Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2021 г.

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Предзимната сеитба е практика, която се прилага за много зеленчукови култури. Климатичните условия в страната позволяват отглеждането на подходящи култури и сортове по този начин, като от една страна се използва по-пълноценно почвената влага от зимните валежи, а от друга се уплътнява производството при спазване на сеитбооборота. Не на последно място е и получаването на по-ранна реколта, защото закалените в зимни условия семена излизат по-бързо на повърхността.

Кога може да започне сеитбата?

Предзимната сеитба може да започне тогава, когато почвата се охлади до или под +5 градуса по Целзий. Това гарантира, че семената няма да покълнат преждевременно.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Семената се сеят само сухи, защото ще имат достатъчно време да набъбнат напълно във влажната земя преди настъпване на благоприятни условия за покълване.

Какви култури можем да сеем предзимно?

Това са култури и сортове с повишена студоустойчивост. Семената на много зеленчукови култури от сем. Сенникоцветни поникват бавно – целина, листен и кореноплоден магданоз, пъщърнак, копър и др. Предзимно могат да се сеят още: лук за директна сеитба, главесто зеле, главеста салата, маруля, спанак, цвекло, а също някои сортове грах и бакла.

Какви участъци са подходящи за предзимна сеитба?

Успехът на предзимното засяване на зеленчукови култури зависи от терена и добрата подготовка на почвата. Подходящи са равни или слабо наклонени в южна посока места с богати на хранителни вещества почви, защитени от студени ветрове. Препоръчва се и използването на високи лехи.

Продукцията при този начин на засяване излиза с поне две седмици по-рано.

Последователност на засяване на зеленчуковите култури

Най-рано се засяват културите от сем. Сенникоцветни ( при температури +5 градуса), а скоро след това, но преди замръзване на почвата сеем спанак. Семената му имат много твърда и плътна обвивка и поради това се омокрят и набъбват продължително време.

След това, когато температурата на почвата падне почти до нулата и сланите станат ежедневни, се извършва сеитбата на салатно цвекло. Използват се само ранни сортове, защото средно ранните и късни сортове при ранно поникване в студена почва имат време да преминат през етапа на вернализация (яровизация) във фаза на покълване. След затопляне на времето те не формират кореноплоди, а веднага стрелкуват и образуват цветоноси. Случва се и при някои ранни сортове, но много рядко, защото се развиват по-бързо.

След замръзване на горния слой на почвата и заплахата от нежелано продължително затопляне е минимална, тогава сеем нигела, лук, ряпа, репички, маруля и кресон. За тази цел редовете се подготвят предварително, а ако има опасност от снеговалежи се покриват със защитен материал.

Важно е да знаем, че нормата на семената се увеличава с 25-30% в сравнение с пролетното засяване.

За покриване на семената трябва предварително да се подготви суха, фина и ронлива почва. Ако в градината почвата е тежка и глинеста, тогава се смесва с пясък.

При предзимното засяване на зеленчуци се прилага една интересна практика, като между семената на основната култура се засяват семена на студоустойчиви и бързорастящи видове – маруля, крес, ряпа или салатен синап. Те се наричат „ориентири“ и се правят с цел да подсказват мястото на редовете. Това е много важно за успешното отглеждане на зеленчуковите култури, защото в зимните условия почвата е пренаситена с влага и силно уплътнена, а там прониква малко въздух. От жизненоважно значение за покълване на семената е разхлабването на почвата в междуредията, което спомага за насищане на повърхностния слой с атмосферен въздух и намаляване на влагата до приемливи нива.

Тези растения имат един главен корен, който се развива вертикално и когато се прибират практически не увреждат покълващите семена на основната култура.

 

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
66941

Последни материали
Виж
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева на 15 бенефициери по ПМДР 2014-2020
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Свързани материали
Виж
Сеитба 2023: Почти 6 милиона хектара зимни култури са засети в Украйна
Изоставането спрямо миналата година е сериозно
Лошото време прекрати сеитбата на есенниците във Франция
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
В основни производствени региони се очакват обилни валежи до 21 ноември
Силните дъждове във Франция спъват сеитбата на есенниците и натискат добивите
Фитосанитарно състояние към 5 октомври
Сушата е основна пречка за сеитбата, полските мишки са под прага на вредност
Рапицата на 10 000 хектара вече загина
Недостигът на влага оряза силно засетите площи с пшеница в южна Украйна
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини