Начало » Новини » Коментари
01.08.2022 г.

Христанов внася в ГДБОП нов доклад за корупционни схеми и при инсинераторите

Тема с продължение
Христанов внася в ГДБОП нов доклад за корупционни схеми и при инсинераторите

Днес зам. министърът на земеделието Иван Христанов е внесъл за проверка втори доклад с нередности в Българската агенция за безопасност на храните  (БАБХ), извършени преди 2020 г., които да бъдат разследвани този път от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). „Става въпрос за проверка на договорите с инсинераторите (съоръжения за изгаряне на остатъците при клане на животни), където държавата е давала пари за изгаряне на несъществуващи животни”, съобщи в интервю за БиТиВи зам. министър Христанов.

Припомняме, че за последното полугодие представителите на „Продължаваме промяната” в агроминистерството и в Народното събрание се захванаха с една крайно неравностойна битка за преодоляване на корупционните схеми, по които през последните 12 години във ведомството са източвани милиарди левова на данъкоплатците.

В края на миналата седмица инспекторатът към Министерството на земеделието е приключил проверка в агенцията, от която се е разбрало, че определени чиновници, единият от които е бил началник отдел в БАБХ, заедно с помощници във всеки от 28-те офиси на агенцията в страната са „описвали” несъществуващи изгорели животни, така че държавата да плаща на частните инсинератори суми, които на практика те не са заработили.

Само през март е имало фалшива документация за 100 от представените 200 животни, чиито остатъци е трябвало да бъдат унищожени. Стигнало се е дотам месечно надписваните суми да достигат 150-300 хил. лв., посочи Христанов.

Дезинфекцията по границата също ще бъде поета от БАБХ

За проблема е сигнализирано и по-рано, но без реакция от страна на правосъдието. „Проверки са правени и от ГДБОП, така че днес, когато занесем нашите уличаващи данни, цялата картина да се сглоби и добави от информацията, получана преди това в главната дирекция”, обясни още зам. министърът (вече бивш). Той поясни също, че за фиктивните животни, които уж били унищожени в инсинераторите и фонд „Земеделие” е трябвало да превежда парите, е било съобщено на властите от инсспектората на фонда още миналата година, но до този момент липсва реакция от правораздавателните органи.

Въпреки че 29 юли беше последен работен ден на сегашния кабинет, Христанов декларира, че е верен на кредото си и да довърши започната работа срещу корупционните схеми във ведомството. Според него „заради този случай и заради контрола на граничния пункт при „Капитан Андреево” агроведомството се превърна в Министерство за борба с корупцията”.

Решението на ВАС

Христанов увери също, че министерството е направило необходимото и по отношение на съдебното решение, с което ВАС възстанови частната фирма „Евролаб” да извършва товаро-разтоварната дейност  на този пункт. Досегашната практика беше основана на договори за наем, разраснали се в дейност за контрол на храните, идващи от трети страни. След като държавата си върна контрола чрез лабораторните анализи, извършвани коректно от експерти в София, министерството е подготвило и нормативи и заповеди, които да премахнат монопола при товаро-разтоварването. И понеже частната фирма сама не би могла да извършва контрола по границата, е нужно време, за да се даде шанс и на други фирми да участват в този процес. А лабораторните анализи на храните ще се извършват от държавата, увери още Христанов.

Той е категориче, че министерството ще изпълни решението на съда, но на този етап е нужно време, за да подготвим процедурите, така че контролът по границата да не бъде блокиран, докато продължи реорганизацията, поясни Христанов. На този етап в публичното пространство се говори само за това как държавата била прекратила дейността на частна фирма, но не се набляга на факта, че тя сама не е била в състояние да проверява надеждно, като не е внасяла в хазната и необходимите такси от проверките, припомнят експерти.

Христанов обяви, че „задачата на нашия кабинет беше да зададем предпоставките, така че служебното правителство да продължи да си върши работата”.

Синор.бг зададе няколко допълнителни въпроса по двете проверки към Иван Христанов, на които очакваме отговор.

Христанов внася в ГДБОП нов доклад за корупционни схеми и при инсинераторите
9995
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ
Открива се обществена поръчка за избор на мобилни инсинератори
По повод договорите с мобилните инсинератори
Цацаров разпореди проверка по журналистически сигнал в агенцията по храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини