Начало » Новини » Интервю
04.10.2022 г.

Борислав Петков: Космическа себестойност от 370-380 лв. на декар ще ударим тази есен при пшеницата!

Мнението на бранша
Борислав Петков: Космическа себестойност от 370-380 лв. на декар ще ударим тази есен при пшеницата!

sinor.bg

Докато политиците се почесват по главите кой, как и с какви компромиси ще продължи да управлява бедната ни татковина, за земеделците есенната сеитба започна. И за първи път кампанията е съпроводена с хиляди въпросителни дали земеделските производители ще намерят нужното финансиране за всички агротехнически мероприятия, необходими за добра реколта през следващата година. Защото освен високите цени на торове, горива и препарати за растителна защита, това лято зърнопроизводителите буквално бяха поставени на колене и от търговците, които напълниха складовете си с украинско зърно и маслодайно семе, и от държавата, която позволи това да се случи.

Производели на олио и търговци на практика получиха „на тепсия” от родната администрация възможността да напълни складовете си с евтина пшеница и слънчоглед, защото държавата не осигури адекватен контрол по границата с Румъния и не екскортира товарите от Украйна до пристанищата.

И Йосиф Делгянски с критика срещу управниците

Идеята на Еврокомисията за подпомагане на Украйна беше зърното директно да отива към пристанищата напът за трети страни или за държави в ЕК, чиято продоволствена сигурност не е осигурена. Вместо това стотици компании на територията на България се възползваха от евтиното безмитно зърно и маслодаен слънчоглед. В резултат на това половината от експорта на украинския маслодаен слънчоглед, който би трябвало да отиде в държавите с нарушена продоволствена сигурност, беше изкупен от българските рафинерии и търговци на слънчоглед, съобщи преди седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски, след като тези данни са били изнесени и на Съвета на министрите, заседавал на 26 септември в Брюксел.  

Колкото и да искаме да сме независими от политиците, ние зависим от тях и това се видя от ситуацията през последните две години, когато минаваме от избори в избори”, коментира за Синор.бг Борислав Петков, зърнопроизводител от Южна България. Подобно на повечето си колеги и той смята, че „безконтролният внос от Украйна буквално уби вътрешния пазар, а земеделците не разполагат със свежи оборотни српедства за есенната сеитба”. Голяма част от ожънатата пшеница, царевица и слънчоглед стоят по складовете, защото цените на зърното рязко паднаха и е напълно неизгодно да се продава в момент, когато себестойността на новата сеитба буквално „удря висините”.

За първи път разходите за производство на декар пшеница ще достигнат 370-380 лева”, посочи Петков. За незапознатите ще кажем, че до миналата година тази себестойност беше три пъти по-ниска. Огромната тежест за този скок в разходите имат цените на торовете за предсеитбено подхранване, които са над два пъти по-скъпи от тези през миналата есен. За един тон сега плащаме между 1 900 и 2 200 лв., докато миналата година по това време комбинираните торове струваха 900 лв. за тон”, пояснява Борислав Петков.

Фермерът е обществено ангажиран

В същото време „пазарната икономика” у нас, подсилена от безконтролния внос на маслодаен слънчоглед от Украйна, третиран с препарати, които в Европейския съюз са абсолютно забранени, е на път да фалира немалко зърнопроизводители. Защото те са изнудвани да продават качественото си зърно под себестойност, в противен случай няма как да осигурят свободни средства за есенната сеитба. Ситуацията е тежка не само за зърнопроизводителите, но и за потребителикте, посочва Петков. Защото „олиото, което в момента се продава на родния пазар, не е произведено от български слънчоглед, а от украински, а той е третиран с препаратите „Крайцер” и „Гаучо”, забранени на територията на ЕС!”, дебело подчертава зърнопроизводителят. И припомня, че вносът започна още през май тази година, когато властта можеше да вземе бързи мерки, но това не се случи.

Иначе, ако слушате политиците, те „мислят и действа в името на народа”. Само че редовите гласоподаватели отдавна не вярват на подобни словоизлияния! Затова и след изборите на 2 октомври всеки втори социолог и експерт повтаря по медиите, че напролет се задават нови избори, но това е нож с две остриета!

Екатерина Стоилова

Борислав Петков: Космическа себестойност от 370-380 лв. на декар ще ударим тази есен при пшеницата!
21363
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини