на виното. „Получаваме по-свежи аромати, балансирана киселинност и по-голяма трайност във вината. Усещаното качество е значително по-високо“, твърди Сара.
От миналата година нощната реколта на Сара е сертифицирана : методът е официално признат и се наблюдава. Винарната е получила сертификат, който удостоверява съответствие с протоколите за качество и устойчивост.