Начало » Новини » Страната
19.07.2024 г.

Приложение ни пази от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето

Приложение ни пази от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето

В разгара на лятото в северното полукълбо, излезе нова актуализирана версия на приложението SunSmart Global UV, което помага на хората да се предпазват от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и да намалят глобалното бреме на рака на кожата и свързаните с ултравиолетовите лъчи увреждания на очите.

Приложението за мобилни телефони, пуснато първоначално през 2022 г., предоставя петдневни прогнози за ултравиолетовите лъчи и времето на места, които могат да се търсят. То е подкрепено от Световната здравна организация (СЗО), Световната метеорологична организация (СМО), Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) и Международната организация на труда (МОТ).

Актуализираното приложение интегрира национални и местни потоци от данни, като поддържа множество езици, включително английски, арабски, китайски, италиански, немски, руски, испански, френски и холандски. То е достъпно безплатно в магазините за приложения на Apple и Google Play.

„Защитата от ултравиолетовите лъчи (UV) не е просто предпазване от слънчево изгаряне, а опазване на бъдещото ви здраве“, заяви д-р Мария Нейра, директор на Департамента за климатични промени, околна среда и здраве към Световната здравна организация. „Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до рак на кожата, преждевременно стареене и увреждане на очите. Предприемането на превантивни мерки днес може да осигури по-здравословно утре.“

Приложението се основава на UV индекса, който описва нивото на слънчевата UV радиация на земната повърхност. UV индексът се отчита по скала от 1 (или „Нисък“) до 11 и повече (или „Екстремен“). Колкото по-висока е стойността на индекса, толкова по-голям е потенциалът за увреждане на кожата и очите и толкова по-малко време е необходимо, за да настъпи увреждане.

Максималната стойност на UV индекса е по пладне, когато слънцето е най-високо на небето. Препоръчва се адаптиране на дейностите на открито и използване на слънцезащитни средства, когато UV индексът е 3 или повече. Уврежданията от ултравиолетовите лъчи са кумулативни и те могат да бъдат вредни, когато хората са изложени на тях за дълъг период от време - дори и при ниски нива.

Приложението SunSmart Global UV App, използващо този индекс, осигурява последователно отчитане на ултравиолетовите лъчи и съобщения за общественото здраве в световен мащаб. То запознава обществеността с прости превантивни мерки, като например ограничаване на престоя на слънце по обяд, търсене на сянка, носене на защитно облекло и използване на широкоспектърни слънцезащитни продукти.

„Това приложение съчетава метеорологичен, екологичен и здравен опит, за да помогне на хората да се предпазят от слънцето както на работното място, така и в свободното си време.  То е важен инструмент в една много по-широка кампания за информиране на хората за рисковете за здравето не само от слънцето, но и от прекомерната топлина“, казва Джой Шумаке-Гуилемот от съвместната служба на ВМО и СЗО за климата и здравето и координатор на Глобалната информационна мрежа за здравето от горещините.

Приложение ни пази от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето
1645
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
С мобилно приложение се следят от температурата в кошера до събрания мед
Украинци и поляци създадоха високотехнологичен пчелин в Киевска област
Според изследване на учени от Станфърдския университет
Сидератите са в състояние да понижат добивите от царевицата и соята
Всеки заинтересован ще може да сигнализира при установени нередности
Приложение за проверка на превозни билети от временен склад улеснява контрола в горите
Иновации в ЕС
Интернет мрежата OriginTrail разпознава кои храни не са биологични
На фона на оплаквания на рибари за невъзможност да се снабдят с редовен документ
Улесняват рибарите с издаване на електронни билети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини