Сезонът за засяване на разсада започва и е полезно да знаем кои семена от какви условия се нуждаят, за да покълнат. Когато семената се намират в покой, процесите на жизнена дейност в тях протичат изключително бавно и практически незабележимо. Ако условията се променят, тогава семената набухват и покълват.
Влияние на светлината върху покълването на семената
Основните фактори, влияещи върху кълняемостта са: подходяща влажност, температура и достъп на въздух. Има и още един, който често пренебрегваме – това е светлината. По предпочитания към нея културите се разделят на три групи:
1. Неутрални към въздействието на светлината
Една част от растенията са абсолютно неутрални в това отношение и за тях е без значение дали са на тъмно или на светло. В земята или на повърхността, ако останалите условия са благоприяти, тогава те ще покълнат. Като правило семената са средни по размер и с малък запас от хранителни вещества. Обичайната дълбочина на засяване, когато са в земята, е 1-3 см. Към тази група спадат салати, магданоз, дайкон, киселец, копър и др.
Изискванията на тези култури не са високи, но трябва да имаме предвид, че някои съдържат ефирни масла, които забавят покълването.
2. Покълващи на тъмно култури
За покълване на семената от тази група е важно да бъдат на тъмно – заровени в земята. Семената са едри и имат приличен запас от хранителни вещества, което им позволява да издържат по-дълго, ако условията се влошат. Засяват се обикновено на по-голяма дълбочина (3-10 см). Приспособяват се лесно към засушливи условия, а по-дълбоко се съхранява повече влага. Тези култури за набъбване и покълване на семената се нуждаят от по-големи количества вода – често няколко пъти теглото им. Към тази група принадлежат доматите, пиперът, патладжанът, репичките, тиквите, тиквичките, краставиците, дините, пъпешите и много други, а от декоративните – флокс, вербена, тагетис, рицин и др. Такива са повечето култури и за тях светлината оказва негативно влияние, което може да бъде и фатално за оцеляването им.
3. Светлочувствителни култури
За тези култури наличието на светлина в периода на покълване на семената е жизненоважно, защото тя стимулира процеса – в противен случай ще загинат. Те просто се засяват на повърхността на почвата, която предварително трябва да се изравни и уплътни леко. На тъмно няма да поникнат.
Семената на тези култури обикновено са много дребни. За набъбване и покълване потребяват минимални количества вода, въпреки че за развитието си имат повишени изисквания към влагата. Поради факта, че семената са много дребни, те нямат никакви запаси от хранителни вещества.
Към тази група принадлежат: тученица, петуния, кученце, калдъръмче, импатианс, мак , ягода, целина, лобелия, гейхера, агератум, целозия, мимулос, бровалия и др.
Производителите на семена често ги гранулират (дражират), което позволява по-икономичен разход и облекчава засяването.