Начало » Новини » Коментари
18.02.2022 г.

Новият Стратегически план – добре познатото старо!

Представянето на проекта пред депутатите от земеделска комисия
Новият Стратегически план – добре познатото старо!

sinor.bg

Повече от три часа експертите от министерството на земеделието представиха вчера пред депутатите от земеделската комисия в парламента последния вариант на Стратегическия план на България до 2027 г. Но както фермерите правилно отбелязаха – „много умуване мина по този план, а нищо ново под слънцето!”. И когато депутатите взеха да питат – а защо я няма „дигитализацията” в плана и дали ще има подпомагане за инвестиции в „кръгова икономика”, изведнъж се разбра, че тези нови интервенции са набутани „в дън горите тилилейски” – едните съвсем са извадени от Стратегическия план, защото щели преобладаващо да се подпомагат в Плана за възстановяване и развитие на България. За кръговата икономика пък насърчението щяло да се прилага с инвестиционните мерки на ПРСР - но дали родните фермери ще бъдат допустими по тях и ще отговарят ли на европравилата, това тепърва ще видим.

Как ще се приспадат заплатите при налагане на санкциите с таваните за директните плащания

Колкото до подпомагането на групите и организациите на производителите от секторите „плодове и зеленчуци”, където по пазарните мерки има оперативни програми, там родните земеделци толкова не са готови с изискванията, че на този етап това подпомагане щяло да се прилага чак след 2025 година, когато България направи актуализация на Стратегическия план. Иначе от пазарните мерки е важно, че за първи път в програмата за лозарство и винарство, която влиза в Стратегическия план, ще има подкрепа и за винен туризъм, обясни Ирина Лазарова, експерт от агроведомството.

Ето и накратко как ще изглежда планът по линия на Директните плащания в презентацията на шефа на дирекция „Директни плащания” в агроминистерството Аделина Стоянова. Ставките по СЕПП остават като досега прилаганите – 100 евро на хектар, или 20 лв. на декар. Бюджетът за базовото плащане ще съставлява 48% от годишно разпределените бюджети за първи стълб. 

Как изглежда чешкият стратегически план

Новите еко-схеми получават 25% от бюджета на директните плащания, които вече не са доброволни, както беше досега. Там са определени 9 интервенции и всеки земеделец ще избира коя от тях би могъл да изпълнява. Основните са плащанията за азот-фиксиращите култури, особено място се отделя на биофермерството, където ще се подпомагат всички култури и животни. Ще се подкрепя пестеливото използване на торовете и препаратите за растителната защита. Особено място е отредено и на помощта за поддържане на пасища, буферни ивици, междуредията при овощните градини и др.

При обвързаното подпомагане годишно процентът остава 13, като държавите-членки трябва да доказват, че с тази подкрепа ще спазват и изискванията на Световната търговска организация (СТО). Съветът на ЕС се съгласи да не намалява процентът за обвързаното с производство подпомагане до 11 процента, каквото беше първоначалното предложение, именно заради изискванията на СТО, припомниха от агроминистерството.

Ставките за обвързаната подкрепа няма да поднат под досега прилаганите, е намерението на администрацията. За първи път в Стратегическия план ще има обвързана подкрепа и за произвежданите в планинските и полуплански региони плодове и зеленчуци – тази помощ обаче ще бъда само за фермери с площи до 15 декара 1,5 хектара, увери Стоянова.

И през този период бюджетът за младите фермери ще бъде 2% от този за директните плащания. За дребните стопани бюджетът е 0,36% от този на директните плащания, като фермерите ще получават по 1 250 евро годишно за стопанство. Изискването е обаче да спазват предварителната условност, т.е. и те ще прилагат основните екоправила като останалите земеделци.

Всяка година 3% от директните плащания ще се заделят за Фонда за управление на риска, като самите земеделски стопани също ще имат свое финансово участие в този фонд. С тези средства ще се покриват обезщетенията от природните бедствия, които нанасят щети на реколтата.

България има преходен период до 2025 г., в който ще започне да прилага и така наречената социална условност. Това означа, че Главната инспекция по труда трябва до този период да се преструктурира, за да може да проверява стопанствата.

(Очаквайте още по темата)

Новият Стратегически план – добре познатото старо!
7555
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
Първата година от действието на Стратегическия план
Пчеларите получиха над 4 милиона лева през 2023 г.
На 13 декември
Кабинетът одобри промените в Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г.
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини