Начало » Новини » Коментари
04.08.2022 г.

Зам. министрите на земеделието Събев и Неделков поемат Стратегическия план и контрола на „Капитан Андреево”

Назначения
Зам. министрите на земеделието Събев и Неделков поемат Стратегическия план и контрола на „Капитан Андреево”

sinor.bg

Късно вчера служебният премиер Гълъб Донев освободи от постовете им заместник министрите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев и на тяхно място назначи Георги Събев и Крум Неделков, познати на фермерите от последните два служебни кабинети, управлявали миналата година. Третият зам. министър Иван Христанов подаде оставка малко след избора на служебното правителство, като на негово място все още не е определен заместник. Единственият зам.министър, който запазва поста си, е Валентин Чамбов, отговарящ за горите.

Ще припомним, че Георги Събев е икономист, завършил Аграрния университет в Пловдив. През 2021 г. той отговаряше за европейските политики в земеделието, тъй като има дългогодишен експертен опит в тази сфера. На него ще се падне нелеката задача да довърши преговорите по Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г., а също да организира и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, където обаче се очакват проблеми поради блокираното законодателство от опозицията в 47-то Народно събрание.

Заместник-министър Крум Неделков също показа добър управленски стил на работа, тъй като по негово време бяха разкрити схемите с фиктивните животни в стопанствата, през които бяха източвани евросредства. Той е дългогодишен университетски преподавател, като от началото на 2020 г. до момента е зам.-декан по учебно-методичната дейност на Ветеринарномедицинския факултет  при Тракийския университет.

На неговите плещи ще легне изключително тежкия за решение ангажимен - да продължи започнатото от представителите на „Продължаваме промяната” с държавния контрол на храните по външната граница при „Капитан Андреево”. Както и да продължи комуникацията с разследващите органи по новите разкрития за източване на държавни пари през договорите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с частните инсинератори.

Изключително важно е да се знае, че преди назначаването на служебния кабинет бившият зам. министър Иван Христанов е имал разговор с президента Румен Радев и подготвените от него кандидат заместници, от които е получил уверение, че новото ръководство на агроминистерството ще продължи работата по разкриване на корупционните схеми в БАБХ. Това обяви самият Христанов в интервю за БНР, като припомни крайно неравностойната битка, която агроведомството е провело до момента, за утвърди държавните интереси при контрола на храни от трети страни.

Преди дни Христанов внесе в ГДБОП нови документи по източване на средства през инсинераторите

На журналистически въпрос дали БАБХ не изпълнява решенията на съда да възстанови частната фирма, за която се разбра, че няма договор за извършване на лабораторните анализи по вноса, Христанов обясни, че към този момент Министерството на земеделието оспорва решението на ВАС. Мотивът е, че първата заповед през 2012 г., с която БАБХ е сключило договорите с фирмата първоприемник за провеждане на лабораторните анализи на практика е нелегитимна, защото впоследствие са приети европейски регламенти, които са задължавали България да промени тези договори, но това не е направено от правителствата преди 2020 г.

Следващата седмица новият служебен министър Явор Гечев и неговият екип подробно ще представят приоритетите за работа през следващите два месеца до изборите, съобщиха за Синор.бг от агроминистерството.

Екатерина Стоилова

Зам. министрите на земеделието Събев и Неделков поемат Стратегическия план и контрола на „Капитан Андреево”
10200
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Решения на Министерския съвет
И при Стратегическия план ще се плаща на външни фирми и експерти
Решения на Министерския съвет
Назначени са областни управители на Врачанско, Кюстендилско, Плевенско, Разградско, Русенско и Софийско
Решения на Министерския съвет
Назначени са девет нови областни управители
Кадрови смени
Иван Христанов и Момчил Неков са първите зам. министри, назначени от Кирил Петков в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини