Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.08.2022 г.

Пиперът пожълтява и губи листна маса, а вредители не се забелязват

Пиперът пожълтява и губи листна маса, а вредители не се забелязват

Пожълтяването и опадане листата на пипера е тревожен сигнал, показващ нарушения в технологията на отглеждане, грешки в грижите или болести. Това е съпроводено с изоставане в развитието, загуба на реколта, а често и на целите растения. Наблюдава се на различни етапи от развитие на пипера.

Листата са вегетативни органи, в които се извършват два основни процеса – фотосинтеза и изпарение на водата (транспирация). По този начин растенията се охлаждат, като заедно с това се създава възходящ поток на вода и хранителни вещества от корените към върховете на растенията. Когато загубата на листата се случва на по-ранен етап, тогава завръзи и плодове почти няма.

Поставяме доматите на “сух режим”

Пиперът е много чувствителен към топлина, влага и съдържание на хранителни вещества в почвата. Листата могат да пожълтеят буквално за 2-3 дни. Ситуацията е екстремна и трябва да се вземат спешни мерки.

Причини за пожълтяване на листата

Като начало е необходимо да се установят причините, пораждащи проблема.

Недостиг на влага

Често разпространена причина за пожълтяване и опадане на долните листа е недостатъчното поливане. В този случай листата изсъхват, цветовете и завръзите опадат. При високи температури е важно да се полива по-често и правилно, като не се допуска преполиване.

Поливането със студена вода може да предизвика хипотермия на корените и да доведе до загниването им. Отмирането на корените или нарушения в развитието им не позволява усвояването на хранителни вещества и вода в достатъчни количества.

Излишък на влага

Застоят на влага в почвата, дължащ се на прекомерно поливане, нарушава нормалния въздухообмен, кореновата система не получава достатъчно кислород и започва да загнива. Това води до появата на кафяви петна по стъблата, а на листата тъмни участъци, изпъстрени с жълти ореоли. Среща се по-често при младите растения, но може да се получи също по време на цъфтеж и плододаване, ако почвата е тежка глинеста или кисела, което не позволява пълноценен въздушен и воден обмен.

Лукът и чесънът гният в градината – възможности да спасим реколтата

Поливането трябва да се извършва в сутрешните часове или вечер преди залез, като не се допускат резки колебания на температурните показатели на въздуха, водата и почвата.

Недостиг на азот

При недостиг на азот листата на пипера избледняват и пожълтяват, а жилките стават бели. Голяма е вероятността при преполиване или чести превалявания азотът да е слязъл в долните слоеве на почвата и да е недостъпен за растенията. Достатъчни са 30-60 г карбамид на 10 л вода. Пресищането с азот води също до пожълтяване и изгаряне на листата.

Недостиг на други хранителни елементи или микроелементи

Трудно е да се определи какво точно липсва, освен азот. Недостигът на хранителни елементи в много отношения прилича на хлороза, но няма да е зле да се поръси почвата с пепел – тя съдържа почти всичко необходимо, освен азот.

Установено е, че:

– при недостиг на фосфор листните пластини пожълтяват, но жилките остават зелени;

– при недостиг на калий листата пожълтяват по краищата, огъват се надолу и се деформират;

– от дефицит на желязо страдат предимно връхните листа, но не е задължително да има недостиг в почвата, а по-често не може да се усвоява.

Наличие на токсини в почвата

Това се наблюдава непосредствено след засаждане на растенията на постоянно място, ако са нарушени правилата на сеитбообращение. Листата на младите растения започват да пожълтяват и отмират много бързо.

Болести

Болестите, които могат да предизвикат пожълтяване и опадане на листата са:

– кореново гниене ( след поливане почвата се посипва с активен въглен или дървесна пепел);

– сиво гниене, при което е наложително отстраняване на пострадалите растения;

– кладоспориозата изисква намаляване интензивността на поливане и обработка с подходящи препарати, като това зависи от етапа, на който се появява болестта;

– фитофтората не е често заболяване при пипера, но е възможно развитие при близост с други растения от същото семейство;

– фузариозата (фузарийно увяхване) не може да се отстрани напълно, но е възможно да се забави процеса на развитие с подходящи препарати при наличие на плодове, а ако е в начален етап на развитие на растенията не си заслужава и е по-добре да се унищожат;

– бактериалната петнистост не се поддава на лечение и растенията трябва да се унищожават.

За профилактиката и лечението на отделните болести може да се намери информация на сайта.

Конкуренция между растенията

Много плътното и гъсто засаждане води до конкуренция между растенията за ресурси – вода и хранителни вещества, взаимно засенчване и недостиг на ултравиолетови лъчи, лошо проветряване. Крайният резултат е пожълтяване и отмиране на листата.

Пиперът пожълтява и губи листна маса, а вредители не се забелязват
14240
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Количеството на подправките, внесени от държави извън ЕС, се е увеличило с 44%.
Най-популярните подправки в ЕС ще ви изненадат
Парена туршия
Бърза стерилизирана туршия
Бърза туршия
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната
Сурова рязана туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини