Начало » Новини » Страната
22.12.2021 г.

Иван Христанов и Момчил Неков са първите зам. министри, назначени от Кирил Петков в земеделието

Кадрови смени
Иван Христанов и Момчил Неков са първите зам. министри, назначени от Кирил Петков в земеделието

sinor.bg

Късно вчера министър председателят Кирил Петков назначи първите 13 заместник министри, двама от които са в министерството на земеделието – Иван Христанов и Момчил Неков, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Иван Христанов е доказан предприемач и професионален финансов мениджър с над 15 години управленски опит. Започва кариерата си през 1998 г. в счетоводна и одиторска фирма TMF, след което за две години е командирован в плевенския завод „Сторко“ АД - най-големият производител на консерви в България. Първоначално изпълнява длъжността главен счетоводител, а впоследствие става финансов директор.

През 2001-2006 г. Иван Христанов, заедно с Елвин Гури съосновава JetFinance International (JetFinance), институция за потребителско финансиране. Към момента на нейната продажба на BNP Paribas Personal Finance през юли 2007 г. JetFinance е най-големият независим кредитор за потребителско финансиране в Югоизточна Европа.

Христанов има магистърска степен по аграрна икономика и бакалавърска степен по счетоводство и контрол от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Той е инвестирал селективно във финансови услуги (платформа за управление на риска и неплатежоспособни кредити в България).

Освободените зам. министри

В качеството си на консултант (на частни лица и семейни компании, фондове за дялово участие и мецанин фондове) Христанов участва в сделки в сектора на финансовите институции (Чехия, Украйна, Румъния, Сърбия, Македония) и в технологиите (България). Освен това е наставник и член на борда на няколко български технологични компании.

Момчил Неков е магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по политология от СУ „Св. Климент Охридски“. В периода от 2014 г. до 2019 г. е член на Европейския парламент, като е работил в Комисията по култура и образование и в Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Преди 2014 г. е работил в Комисията за защита на личните данни.

Все още не са обявени ресорите, за които двамата заместник министри ще отговарят в новото управление, но това ще стане до края на седмицата. Вероятно още днес или утре ще бъдат обявени имената и на останалите зам. министри.

Ето и останалите назначения в другите министерства. На длъжността заместник-министър на енергетиката са назначени Данаил Николов и Пламен Данаилов. Първият e строителен инженер по образование, с магистърска степен по икономика „Енергийни пазари и услуги“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е дълги години в НЕК АЕД, като последната заемана от него позиция в дружеството е ръководител производствено поделение.

Пламен Данаилов е финансист, завършил е УНСС в София. В рамките на професионалната си кариера е работил основно в частния сектор като финансов мениджър. През последните близо десет години е управляващ съдружник във финансова консултантска компания.

От длъжността заместник-министър на енергетиката са освободени Мирослав Дамянов, Ива Петрова и Георги Самандов.

На длъжността заместник-министър на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов. Бойко Кадинов е архитект по образование. Професор е в УАСГ, дългогодишен преподавател в кат. „Обществени сгради“. Юрий Вълковски е завършил СУ „Св. Климент Охридски“, участвал е и в обучения като част от наградата „Млад европейски лидер“ (40 под 40). Бил е заместник председател на творческия съвет на столична програма „Култура“. Работил е също така в сферата на проектирането и разработването на програми за подкрепа на социални и културни предприемачи. Съосновател е и първи изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация.

От поста заместник-министър на културата са освободени Борислава Танева и Пламен Славов.

От длъжността заместник-министър на финансите е освободена Людмила Петкова и на нейно място е назначена  Росица Велкова-Желева. Росица Велкова-Желева е магистър по „Финанси“ на УНСС. Има повече от 20-годишен опит в Министерството на финансите, където включително е заемала поста заместник-министър.

На длъжността заместник-министър на здравеопазването са назначени Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов.

Петър Грибнев от юли 2021 година досега е зам.-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“, София. Завършил е Медицинския университет в София. Любомир Бакаливанов е бил заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство през 2014 г. В периода 2017 г. – 2019 г. е председател на Съвета на директорите на Националната кардиологична болница.

От длъжността заместник-министър на здравеопазването са освободени Александър Златанов и Тома Томов.

Явор Пенчев и Деляна Иванова са назначени на длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Деляна Иванова е народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“  по „Организационно развитие“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава управленски опит в сферата на банковото дело и управлението на риска. Явор Пенчев в продължение на повече от 15 години упражнява самостоятелна практика като адвокат. Практиката му е в сферата на търговското право, облигационното и административното право. Юридическото си образование е завършил в СУ „Св. Климент Охридски“.

От длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството са освободени Нина Стоименова, Валентин Граматиков и Иван Шишков. От поста заместник-министър на труда и социалната политика е освободена Надя Клисурска. Ивелина Пенева, Красимир Киряков и Орлин Япраков освобождават поста заместник-министър на икономиката.

Владимир Харизанов е назначен на длъжността заместник-министър на спорта. Харизанов е магистър по строителство на сгради и съоръжения със 17-годишен проектантски и мениджърски опит. Притежава допълнителна магистърска степен по „Спортен мениджмънт“ към Johan Cruyff Institute, Барселона. Работил е предимно в частния сектор, а през 2017 година е заемал длъжността главен експерт в Министерството на младежта и спорта.

От длъжността заместник-министър на младежта и спорта на длъжността заместник-министър на спорта е преназначена Яничка Труева.

Иван Христанов и Момчил Неков са първите зам. министри, назначени от Кирил Петков в земеделието
10308
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Решения на Министерския съвет
И при Стратегическия план ще се плаща на външни фирми и експерти
Назначения
Зам. министрите на земеделието Събев и Неделков поемат Стратегическия план и контрола на „Капитан Андреево”
Решения на Министерския съвет
Назначени са областни управители на Врачанско, Кюстендилско, Плевенско, Разградско, Русенско и Софийско
Решения на Министерския съвет
Назначени са девет нови областни управители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини