Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.12.2021 г.

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни

Всички растения се нуждаят от подхранване, поливане и светлина. Тя е сред най-важните фактори, защото е необходима за протичане на фотосинтезата – един от най-удивителните процеси в живата природа. Фотосинтезата е биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения. Светлината за растенията е особено необходима във времето, когато жизнените процеси протичат най-енергично.

Преобладаващата част от градинските култури са светлолюбиви, което означава, че за пълноценното им развитие е необходима достатъчно светлина.

Планиране на градината

За получаване на максимална реколта е необходимо добро проучване на характеристиките на отглежданите култури и засаждането им на подходящо място. Това е особено важно за по-малките градински участъци, на които не е възможно да отглеждаме всичко, което желаем.

Важно е да се отчетат много изисквания, но едно от основните е съседството на растенията и взаимното им влияние (алелопатия). Мястото на различните култури трябва да бъде съобразено и с изискванията им към светлината – слънце или сянка, защото имат различно отношение към нея.

Да вземем за пример репичките – експертите твърдят, че можем да получим до 10 кг от 1 м2 и тогава логично питаме за сорта. В случая не са важни само сортовите особености, а агротехническите практики. Да, репичките обичат светлина, но дозирана и максимална реколта се получава, когато денят е кратък. При продължително слънцегреене те започват да стрелкуват и може и един килограм да не получим.

Най-много светлина е необходима за домати, краставици, боб, тиквички, патладжани, пипер, тикви, дини, пъпеши, царевица. Значително по-малко светлина е необходима на репичките, спанака, копъра.

Кореноплодните култури, салатите, зеленолистните зеленчуци (манголд, рукола и др.) и подправките растат добре в частична сянка.

Изисквания към топлината

Растенията се разделят на две основни групи в зависимост от изискванията им към топлината – топлолюбиви и студоустойчиви. Често листата на топлолюбивите култури (домати и патладжан) са покрити с власинки, но не винаги е така. Власинките им позволяват да се предпазят от прегряване. Пиперът се предпазва по друг начин – преминава през повишено изпаряване на водата. Това показва, че е много важно да познаваме всички особености на растенията, които ще отглеждаме.

Най-взискателни към топлината са патладжанът, пиперът, краставиците, доматите, тиквичките и патисоните. Те започват да покълват при температури не по-ниски от 14-15 градуса по Целзий. Развиват се най-добре при температури 22-26 градуса. Не понасят и най-малките застудявания под 14 градуса – преустановяват развитието си.

Някои овощни култури – праскови, кайсии, орехи и лозите се нуждаят от повече топлина. При продължително застудяване и ниски температури измръзват плодните пъпки, а понякога частично и дървесината.

Има и топлоустойчиви култури – пъпеш, диня, тиква, боб и царевица. Те започват развитието си при температури 15-17 градуса и плододават при температури 25-30 градуса.

Има и „моржове“ сред градинските растения – китайско, брюкселско, савойско, бяло и червено главесто зеле, алабаш, моркови, цвекло, ряпа, репички, магданоз, целинат, пъщърнак, лук, чесън, праз, маруля, грах и спанак. Те не се плашат от застудяване. Семената на тези култури покълват при 5 градуса и растат вече нормално при 15 градуса.

Има и зимоустойчиви зеленчуци – киселец, хрян, ревен, аспержи, естрагон, някои сортове лук и чесън и др. Те започват да растат при 1-2 градуса над нулата и дават ранна реколта. Могат да преживяват и студове при -10 градуса.

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни
17616
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приложение ни пази от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Преди да започнат горещините
Възможно ли е да засадим краставиците на сянка?
Практика
За зеленчуците, които не обичат много слънцето
Християнски празници
Еньовден е – наберете си билки!
Християнски празници
На Игнажден в къщата ви да влязат добри хора!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини