Пожълтяването и опадане листата на пипера е тревожен сигнал, показващ нарушения в технологията на отглеждане, грешки в грижите или болести. Това е съпроводено с изоставане в развитието, загуба на реколта, а често и на целите растения. Наблюдава се на различни етапи от развитие на пипера.
Листата са вегетативни органи, в които се извършват два основни процеса – фотосинтеза и изпарение на водата (транспирация). По този начин растенията се охлаждат, като заедно с това се създава възходящ поток на вода и хранителни вещества от корените към върховете на растенията. Когато загубата на листата се случва на по-ранен етап, тогава завръзи и плодове почти няма.
Поставяме доматите на “сух режим”
Пиперът е много чувствителен към топлина, влага и съдържание на хранителни вещества в почвата. Листата могат да пожълтеят буквално за 2-3 дни. Ситуацията е екстремна и трябва да се вземат спешни мерки.
Причини за пожълтяване на листата
Като начало е необходимо да се установят причините, пораждащи проблема.
Недостиг на влага
Често разпространена причина за пожълтяване и опадане на долните листа е недостатъчното поливане. В този случай листата изсъхват, цветовете и завръзите опадат. При високи температури е важно да се полива по-често и правилно, като не се допуска преполиване.
Поливането със студена вода може да предизвика хипотермия на корените и да доведе до загниването им. Отмирането на корените или нарушения в развитието им не позволява усвояването на хранителни вещества и вода в достатъчни количества.
Излишък на влага
Застоят на влага в почвата, дължащ се на прекомерно поливане, нарушава нормалния въздухообмен, кореновата система не получава достатъчно кислород и започва да загнива. Това води до появата на кафяви петна по стъблата, а на листата тъмни участъци, изпъстрени с жълти ореоли. Среща се по-често при младите растения, но може да се получи също по време на цъфтеж и плододаване, ако почвата е тежка глинеста или кисела, което не позволява пълноценен въздушен и воден обмен.
Лукът и чесънът гният в градината – възможности да спасим реколтата
Поливането трябва да се извършва в сутрешните часове или вечер преди залез, като не се допускат резки колебания на температурните показатели на въздуха, водата и почвата.
Недостиг на азот
При недостиг на азот листата на пипера избледняват и пожълтяват, а жилките стават бели. Голяма е вероятността при преполиване или чести превалявания азотът да е слязъл в долните слоеве на почвата и да е недостъпен за растенията. Достатъчни са 30-60 г карбамид на 10 л вода. Пресищането с азот води също до пожълтяване и изгаряне на листата.
Недостиг на други хранителни елементи или микроелементи
Трудно е да се определи какво точно липсва, освен азот. Недостигът на хранителни елементи в много отношения прилича на хлороза, но няма да е зле да се поръси почвата с пепел – тя съдържа почти всичко необходимо, освен азот.
Установено е, че:
– при недостиг на фосфор листните пластини пожълтяват, но жилките остават зелени;
– при недостиг на калий листата пожълтяват по краищата, огъват се надолу и се деформират;
– от дефицит на желязо страдат предимно връхните листа, но не е задължително да има недостиг в почвата, а по-често не може да се усвоява.
Наличие на токсини в почвата
Това се наблюдава непосредствено след засаждане на растенията на постоянно място, ако са нарушени правилата на сеитбообращение. Листата на младите растения започват да пожълтяват и отмират много бързо.
Болести
Болестите, които могат да предизвикат пожълтяване и опадане на листата са:
– кореново гниене ( след поливане почвата се посипва с активен въглен или дървесна пепел);
– сиво гниене, при което е наложително отстраняване на пострадалите растения;
– кладоспориозата изисква намаляване интензивността на поливане и обработка с подходящи препарати, като това зависи от етапа, на който се появява болестта;
– фитофтората не е често заболяване при пипера, но е възможно развитие при близост с други растения от същото семейство;
– фузариозата (фузарийно увяхване) не може да се отстрани напълно, но е възможно да се забави процеса на развитие с подходящи препарати при наличие на плодове, а ако е в начален етап на развитие на растенията не си заслужава и е по-добре да се унищожат;
– бактериалната петнистост не се поддава на лечение и растенията трябва да се унищожават.
За профилактиката и лечението на отделните болести може да се намери информация на сайта.
Конкуренция между растенията
Много плътното и гъсто засаждане води до конкуренция между растенията за ресурси – вода и хранителни вещества, взаимно засенчване и недостиг на ултравиолетови лъчи, лошо проветряване. Крайният резултат е пожълтяване и отмиране на листата.