Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2021 г.

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Предзимната сеитба е практика, която се прилага за много зеленчукови култури. Климатичните условия в страната позволяват отглеждането на подходящи култури и сортове по този начин, като от една страна се използва по-пълноценно почвената влага от зимните валежи, а от друга се уплътнява производството при спазване на сеитбооборота. Не на последно място е и получаването на по-ранна реколта, защото закалените в зимни условия семена излизат по-бързо на повърхността.

Кога може да започне сеитбата?

Предзимната сеитба може да започне тогава, когато почвата се охлади до или под +5 градуса по Целзий. Това гарантира, че семената няма да покълнат преждевременно.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Семената се сеят само сухи, защото ще имат достатъчно време да набъбнат напълно във влажната земя преди настъпване на благоприятни условия за покълване.

Какви култури можем да сеем предзимно?

Това са култури и сортове с повишена студоустойчивост. Семената на много зеленчукови култури от сем. Сенникоцветни поникват бавно – целина, листен и кореноплоден магданоз, пъщърнак, копър и др. Предзимно могат да се сеят още: лук за директна сеитба, главесто зеле, главеста салата, маруля, спанак, цвекло, а също някои сортове грах и бакла.

Какви участъци са подходящи за предзимна сеитба?

Успехът на предзимното засяване на зеленчукови култури зависи от терена и добрата подготовка на почвата. Подходящи са равни или слабо наклонени в южна посока места с богати на хранителни вещества почви, защитени от студени ветрове. Препоръчва се и използването на високи лехи.

Продукцията при този начин на засяване излиза с поне две седмици по-рано.

Последователност на засяване на зеленчуковите култури

Най-рано се засяват културите от сем. Сенникоцветни ( при температури +5 градуса), а скоро след това, но преди замръзване на почвата сеем спанак. Семената му имат много твърда и плътна обвивка и поради това се омокрят и набъбват продължително време.

След това, когато температурата на почвата падне почти до нулата и сланите станат ежедневни, се извършва сеитбата на салатно цвекло. Използват се само ранни сортове, защото средно ранните и късни сортове при ранно поникване в студена почва имат време да преминат през етапа на вернализация (яровизация) във фаза на покълване. След затопляне на времето те не формират кореноплоди, а веднага стрелкуват и образуват цветоноси. Случва се и при някои ранни сортове, но много рядко, защото се развиват по-бързо.

След замръзване на горния слой на почвата и заплахата от нежелано продължително затопляне е минимална, тогава сеем нигела, лук, ряпа, репички, маруля и кресон. За тази цел редовете се подготвят предварително, а ако има опасност от снеговалежи се покриват със защитен материал.

Важно е да знаем, че нормата на семената се увеличава с 25-30% в сравнение с пролетното засяване.

За покриване на семената трябва предварително да се подготви суха, фина и ронлива почва. Ако в градината почвата е тежка и глинеста, тогава се смесва с пясък.

При предзимното засяване на зеленчуци се прилага една интересна практика, като между семената на основната култура се засяват семена на студоустойчиви и бързорастящи видове – маруля, крес, ряпа или салатен синап. Те се наричат „ориентири“ и се правят с цел да подсказват мястото на редовете. Това е много важно за успешното отглеждане на зеленчуковите култури, защото в зимните условия почвата е пренаситена с влага и силно уплътнена, а там прониква малко въздух. От жизненоважно значение за покълване на семената е разхлабването на почвата в междуредията, което спомага за насищане на повърхностния слой с атмосферен въздух и намаляване на влагата до приемливи нива.

Тези растения имат един главен корен, който се развива вертикално и когато се прибират практически не увреждат покълващите семена на основната култура.

 

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
67740
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
В повърхностния почвен слой почти не е останала влага
Летните температури напролет вещаят проблеми за сеитбата на царевицата в Сърбия
Не е прибрана реколтата от зърнената култура от 8 на сто от засетите площи
В Украйна още жънат царевица при започнала пролетна сеитба
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Грешки, които могат да навредят на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини