Начало » Новини » Света

По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино

В Лозята на Сара от години се бере през нощта
Синор.БГ / 29.09.2025 г.
По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино

Снимка на La Vigna di Sarah

В провинция Тревизо, Италия, има компания, която събира гроздето през нощта повече от десет години, за да запази качеството му. Историята е на La Vigna di Sarah (Лозята на Сара). С ножици, ръкавици и челници берачите се заемат с удоволствието да събират охладеното от нощните температури грозде в каси.  

„Идеята се роди през 2014 г., наблюдавайки поведението на лозата: през нощта, благодарение на по-ниските температури, гроздето става по-компактно, което намалява нуждата от охлаждане след прибиране на реколтата “ , разкрива пред италианското издание Agronotizie Сара Дей Тос , собственик на La Vigna di Sarah . Младата земеделска предприемачка се занимава с лозарство от 2010 г. , след като завършва университетското си образование. „Исках да вдъхна нов живот на земите на семейството си и да съчетая икономическото си образование със страстта си към природата и виното, превръщайки семейната традиция в иновативен предприемачески проект“, разказва тя.

Днес лозето обхваща приблизително 21 хектара, 16 от които са в процес на биологично преобразуване. Глера, основата на Prosecco Superiore DOCG, е основният отглеждан сорт, но компанията експериментира и с други местни сортове, винаги с фокус върху биоразнообразието и устойчивостта.

В продължение на повече от десет години, след внимателно проучване на Сара в сътрудничество с техници и агрономи, винарната практикува нощна реколта . „Това е емпиричен подход, но базиран на наблюдения и изследвания “, обяснява Сара Дей Тос.

Целта на нощното събиране на реколтата е да се запази качеството на гроздето и да се сведат до минимум химическите интервенции и консумацията на енергия. Нощното събиране на реколтата означава работа с естествено свежи и по-устойчиви гроздове, намалявайки риска от окисляване и подобрявайки качеството на виното.

„Предимствата на този подход са многобройни : превъзходно качество на гроздето, намалени енергийни нужди за охлаждане, по-ниска употреба на антиоксиданти и подобрено запазване на аромата .“ Но има и недостатъци , свързани главно с логистичната сложност, необходимостта от по-голяма организация и допълнителните разходи за работа през нощта.

Сара обяснява, че нощната реколта се извършва 50% ръчно , а останалите 50% с най-съвременни машини ; „грижата и селекцията на гроздовете изискват внимание и прецизност, а машините имат още повече предимства, когато се използват през нощта“.

Идеалната температура за нощно бране е между 12 ° C и 18 ° C, идеалният диапазон за свежи, но не прекалено влажни гроздове, като по този начин се максимизират ароматните качества и структурата на виното. Освен това не всички сортове са подходящи за този вид бране. „Нощното бране е идеално за Глера и други ароматни грозде. За сортове, които са по-малко чувствителни към температурни промени, могат да се използват традиционни методи “, обяснява винопроизводителят.

Брането на грозде под лунна светлина има значително влияние върху качеството и вкуса на виното. „Получаваме по-свежи аромати, балансирана киселинност и по-голяма трайност във вината. Усещаното качество е значително по-високо“, твърди Сара.

От миналата година нощната реколта на Сара е сертифицирана : методът е официално признат и се наблюдава. Винарната е получила сертификат, който удостоверява съответствие с протоколите за качество и устойчивост.

По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино
3261
 

Последни материали
Виж
Въпреки спада на изпратените количества за чужбина от януари до ноември
Износът на птиче месо от Украйна надхвърли 1 милиард долара
Икономисани са средства на стойност до 250 милиона долара
През тази година Египет сви вноса на пшеница със 17 на сто
Търгът за хлебна пшеница бе отменен и пренасрочен за 23 декември
Йордания пак закупи само половината от планирания фуражен ечемик
Предстои унищожаването им съгласно действащото законодателство
Иззеха над половин тон внасяни от Сърбия храни без нужните документи
До тук ЕК е раздала 178 млн.
МЗХ очаква отговор от Брюксел за европейска помощ за царевицата
Законодателни промени
Пакет Омнибус ускорява въвеждането на пестициди и маха дневниците за третиране
Свързани материали
Виж
Климатични промени
Гроздоберът започна много рано в няколко региона на Франция
До приключване на гроздобера текат и проверки на превозните средства
Полиция и жандармерия ще охраняват лозовите масиви в Пазарджишко
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Ще се търсят начини за регламентирано субсидиране на производството на винено грозде
Планират проверки за нерегламентирани търговци и стока без документи по гроздобера
145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано
Танева откри гроздобера край Чирпан
Слаба реколта, но високо качество на гроздето и през 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини