Начало » Новини » Интервю
28.07.2022 г.

Борислав Петков: Къде са онези 1,1 млрд. лв., с които сега да бъде изкупено зърното ни на борсови цени?

Фермери отговарят защо ще има протести на границата с Румъния
Борислав Петков: Къде са онези 1,1 млрд. лв., с които сега да бъде изкупено зърното ни на борсови цени?

sinor.bg

От 26 до 28 юли в Добричко се провеждат Дни на полето – инициатива на млади фермери от региона, които събраха на едно място десетки компании-вносители и производители на земеделската техника, на торове, семена и препарати за растителна защита. Форумът съвпадна с финала на управлението на сегашния кабинет, който въпреки плюсовете си по отношение на възстановения държавен контрол по южната граница, допусна редица грешки в комуникацията с останалия земеделски бранш. Най-вече заради реализирания дъмпинг на зърнени и маслодайни култури от Украйна (с 280-те хиляди тона маслодайно семе, внесено от българските производители на олио), което рефлектира крайно тежко върху доходите на зърнопроизводителите в условия на криза.

Затова и при откриването на изложението на 26 юли председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи, че още с назначаването на служебния кабинет от президента фермерите ще блокират тракторите северната ни граница, за да спрат количествата зърно, влизащи от Украйна на цени, много под себестойността на родната продукция.

И понеже на фона на политическата криза и задаващите се нови избори за страничния наблюдател тези протести може да се сторят ненамясто, Синор.бг потърси за коментар земеделския производител от Лесово Борислав Петков, който да разясни ситуацията в сектора на зърнопроизводството, където очевидно липсваше комуникация между бранш и управление, предизвикала тези протести.

Г-н Петков, като че ли зърнопроизводителите не бяха разбрани от кабинета в оставка, за да се стигне до протести, които вашият бранш отдавна не беше организирал?

Политическата страна на кризата никой от нас не възнамерява да коментира, няма да го направя и аз. Защото нашите проблеми са чисто икономически. Земеделският бранш е много наясно какво би трябвало да се направи в земеделието и колегите от всички сектори са го заявявали. Проблемът е, че ние пак не случихме на политици. В момента в страната влизат украинска пшеница и слънчоглед, които би трябвало да минават транзитно към Турция. Това беше идеята на Европейската комисия с безмитния внос – украинското зърно да се изкупува от държави с дефицити. Затова и южната ни съседка успешно си върза баланса и там няма да има продоволствена криза.

В същото време българските търговци на зърно се възползваха от липсата на фитосанитарен контрол по границите и производителите на олио заредиха складовете си с евтин украински слънчоглед. Това вече е сериозен проблем за българските фермери, защото себестойността ни е много по-висока от тази на украинския внос. В момента укранска пшеница се изкупува от техните ферми и складове на цена от 100 евро за тон и тя е равна на транспортните им разходи!!! Направете сравнение с нашата цена от 610 лв. и ще видите, че дъмпингът направо „ще ни потопи”. Затова питам, къде са нашите политици, за да ни защитят?

Питам и още нещо – защо сега държавата не извади онези 1,1 млрд. лв., с които да изкупи поне 1,5 милиона тона зърно, за да подкрепи земеделските производители? Купете пшеницата на сегашните борсови цени и така ще дадете „глътка въздух” на родния производител! И не позволявайте украинскот зърно да се настани на вътрешния пазар, защото то беше предназначено за други държави – не за България. Този външен икономически интерес пролича толкова ясно с решението на ЕК, че се учудвам защо някои наши политици пак не го разбраха. И не защитиха родното производство!  Защото тази геополитика не трябваше да се стовари върху нас. А българският министър на земеделието трябваше да си свърши работата!

Тази година имате проблеми  и със сушата. Това как допълнително ще се отрази върху доходността на бранша?

Сушата е поголовна за страната, не е само в определени региони и това ще окаже голямо влияние върху сектора. Тя оказва въздействие и върху пролетните култури, и върху есенниците, които без влагозапасеност в почвата няма как да се развият в първия етап, който е голямо значение за посевите. Реколтата е около 30% под очакваното. Дори да имаме резерви от минали години, те по никакъв начин не биха компенсирали тазгодишните сътресения върху бранша. Ако всеки от нас е натрупал някакъв резерв от 10, 20 или 30 лева на декар, с този заделен ресурс няма как покрием загубите, които трупаме тази година. Ще дам и конкретен пример. В момента имаме огромна непредвидимост в съотношението между цената на пшеницата и цената на останалите разходи за нашето производство. Цената на тон пшеница в момента е около 600 лв.- варира между 590 и 610 лв., докато на торовете тази цена е 1 800 лв. В България подобно съотношение не сме имали за последните 30 години. А торовете и препаратите формират 70% от себестойността на пшеницата, така че при това съотношение между цени на зърно и на торове няма начин как да се вържат сметките ни и всички ние ще бъдем на пълна загуба. Затова се изненадвам от факта, че някои колеги продължават да увеличават рентите. Вярно, че на фона на инфлацията, която официално достига 12%, собствениците на земи имат право да искат компенсация. Защото миналата година цената на пшеницата беше 420 лв. за тон, сега е 600 лв., но миналата година цената на торовете беше 300-350 лв. за т, а сега е в пъти по-висока.

И това е огромен проблем. Именно затова и тези едногодишни договори за отдаване на земята под наем са причина рентите така да растат - типичен е примерът в Добруджа, където колегите арендатори, за да вземат повече площи, се съгласяват на подобни увеличения в рентите. Време е законодателно този процес да се уреди, но при тази политическа обстановка не виждам как.

При така обрисуваната мрачна картина ще бъдат ли намалени площите с пшеница и ечемик тази есен?

Със сигурност ще има известно намаление, но не вярвам да бъде в посока към намаление на площите, а към технологиите. По-скоро, колегите няма да торят предсеитбено или ще се прави компромис с определени обработки, за да търсят варианти за намаление на себестойността. Но този проблем едва ли е на вниманието на някой в държавната администрация. След като не можаха да се справят с този внос от Украйна, очевидно, че ситуацията у нас е да се трупат проблеми заради нечие бездействии, но ефектът от това натрупване ще се усети от следващите правителства. Не вярвам и в тези измислени прогнози за пшеничената реколта, която щяла да бъде 6,5 - 7 милиона тона. Няма как при сушата и цените на торовете да постигнем подобни количества. Според мен тазгодишната реколта ще бъде между 5,5 – 5,7 млн. т. А като виждам и как не се справят с поголовното нападение от нощенка по слънчогледа, а вече и по царевицата, прогнозите за добра реколта и от пролетните култури постепенно се изпарява.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Борислав Петков: Къде са онези 1,1 млрд. лв., с които сега да бъде изкупено зърното ни на борсови цени?
28407
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Земеделски производител и експерт в поземлените отношения
Борислав Петков: Едногодишните договори мигновено трябва да изчезнат от правния мир!
Интервю с фермера от Лесово Борислав Петков
Петков: Груб натиск над фермерите - искат по 9 лева на декар да очертават вместо нас!
Мнението на бранша
Борислав Петков: Космическа себестойност от 370-380 лв. на декар ще ударим тази есен при пшеницата!
Фермерът от Лесово за отражението от войната и цените на зърното
Борислав Петков: Как под обстрел в Украйна ще се проведе пролетната сеитба – нямам идея!
Посолството в Киев цял ден не може да организира връщането на фермери в България
Какво иска браншът от следващия кабинет
Борислав Петков: Поземлена реформа и край на дивия капитализъм с наддаването при рентите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини