Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
26.11.2021 г.

Прогнозират свиване на площите с картофи в северозападна Европа и през този сезон

Високите цени изкушават фермерите да сеят зърно и рапица
Прогнозират свиване на площите с картофи в северозападна Европа и през този сезон

През 2021 г. засетите площи от компаниите, членуващи в Асоциацията на производителите на картофи в северозападна Европа, са намалели с 24 хил. хектара до 498 хил. хектара, става ясно от публикувания отчет на организацията, цитиран от електронното издание PotatoNewsToday. Експерти на асоциацията смятат, че тази тенденция може да се запази и през настоящия сезон, а производителите – да се насочат към отглеждането на зърно и рапица, ако разходите в бранша продължат да нарастват.

Като цяло експертите оценяват 2021 г. като трудна за производителите на картофи. След дъждовното лято в Европа и през есента при прибирането на реколтата в Белгия, Холандия и Германия метеорологичните условия се оказаха неблагоприятни. На голяма част от фермерите се наложи да отлагат ваденето на картофите в очакване на по-подходящо време, но това само забави темпото на прибирането на реколтата. В отчета се подчертава, че производителите на картофи като цяло са получили добра реколта в зависимост от региона, но добивите ще са по-ниски запади значителните загуби и увреждането на грудките от дъждовното време, както и заради очертаващите се проблеми със съхраняването им.

Рисковете в производството на зеленчуци в световен мащаб нарастват постоянно, независимо дали са финансови (повишени разходи) или са свързани с климатичните промени, изтъкват от асоциацията. Световното поизводство на картофи през тази година се прогнозира на ниво от 22,7 млн. тона – със 700 хил. тона по-малко от 2020 г. Този спад заедно с възстановяването на повечето вериги за износ на преработена продукция води до относителен баланс между търсенето и предлагането. Търсенето на картофи в момента е силно, но част от реколтата остава в складовете, тъй като производителите очакват по-високи изкупни цени. Същевременно преработващите предприятия усещат недостиг на суровина. Допълнителни затруднения им създават проблемите във веригите за доставки и особено повишаването на разходите за енергоносители, масла, опаковки и работна ръка.

През целия минал сезон разходите за производството и преработката на картофи се увеличаваха, най-вече за дизелово гориво и електроенергия. Освен това растенията трябваше да бъдат обработени допълнително срещу мана, което отново умеличи разходите. Цените на торовете нараснаха с 50% при калиевите и с 200-300% при азотните. Изкупните цени на картофите обаче се понижиха с между 50 евроцента и 2 евро за 100 килограма спрямо миналата година в зависимост от вида (ранна или основна реколта) и държавата, в която се произвеждат. Същевременно цените на производител на зърнените култури и рапицата се повишиха, което осигурява по-висок марж на печалба и намалява рисковете в сравнение с отглеждането на картофи.

По-високите производствени разходи, резкият ръст в цените на зърното и несигурността по отношение изкупните цени може да се отразят върху площите, които ще бъдат засети с картофи през 2022 г. в страните от северозападна Европа, коментират експертите на организацията. Те са убедени, че ако изкупните цени не нараснат с 3-4 евро за 100 килограма, при които производството е печелившо, свиването на засетите площи с картофи догодина е почти неминуемо.

Прогнозират свиване на площите с картофи в северозападна Европа и през този сезон
14103
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини