Начало » Новини » Страната
06.12.2021 г.

До 100 хил. евро ще получават „жените-земеделски стопани” с новите стратегически планове

Новата ОСП
До 100 хил. евро ще получават „жените-земеделски стопани” с новите стратегически планове

Една от бизнес дамите, производител на биологична продукция Снимка: sinor.bg

В регламента за стратегическите планове на държавите членки от Европейския съюз, приет преди броени дни от Европарламента, за първи път се дава определение на понятието „жена земеделски стопанин“. Целта е „да се осигури съгласуваност между интервенциите, прилагане с директните плащания и програмите за развитие на селските райони, така че да бъдат привлечене повече жени в производството на селскостопанска продукция”, се посочва в регламента.

Тъй като много селски райони в ЕС страдат от структурни проблеми като например липса на привлекателни възможности за заетост, недостиг на умения, недостатъчни инвестиции за свързаност, инфраструктура и основни услуги, и най-важното - отлив на млади хора, Европейската комисия предложи мерки за социално приобщаване, приемственост между поколенията и по-активно включване на жените в селската икономика плюс развитието на „интелигентни селища“ в изоставащите региони на Европейския съюз, четем в европейския регламент.

И България като останалите държави в ЕС ще бъде длъжна да включи в стратегическия си план по ОСП за следващия програмен период следните важни определения: какво означава селскостопанска дейност; земеделска площ; хектар, отговарящ на условията за подпомагане; истински (или активен) земеделски стопанин; жени земеделски стопани и млад земеделски стопанин.

А в определението за „жена земеделски стопанин“ трябва задължително да влиза фактът, че жените отговарят на условията да са „ръководители на стопанство“ и да имат подходящото обучение или необходимите умения за това управление.

Държавите членки ще предоставят подпомагането за тези бизнес дами чрез отпускане на еднократни суми с до 100 000 евро, които могат да бъдат съчетавани и с финансови инструменти, четем в регламента. Всичко това трябва да бъде описано в Стратегическите планове на страните-членките.

И България, и останалите държави от ЕС ще изработят тематични подпрограми за жените в селските райони, като улеснят подготовката на техните бизнес-плановете. С тези тематични подпрограми ще се включат мерки за подобряване на достъпа на жените земеделски стопани до земя, до кредитни или финансови инструменти. Ще се повишава и образованието на жените в областта на агрономството или ветеринарната наука, необходими за един мениджър на ферма.

Мерки за пчеларите в стратегическите планове

Крайната цел е да се насърчи заетостта на жените в селските райони, да се увеличи тяхното участие в местни групи за действие и развитие на местни партньорства по програмата Leader, като по този начин се преодолява разликата в заплащането и пенсиите на жените и мъжете, подобрява се равновесието между професионалния и личния живот и допълнително се предотвратява социалното изключване на жените в селските райони, е записано още в регламента.

И още за стратегическите планове

Държавите членки могат да разработват в стратегическия план подпрограми за насърчаване на достъпа на младите земеделски стопани и жените земеделски стопани до консултантските услуги в областта на селското стопанство. Ще определят също и условия за представяне на бизнес план и за неговото съдържание.

В контекста на засилена пазарна ориентация на ОСП, с нарадстващите рискове на пазара, свързани и с изменението на климата и зачестяващите резки екстремни метеорологични условия, както и санитарните и фитосанитарните кризи – всичко това може да доведе до нестабилност на цените и до нарастващ натиск върху доходите. Въпреки че земеделските стопани носят в крайна сметка отговорност за определяне на собствените си стопански стратегии, следва да се създаде надеждна рамка, за да се осигури подходящо управление на риска.

За тази цел държавите членки и земеделските стопани могат да създадат платформа на равнището на Съюза за управление на риска за изграждане на капацитет, за да се предоставят на земеделските стопани подходящи финансови инструменти за инвестиции и достъп до оборотен капитал, обучение, трансфер на знания и консултации. Като се вземат предвид съществуващите неравенства между половете, включително неравенството между половете в областта на цифровите технологии, трябва да бъде включена перспектива, свързана с равенството между половете.

При предоставяне на необвързано с производството подпомагане въз основа на системата от права за получаване на плащане, държавите членки следва да продължат да управляват национален резерв или резерви по група територии. Тези резерви следва да бъдат използвани приоритетно за младите земеделски стопани, за жените земеделски стопани и за фермери, които тепърва започват селскостопанска дейност. А за да се подобри участието на жените в селскостопанския сектор, може да се обмислят и възможностите за подкрепа на младите жени земеделски стопани. Правилата за използване и прехвърляне на права за получаване на плащане са необходими също така, за да се гарантира гладкото функциониране на системата, четем още в регламента.

Екатерина Стоилова

До 100 хил. евро ще получават „жените-земеделски стопани” с новите стратегически планове
77804
 

Последни материали
Виж
Документи се представят до 31 октомври, превеждат средствата до средата на декември
Започва прием по схемата за борба с доматен миниращ молец в оранжерии
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Всички изисквания за Кампания 2024 ще бъдат описани в наръчник
Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора
Производителите се надяват на ръст на изкупните цени и на украинската помощ
Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Създава са нова интервенция в обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания
Свързани материали
Виж
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Фермерско изложение ще се проведе в Бургас
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини