Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2024 г.

Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение

Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение

Прибирането на лука е отговорна задача, ако планираме да запазим реколтата до пролетта. Теоретично лукът в хранилището може да се запази добре, ако условията през сезона са били оптимални – без силни колебания на температурата и влажността, запазили сме здрави луковиците по време на прибиране на реколтата и след това сме осигурили необходимите условия за съхранение.

За съжаление, времето се променя бързо и винаги е възможно да ни подведе, малки пропуски при подготовката и сушенето или наличието на патогени, което в крайна сметка се превръща в беда.

Защо лукът гние?

Гниенето на лука при съхранение се причинява от различни вредни гъбички и бактерии, които са често срещани в почвата и засягат различни растения гостоприемници. Те се превръщат в сериозен проблем тогава, когато лукът се отглежда монокултурно или при късо сеитбообращение, засажда се прекомерно гъсто, престоява твърде дълго в почвата или не е добре изсушен преди да влезе в мястото за съхранение.

Обикновено предвестници на гниенето са горещи и влажни лета. Продължителни периоди на влажни условия (4-6 седмици) преди прибирането на реколтата също насърчават гниенето при съхранение.

Грубо боравене, което уврежда луковиците по време на прибиране и сортиране, висока температура и влажност в мястото за съхранение – всичко това води до увреждане и загуба на реколтата. Тъй като няма безопасни фунгициди за третиране на лука след прибиране, в този случай превенцията е най-доброто лечение.

Превантивни мерки срещу гниенето на лука при съхранение

За да сведем до минимум гниенето на лука при съхранение, важно е следното:

– спазване на правилата на сеитбообращение;

– внимателно боравене по време на прибиране и сортиране на луковиците, за да се предпазят от нараняване и увреждане, което може да доведе до навлизане на патогени;

– сушене с често обръщане след прибиране на реколтата, което трябва да има продължителност поне две седмици и повторно сортиране на този етап;

– след прибиране на реколтата луковиците трябва да са постоянно сухи;

– поддържане на добра вентилация и препоръчителни параметри за съхранение на лука – температура от 0 до +4 градуса по Целзий и влажност 60-70%;

– съхранение на тъмно, защото светлината може да провокира прорастване, загниване и влошаване на качеството;

– регулярно преглеждане и сортиране.

Основни болести по време на съхранение на лука

При неправилно съхранение на лука се развиват следните болести:

1. Бактериално гниене (известно е още като меко гниене), което се разпознава по острата и неприятна миризма и воднисти тъкани. На външен вид луковиците изглеждат здрави, но при разрязване се вижда потъмняване на люспите и насищане с вода.

2. Черното гниене се причинява от гъбичка, като луковиците се размекват, а люспите засъхват и се мумифицират. Под повърхностните люспи се вижда черна прахообразна маса, приличаща на сажди – това са спорите на гъбичката.

3. Синьо-зеленото гниене е аналог на черното. Болните луковици миришат силно и се покриват със синьо-зелен налеп, който обхваща и шийката – прилича на филц.

4. Фузарийното гниене се причинява от гъбичен патоген. Отличителните признаци са бял пухкав налеп в основата или шийката на луковицата, а понякога бледорозов между люспите. Една заразена глава ще зарази всичките си съседи, но ако се отстрани навреме, останалите няма да бъдат засегнати.

5. Сивото гниене се причинява от гъбичен патоген и засяга шийките на луковиците. Наблюдава се сива плесен, гниене и омекване в областта на шийката, а понякога под люспите се образуват черни структури (склероции), които имат диаметър до 1,5 см. Гъбата се разнася с посадъчния материал, остава неактивна по време на вегетацията и се развива 8-10 седмици след началото на съхранение.

Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
2914
 

Последни материали
Виж
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
Свързани материали
Виж
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини