Прибирането на лука е отговорна задача, ако планираме да запазим реколтата до пролетта. Теоретично лукът в хранилището може да се запази добре, ако условията през сезона са били оптимални – без силни колебания на температурата и влажността, запазили сме здрави луковиците по време на прибиране на реколтата и след това сме осигурили необходимите условия за съхранение.
За съжаление, времето се променя бързо и винаги е възможно да ни подведе, малки пропуски при подготовката и сушенето или наличието на патогени, което в крайна сметка се превръща в беда.
Защо лукът гние?
Гниенето на лука при съхранение се причинява от различни вредни гъбички и бактерии, които са често срещани в почвата и засягат различни растения гостоприемници. Те се превръщат в сериозен проблем тогава, когато лукът се отглежда монокултурно или при късо сеитбообращение, засажда се прекомерно гъсто, престоява твърде дълго в почвата или не е добре изсушен преди да влезе в мястото за съхранение.
Обикновено предвестници на гниенето са горещи и влажни лета. Продължителни периоди на влажни условия (4-6 седмици) преди прибирането на реколтата също насърчават гниенето при съхранение.
Грубо боравене, което уврежда луковиците по време на прибиране и сортиране, висока температура и влажност в мястото за съхранение – всичко това води до увреждане и загуба на реколтата. Тъй като няма безопасни фунгициди за третиране на лука след прибиране, в този случай превенцията е най-доброто лечение.
Превантивни мерки срещу гниенето на лука при съхранение
За да сведем до минимум гниенето на лука при съхранение, важно е следното:
– спазване на правилата на сеитбообращение;
– внимателно боравене по време на прибиране и сортиране на луковиците, за да се предпазят от нараняване и увреждане, което може да доведе до навлизане на патогени;
– сушене с често обръщане след прибиране на реколтата, което трябва да има продължителност поне две седмици и повторно сортиране на този етап;
– след прибиране на реколтата луковиците трябва да са постоянно сухи;
– поддържане на добра вентилация и препоръчителни параметри за съхранение на лука – температура от 0 до +4 градуса по Целзий и влажност 60-70%;
– съхранение на тъмно, защото светлината може да провокира прорастване, загниване и влошаване на качеството;
– регулярно преглеждане и сортиране.
Основни болести по време на съхранение на лука
При неправилно съхранение на лука се развиват следните болести:
1. Бактериално гниене (известно е още като меко гниене), което се разпознава по острата и неприятна миризма и воднисти тъкани. На външен вид луковиците изглеждат здрави, но при разрязване се вижда потъмняване на люспите и насищане с вода.
2. Черното гниене се причинява от гъбичка, като луковиците се размекват, а люспите засъхват и се мумифицират. Под повърхностните люспи се вижда черна прахообразна маса, приличаща на сажди – това са спорите на гъбичката.
3. Синьо-зеленото гниене е аналог на черното. Болните луковици миришат силно и се покриват със синьо-зелен налеп, който обхваща и шийката – прилича на филц.
4. Фузарийното гниене се причинява от гъбичен патоген. Отличителните признаци са бял пухкав налеп в основата или шийката на луковицата, а понякога бледорозов между люспите. Една заразена глава ще зарази всичките си съседи, но ако се отстрани навреме, останалите няма да бъдат засегнати.
5. Сивото гниене се причинява от гъбичен патоген и засяга шийките на луковиците. Наблюдава се сива плесен, гниене и омекване в областта на шийката, а понякога под люспите се образуват черни структури (склероции), които имат диаметър до 1,5 см. Гъбата се разнася с посадъчния материал, остава неактивна по време на вегетацията и се развива 8-10 седмици след началото на съхранение.