Начало » Новини » Света
07.06.2022 г.

Европарламентът и Съветът на ЕС се споразумяха по докладването на пестицидите

Законодателство
Европарламентът и Съветът на ЕС се споразумяха по докладването на пестицидите

sinor.bg

От 2028 година държавите-членки в ЕС ще трябва да събират годишни данни за употребата на пестициди, торове и антимикробни средства, според новите правила, договорени от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Задължението е предвидено в новия Регламент относно статистиката за селскостопанските влагани ресурси и продукция (ССВРП), по който Френското председателство на Съвета и Парламентът постигнаха предварително политическо споразумение, съобщиха от пресцентъра на Съвета.

Преразглеждането на регламента за ССВРП засяга данните за селскостопанското производство, растителната продукция, селскостопанските влагани ресурси и цените. Целта е да се предоставят по-точни статистически данни за селскостопанските влагани ресурси (цени на семена, пестициди, фуражи и др.) и продукция (растениевъдство и животновъдство и цени), които се събират от земеделски стопанства, административни източници, посредници (мандри и др.), търговци на едро и пазарни организации.

Законодателите постигнаха съгласие за обхвата на новия регламент за ССВРП, а също и за периодичността при предаване на събираните данни - по-специално, за продуктите за растителна защита (ПРЗ) и биологичното земеделие.

По отношение на биологичното земеделие страните постигнаха съгласие за необходимостта да се гарантира, че наличните статистически данни са последователни - спрямо други статистически данни за селскостопанското производство, включени в набора от данни.

За продуктите за растителна защита (ПРЗ) е договорен преходен период от три години, считано от 2025 г., с междинно събиране на данни и за референтната 2026 г.

След базовата 2028 година данните ще се събират всяка година и ще се публикуват веднъж годишно от 2030 г. нататък.

Ежегодното събиране на данни обаче е обвързано с наличието на електронни регистри за професионалните потребители на продукти за растителна защита. Събирането на данни за ПРЗ ще се основава на общ списък на представителни култури, който ще се променя по време на преходния период. Регламентът за ССВРП предвижда европейско финансиране за преходния период, за да се съдейства на националните статистически органи при подготовката за ежегодното събиране на данни за ПРЗ.

Съзаконодателите постигнаха съгласие също за това, че преразгледаният регламент за ССВРП следва да съдържа подходящи предпазни клаузи, за да се избегне увеличаване на административната тежест за земеделските стопани и националните администрации.

След предварителното политическото споразумение, постигнато в началото на юни, регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета и Европейския парламент. От страна на Съвета предложението ще бъде представено на Специалния комитет по селско стопанство в най-кратък срок, преди да се премине към официалните етапи на процедурата по приемане.

Припомняме, чен 2 февруари 2021 г. Комисията представи предложението за регламент за ССВРП. С предложението се създава рамка за агрегирани европейски статистически данни, свързани с влаганите ресурси и продукцията на селскостопанските дейности, както и с употребата като междинен продукт на тази продукция в селското стопанство и с нейното събиране и промишлена преработка. В рамките на Съвета предложението за регламент за ССВРП беше разгледано от работна група „Статистика“ още на 19 февруари 2021 г. Съветът и Парламентът започнаха междуинституционални преговори на 3 февруари 2022 г., които доведоха до постигнатото споразумение.

Лилия Александрова

Европарламентът и Съветът на ЕС се споразумяха по докладването на пестицидите
7030
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Преопаковани и етикетирани съгласно действащото законодателство
Във Велинград откриха неразрешени в ЕС препарати за растителна защита
За успешно начало на растителната защита при лозата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини