Начало » Пазари » Маслодайни култури
12.03.2022 г.

Македония забрани износа на олио до 31 май

Турция и Сърбия разшириха тази забрана и върху зърното и брашното
Македония забрани износа на олио до 31 май

Правителството на Северна Македония взе решение да забрани износа на слънчогледово олио до 31 май, съобщи електронното издание Telegrafi. Решението е част от мерките в подкрепа на икономиката на страната в период на повишаване на цените на хранителните стоки и енергоносителите.

Решението е взето на база на закона на търговията, който позволява на правителството да ограничава износа и вноса на стоки при необичайна обстановка. Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски определи настоящата европейска и световна криза като най-голямата след Втората световна война. От края на 2021 г. Европа е изправена пред газова и енергийна криза, а от 2020 г. се бори срещу разпространението на пандемията от коронавирус.

За колко време ще свърши олиото в ЕС при продължаваща война в Украйна

Цените на маслото брашното и бензина се повишават във всички държави от Западните Балкани, като най-тежко изглежда е положението в Албания, констатират от изданието.

Междувременно от 10 март Сърбия наложи временна забрана върху износа на основни хранителни стоки – пшенично брашно и олио, както и на основни зърнени култури като пшеница и царевица. Причината е да бъдат пресечен навреме възникващия недостиг на фона на рязко нарасналото търсене както на вътрешния, така и на международните пазари след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи местната телевизия „Агро”. Мярката бе обявена предварително от президента на страната Александър Вучич. „През последните 3 дни износът на зърно, брашно и растителни масла от Сърбия се увеличи рязко на фона на нарасналите цени в световен мащаб. Някои компании смятат, че настоящото положение е добър начин да спечелят. Ние обаче не можем да позволим това да се случва неконтролируемо, трябва да разполагаме с необходимите запаси пшеница за вътрешните ни нужди. От 10 март няма да има износ – спираме износа на пшеница и брашно от четвъртък, спираме износа на царевица, спираме износа на слънчогледово олио”, каза Вучич пред местната телевизия B92.

По-рано през седмицата и Турция допълни своя забрана за износа със слънчогледовото олио, пшеничното, царевичното и ръженото брашно, булгура и други продукти от зърнени култури, както и всички бобови, включително лещата, грахът и фасулът. Информацията стана достояние чрез Сабина Садикова, директор на руското представителство на Agrozan Commodities DMCC, която пред агенция „Интерфакс” се позова на публикация в турския официален вестник Resmi Gazete и свои търговски партньори в страната. Действията се предприемат на фона на повишаващите се цени и пробивите във веригите за доставки вследствие на нападението на Русия над Украйна. По данни на Садикова съответните разпореждания вече са получени от министерството на селското стопанство и горите на Турция. И тук забраната за износ ще действа до 31 май тази година.

Тя съобщи също, че преди повече от 2 години в Турция е взето решение да се изнася само брашно, получено от вносна пшеница. По нейни данни Турция, която е сред големите вносители на пшеница и износители на брашно в света, внася всяка година около 4 млн. тона пшеница и изнася получените от нея около 3 млн. тона брашно. „През миналатагодина делът на Русия в това бе 80%, а през тази година заради митата върху износа – 50%. Останалите 50% бяха доставки от Украйна, България и Румъния”, посочи мениджърът.

Според нея не е изключено Турция скоро да наложи забрана и върху износа на макаронени изделия. 

Македония забрани износа на олио до 31 май
11228
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
В опит да удържи цените им на фона на намалелите запаси
Индия запазва пониженото мито при внос на масла за готвене до март 2025 година
Праламентарен блиц контрол
Вътев: От 1-и декември рафинериите за олио ще получат потребните им количества слънчоглед
При слънчогледа обаче е отчетен значителен ръст
ЕС сви преработката на маслодайни култури през септември
Въпрос на диалог и разбиране
Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели
При спад на цените от 110 долара на тон спрямо търга преди 4 седмици
Олива пласира още 20 000 тона слънчогледово масло на търга в Египет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини