Начало » Новини » Света

По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино

В Лозята на Сара от години се бере през нощта
Синор.БГ / 29.09.2025 г.
По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино

Снимка на La Vigna di Sarah

В провинция Тревизо, Италия, има компания, която събира гроздето през нощта повече от десет години, за да запази качеството му. Историята е на La Vigna di Sarah (Лозята на Сара). С ножици, ръкавици и челници берачите се заемат с удоволствието да събират охладеното от нощните температури грозде в каси.  

„Идеята се роди през 2014 г., наблюдавайки поведението на лозата: през нощта, благодарение на по-ниските температури, гроздето става по-компактно, което намалява нуждата от охлаждане след прибиране на реколтата “ , разкрива пред италианското издание Agronotizie Сара Дей Тос , собственик на La Vigna di Sarah . Младата земеделска предприемачка се занимава с лозарство от 2010 г. , след като завършва университетското си образование. „Исках да вдъхна нов живот на земите на семейството си и да съчетая икономическото си образование със страстта си към природата и виното, превръщайки семейната традиция в иновативен предприемачески проект“, разказва тя.

Днес лозето обхваща приблизително 21 хектара, 16 от които са в процес на биологично преобразуване. Глера, основата на Prosecco Superiore DOCG, е основният отглеждан сорт, но компанията експериментира и с други местни сортове, винаги с фокус върху биоразнообразието и устойчивостта.

В продължение на повече от десет години, след внимателно проучване на Сара в сътрудничество с техници и агрономи, винарната практикува нощна реколта . „Това е емпиричен подход, но базиран на наблюдения и изследвания “, обяснява Сара Дей Тос.

Целта на нощното събиране на реколтата е да се запази качеството на гроздето и да се сведат до минимум химическите интервенции и консумацията на енергия. Нощното събиране на реколтата означава работа с естествено свежи и по-устойчиви гроздове, намалявайки риска от окисляване и подобрявайки качеството на виното.

„Предимствата на този подход са многобройни : превъзходно качество на гроздето, намалени енергийни нужди за охлаждане, по-ниска употреба на антиоксиданти и подобрено запазване на аромата .“ Но има и недостатъци , свързани главно с логистичната сложност, необходимостта от по-голяма организация и допълнителните разходи за работа през нощта.

Сара обяснява, че нощната реколта се извършва 50% ръчно , а останалите 50% с най-съвременни машини ; „грижата и селекцията на гроздовете изискват внимание и прецизност, а машините имат още повече предимства, когато се използват през нощта“.

Идеалната температура за нощно бране е между 12 ° C и 18 ° C, идеалният диапазон за свежи, но не прекалено влажни гроздове, като по този начин се максимизират ароматните качества и структурата на виното. Освен това не всички сортове са подходящи за този вид бране. „Нощното бране е идеално за Глера и други ароматни грозде. За сортове, които са по-малко чувствителни към температурни промени, могат да се използват традиционни методи “, обяснява винопроизводителят.

Брането на грозде под лунна светлина има значително влияние върху качеството и вкуса на виното. „Получаваме по-свежи аромати, балансирана киселинност и по-голяма трайност във вината. Усещаното качество е значително по-високо“, твърди Сара.

От миналата година нощната реколта на Сара е сертифицирана : методът е официално признат и се наблюдава. Винарната е получила сертификат, който удостоверява съответствие с протоколите за качество и устойчивост.

По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино
522
 

Последни материали
Виж
В Лозята на Сара от години се бере през нощта
По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино
Полезни съвети
Глинен ад или плодороден рай?
Държавите ще я приложат до три години
При 60% деградирали почви, ЕС въвежда директива за здравето им
Прогноза за октомври на НИМХ
Агрометеорология: Валежи със стопанско значение до 10 октомври, после засушаване
Селските райони ще се облагодетелстват от въвеждането на европейската валута
Бюджетът на стратегическия план за фермерите остава 8 милиарда евро
Целта е да се оросяват сондажите за питейна вода
Напоителни системи ще получи догодина 350 млн. лв. за ремонт на канали
Свързани материали
Виж
Климатични промени
Гроздоберът започна много рано в няколко региона на Франция
До приключване на гроздобера текат и проверки на превозните средства
Полиция и жандармерия ще охраняват лозовите масиви в Пазарджишко
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Ще се търсят начини за регламентирано субсидиране на производството на винено грозде
Планират проверки за нерегламентирани търговци и стока без документи по гроздобера
145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано
Танева откри гроздобера край Чирпан
Слаба реколта, но високо качество на гроздето и през 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини