Начало » Пазари » Маслодайни култури
17.03.2022 г.

Производителите на чипс в Белгия минават на палмово масло

Голяма верига магазини в Германия ограничи продажбите на олио до 4 бутилки
Производителите на чипс в Белгия минават на палмово масло

На компаниите от сегмента за преработка на картофи в Белгия се налага да се прехвърлят от използването на слънчогледово олио към употреба на палмово масло, оплакаха се от браншовата организация Belgapom, цитирани от обществените радио и телевизия на Фландрия VRT. „Остра криза. В момента всичко отива за предприятията за преработка на картофи”, заяви Кристоф Вермюлен, женерален директор на Belgapom, имайки предвид все още наличните количества олио.

Обикновено в преработката на кратофи и конкретно в производството на чипс в Белгия се използва слънчогледово олио, 75% от което се внася от Украйна и Русия. Нападението на Русия над Украйна обаче накъса доставките и води до недостиг на растителното масло в държавите-членки на Европейския съюз, а това принуждава производителите да търсят алтернативи. „Най-напред се насочваме към палмовото масло”, посочи Вермюлен.

Поскъпването на петрола обаче води до повишаване на цените и на алтервативите на олиото.

Междувременно германската верига супермаркети Aldi Sud наложи ограничение за продажбата на слънчогледово олио до 4 бутилки на клиент, съобщи местният бизнес седмичник Lebensmittel Zeitung. Конкурентите им от Lidl и Edeka, цитирани от електронното издание inFranken,  пък обявиха, че олиото не достига и в близко бъдеще цената му само ще се повишава. От рафтовеге изчезват и останалиге растителни масла.

Търговците изтъкват няколко причини за недостига, проявяващи се в един и същ момент. Това са продължаващото разпространение на коронавируса, слаби реколти от маслодайни култури в Централна Европа и повишаването на производствените разходи. Освен това по данни на Lebensmittel Zeitung два големи производителя в Европа са спрели производството. Блокирането на доставките от 2 големи износителя на слънчоглед и рапица като Украйна и Русия само наля масло в огъня.

Не трябва да се пропуска и отражението на посочените фактори върху цените на олиото. Ако през миналата година растително масло за готвене в долния ценови сегмент все още можеше да се купи за под 1 евро литъра, днес купувачите трябва да се бръкнат с поне 1,8-2 евро за същото количество.

Производителите на чипс в Белгия минават на палмово масло
3121

Последни материали
Виж
Годишна среща на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Димитър Манов: Кризата обостри интереса на бизнеса към енергийните одити
Министерството на иновациите и растежа, МВР и ДАНС
Три ведомства с общи антикорупционни действия по европрограмите
Отровиха пчелините в района на село Катерица
Програмата
И на 30 юни ще има виртуална приемна в агроминистерството
Отчет на агенцията към Министерството на икономиката
След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания
Втора среща с фермерите в Горна Митрополия
С фунгицидите на „Байер” имате зелен ефект при пшеницата дори в суха година
Свързани материали
Виж
Предложение
Актуализацията на бюджета е „на кантар”, а от ИТН искат намален ДДС за още храни
Браншови организации искат среща с правителството за увеличаване на квотите за износ
В навечерието на жътвата складовете в Сърбия са пълни със зърно и олио
Цени на едро и дребно на олиото в страната
През последната седмица олиото поскъпва в големите супермаркети
В нарушение на Женевската конвенция от 1949 година
Руските окупатори подхванаха и украинското олио
Експерти на FEDIOL отчитат ръст на предлагането на продукта в общността
ЕС се приспособява към недостига на слънчогледово олио
В Германия отчетоха рязък ръст в търсенето им през март
Повишаването на цените вдигна подажбите на брашно и олио във Франция
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам