Начало » Новини » Страната
27.10.2021 г.

До средата на 2022 г. Еврокомисията ще редактира стратегическите планове на държавите в ЕС

Международна конференция
До средата на 2022 г. Еврокомисията ще редактира стратегическите планове на държавите в ЕС

Снежана Благоева Снимка: Министерство на земеделието

Независимо от факта, че европейските регламенти за бъдещата ОСП ще бъдат гласувани сравнително късно - на 23 ноември т.г. в Европейския парламент, а на 2 декември - от Съвета на ЕС, държавите членки трябва да представят своите Стратегически планове в Еврокомисията до края на тази година, а не в началото на следващата, каквито бяха предварителните съобщения от министерството на земеделието. Тази информация беше съобщена днес по време на международната конференция на Института по аграрна икономика от Снежана Благоева, екперт на агроминистерството в българското представителство на ЕК в Брюксел.

За да бъде улеснена процедурата за одобрение на плановете, през първото полугодие на 2022 г. Еврокомисията ще редактира и прави забележки по плановете и това ще продължи до юли 2022 г., така че държавите-членки вече да имат работещи национални документи за развитие на земеделието.

Към момента само две държави в ЕС са представили първи варианти на своите планове. Останалите са етапи SWOT-анализи и обсъждания с фермерите. Тъй като бюджетирането е най-сложния процес и по него на ниво европейски институции регламентите се забавиха, Еврокомисията обеща пълна публичност по дискутирането на всеки план. „По искане на държавите членки за прозраност ЕК ще отговаря публично на въпросите, поставяни от държавите-членки”, посочи още Снежана Благоева.

Всеки план ще бъде одобряван по водещи вътрешни правила, които ще са еднакви по отношение на всички държави-членки и те ще бъдат по същество "правно обвързващи изисквания". Самите държави нямат задължението да публикуват целите си стратегически планове, но ще има изискване за публично обявяване на основни части от документите.

Държавите-членки трябва да бъдат активни и в обратната връзка по вторичното законодателство, като информацията трябва да бъде в лимитиран вид, посочи още българският експерт по ОСП.

По отношение на изискванията, заложени в Зеления пакт Снежана Благоева подчерта важността на неговите изисквания, които са свързани с бъдещата ОСП, където 40% от бюджета се очаква да отиде за дейности и цели, свързани с климата.

Слънчевите панели почти липсват в българското село

Според Зеления пакт до 2050 г. държавите в ЕС би трябвало да са изпълнили всички изисквания, свързани с намаляването на емисиите парникови газове, като целта дотогава е нито един регион и нито един човек в ЕС да не бъде изоставен в подкрепата. В областта на земеделието важните елементи, по които ще се работи, са в областта на климата, биоразнообразието и стратегията „От фермата до трапезата”.

Благоева припомни, че през юли тази година беше приет европейският Закон за климата, където освен политики,свързани с намаляването на вредните емисии, ще се работи активно и за нарастване на така наречените „поглъщатели” (поглътители) на въглероден двуокис, каквито са горите, влажните зони и др.

Затова и оценките за въздействието върху околната среда ще бъдат основни при одобрението на стратегическите планове.

По отношение на дейностите в селското стопанство, които ще водят към изпълнението на целите на Зеления пакт, стратегическите планове трябва да подготвят фермерите през следващия програмен период, така че до 2030 г. с 20% да се намали употребата на торове, до 50% на пестициди и на опасни пестициди, с 50% - на антимикробните медикаменти за животните, а в същото време площите с биопроизводство да достигнат 25% в ЕС.

Снежана Благоева припомни, че до края на тази година Европейската комисия ще представи план, в който държавите членки са длъжни да опишат политиките си за доставки на храни и за осигуряване на продоволствената сигурност.  

Тази информация е изключително важна, за нея неколкократно предупреждаваха и част от българските фермери, които критикуваха предишната власт в липса на стратегия за осигуряване на продоволствената сигурност на страната.

Другите новини, които Снежана Благоева представи, са свързани и с бъдещи нови промени в европейското законодателство, предстоящи да се случат през следващите години. Като например, че през 2022 година ЕК трябва да въведе промени в законодателството за етикетирането на храните, през 2023 г. – в законодателството за намаляването на хранителните отпадъци в ЕС и др.

Екатерина Стоилова

До средата на 2022 г. Еврокомисията ще редактира стратегическите планове на държавите в ЕС
7514
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
Първата година от действието на Стратегическия план
Пчеларите получиха над 4 милиона лева през 2023 г.
На 13 декември
Кабинетът одобри промените в Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г.
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини